Πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων, που ενώ πιστεύουν πως τα οικονομικά τους είναι τακτοποιημένα, τα χρέη τους εξακολουθούν να τους βαραίνουν και το μηνιαίο τους εισόδημα δεν διανέμεται σωστά. Τι συμβαίνει τελικά και ακόμα χρωστάμε;
1. Budget η μαγική λέξη. Τα πράγματα είναι απλά. Πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε το μηνιαίο σου εισόδημα. Κατόπιν σημείωσε τα πάγια έξοδα σου: Ενοίκιο/δάνειο, ενέργεια, νερό, επικοινωνία. Βγάλε και τις υποχρεώσεις σου δάνεια, κάρτες και τα ρέστα δικά σου! Είναι γεγονός πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων λειτουργεί χωρίς μηνιαίο προϋπολογισμό. Εάν όμως, δεν έχεις πλήρη εικόνα του τι θα έρθει δεν μπορείς να καθορίσεις έξοδα και υποχρεώσεις.
2. Αντιμετώπισε τις υποχρεώσεις σου. Οι άνθρωποι να αρνούνται να δουν τι ακριβώς χρωστάνε. Υπολόγισε ακριβώς τι υπόλοιπα έχεις σε δάνεια και κάρτες και βρες πόσα μπορείς να δίνεις κάθε μήνα ώστε να ξεμπερδέψεις. Να θυμάσαι πως τα χρήματα που πηγαίνουν, σε άκυρους τόκους από κάρτες θα μπορούσες να τα αποταμιεύσεις! Αυτό ίσως είναι ένα κίνητρο για να ξεκαθαρίσεις με παλιά χρέη.
3. Κόψε τις κάρτες τώρα! Οι πιστωτικές κάρτες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο όμως μπορούν να μετατραπούν σε βραχνά. Μπορεί κάθε μήνα να καταθέτεις την ελάχιστη καταβολή, όμως αυτό δεν αρκεί. Οι τόκοι είναι εκεί και στην ουσία επιβαρύνεσαι συνεχώς. Πήγαινε στο κοντινότερο κατάστημα της τράπεζας σου, κάνε ένα διακανονισμό και είσαι έτοιμος.
Υπάρχει το εξής παράλογο: με το που μειωθεί το υπόλοιπο στις κάρτες μας να τις ξαναχρησιμοποιούμε με μανία. Δεν υπάρχει λόγος. Αν τώρα, θες να αγοράζεις με κάρτες, βγάλε μια προπληρωμένη κάρτα ώστε να είσαι και εντός budget.
4. Όχι στα περιττά ψώνια. Είσαι σίγουρος ότι θες αυτό το ζευγάρι παπούτσια; Ναι ε; Καλά! Αν αγοράζαμε πραγματικά αυτά που χρειαζόμασταν και δεν ήμασταν υπερ-καταναλωτικοί σίγουρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Σκέψου πριν αγοράσεις κάτι. Αν όντως το χρειάζεσαι έχει καλώς, αν όχι κράτα αυτά τα χρήματα για κάτι πιο σημαντικό.
5. Λιγότερες βόλτες. Όταν θέλουμε να μαζέψουμε τα οικονομικά μας δεν πίνουμε 2-3 mojito των 10 ευρώ! Επίσης αν δεν είσαι φοιτητής μη πίνεις σε ένα βράδυ το εβδομαδιαίο (ή μηνιαίο) ποσό που έχεις μπατζετάρει για τις εξόδους σου.
Τέλος, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και αποταμίευσε έστω και ένα μικρό πόσο σε μηνιαία βάση. Πιες πέντε ποτά λιγότερο αυτό το μήνα ή μην αγοράσεις το φούτερ των 50 ευρώ και βάλε αυτά τα χρήματα στην άκρη. Λίγα ή πολλά δεν έχει σημασία. Ο καθένας ό,τι μπορεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου