Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Στους δρόμους αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί


 
Συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 7/9/2016 οι ένστολοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, ανοίγοντας τις κινητοποιήσεις που αναμένεται να κορυφωθούν αύριο, με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ.
Εκατοντάδες ένστολοι, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν μετά τις 5 το απόγευμα μπροστά από το Λευκό Πύργο και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι διαδηλωτές πέρασαν έξω από τα γραφεία πολιτικών κομμάτων, όπου φώναξαν συνθήματα και επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους, ενώ η πορεία των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, κατέληξε έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.
Στους συγκεντρωθέντες, στο Λευκό Πύργο, μίλησαν επικεφαλής των πανελλήνιων ομοσπονδιών, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία «διέλυσε την πόλη» και τόνισε ότι ολόκληρο το βάρος της αστυνόμευσης έπεσε πλέον στα σώματα ασφαλείας.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με τις περικοπές σε ενστόλους, αλλά «και με την φύλαξη των πόλεων και των χωριών μας από παρακρατικές ομάδες».
Κρατώντας συνθήματα που έγραφαν όπως, «τη στιγμή που ο σκλάβος αποφασίζει να μην είναι πια σκλάβος, οι αλυσίδες σπάνε», «Φτάνουν πια οι περικοπές. Τα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», «Όχι πια εκπτώσεις στην ασφάλεια του πολίτη», «όχι στον εργασιακό μεσαίωνα. Φτάνει πια», «Δίνουμε το αίμα μας, παίρνουμε υποσχέσεις», οι ένστολοι πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης.
Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι πανελλήνιες ενώσεις ενστόλων αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν λησμονούμε ούτε τα "ισοδύναμα μέτρα", ούτε τη "λάθος συνταγή", ούτε την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της εργασίας μας ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής", και ζητούν «άρση των προγραμματισμένων περικοπών των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών, "με παράλληλη έναρξη αποκατάστασης των αδικιών", αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας τους και θεσμικές αλλαγές, που, όπως εκτιμούν, θα αναβαθμίσουν την επιχειρησιακή δράση των σωμάτων ασφαλείας.
Την πορεία των ένστολων ακολουθούσε μια διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ λίγο μετά τις 8 το βράδυ έφθασαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και επέδωσαν ψήφισμα και στη συνέχεια διαλύθηκαν.
Με απόφαση των ομοσπονδιών τους αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα πάρουν μέρος και στο αυριανό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου