Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Εμπλοκή με 7.000 δηλώσεις Ε9 λόγω κενού ασφαλείας στο Taxisnet



Ειδικά ειδοποιητήρια θα αποστείλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σε 7.000 φορολογούμενους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά Ε9 στο διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου, καθώς λόγω κενών ασφαλείας που εμφάνισε η ειδική εφαρμογή του Τaxisnet
στις δηλώσεις τους μεταφορτώθηκαν στοιχεία ακινήτων άλλων φορολογούμενων, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε λανθασμένες μεταβολές.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε αλλαγές στην εφαρμογή του E9 προκειμένου να αυξήσει την ταχύτητα του συστήματος που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν εξαιρετικά αργή.

Ωστόσο, αυτή η παρέμβαση στην παραμετροποίηση προκάλεσε κενό ασφαλείας με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που έμπαιναν με το ΑΦΜ τους στο Taxis για να υποβάλουν το Ε9 να βρίσκονται ενώπιον στοιχείων άγνωστων υπόχρεων, αλλά και άγνωστων ακίνητων που δεν είχαν καμία σχέση με τα δικά τους ακίνητα ή στοιχεία.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίσθηκε από την ΓΓΠΣ και επιδιορθώθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ήδη σε 7.000 περιπτώσεις οι φορολογούμενοι, αλλά και λογιστές - φοροτέχνες είχαν προχωρήσει σε τροποποιήσεις Ε9 και σε διαγραφές δηλώσεων στοιχείων ακινήτων που δεν είχαν ορθά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των προβληματικών Ε9 και μέσα στην εβδομάδα θα ειδοποιήσει τους εν λόγω φορολογούμενους να διορθώσουν τις όποιες λανθασμένες μεταβολές.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι το τεχνικό αυτό πρόβλημα δεν είναι ούτε άγνωστης ούτε μεγάλης έκτασης και ξεκαθάρισε πως οι λανθασμένες μεταβολές θα διορθωθούν. Αναφορικά με το κενό ασφαλείας ζήτησε συγγνώμη από τους φορολογουμένους και διαβεβαίωσε ότι το σχετικό τεχνικό λάθος δεν μπορεί να το εκμεταλλευθεί κάποιος κακόβουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου