Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η Τουρκία φτιάχνει Αντιπυραυλική Ασπίδα η Ελλάδα τι κάνει με τους S-300;

Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος, Ταξίαρχος (εα) ΜΑ, Διεθνείς Σχέσεις PhD, Επιχειρησιακή Οργάνωση


     Τον Οκτώβριο του 2003 στο Colorado Springs των ΗΠΑ οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ εξέτασαν το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις την αναδυόμενη απειλή χρήσης βαλλιστικών πυραύλων- πυραύλων cruise που μπορούν να φέρουν και μη συμβατικές κεφαλές. Οι Υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας θεώρησαν ότι το θέμα είναι πρώτης προτεραιότητας και η κάθε χώρα μέλος της συμμαχίας πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια για την βελτίωση της αντιαεροπορικής- αντιπυραυλικής της άμυνας.

     Η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία στηρίζονται στη βελτίωση του αμερικανικού συστήματος PATRIOT ενώ η Γαλλία και η Ιταλία στο σύστημα ΑSTER το οποίο αναπτύχθηκε πρώτα για το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaule και στη συνέχεια για χρήση από το έδαφος. Κάποιες άλλες χώρες προτίθενται να αποκτήσουν το σύστημα AEGIS για αντιπυραυλική άμυνα θεάτρου επιχειρήσεων που έχει την βάση στην θάλασσα. To NATO ως σύνολο ολοκλήρωσε τις διάφορες μελέτες για την πυραυλική άμυνα θεάτρου επιχειρήσεων (TΑD) και προχωρεί για την προστασία και των αστικών κέντρων από πυραυλικές απειλές.

     Η Τουρκία μέλος της συμμαχίας επιδίωκε και επιδιώκει να προμηθευθεί συστήματα αντιαεροπορικής-αντιβαλλιστικής άμυνας κόστους 1 δις δολάρια Στόχος της είναι να δημιουργηθεί πλήρης κάλυψη από εναέριες απειλές αλλά και προστασία από συστήματα βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων cruise. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά ένωση των απαιτήσεων για το πρόγραμμα βλημάτων εδάφους –αέρος μεγάλου βεληνεκούς και του προγράμματος ναυπήγησης φρεγατών TF-2000.

     Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ειδικό τύπο θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Υφυπουργείου Αμυντικών προμηθειών (SSM) τον προσεχή Μάιο με αντικείμενο τη λήψη αποφάσεων για το πρόγραμμα της «Εθνικής Αντιπυραυλικής Ασπίδας» .Το σημαντικό είναι ότι πλέον η Τουρκία δίνει μεγάλη βάση στο πρόγραμμα αυτό κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε...

     Η Τουρκική Αεροπορία συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο βάρους της Μαχητικής Ισχύος της Τουρκίας και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τις επιδιώξεις της σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο .Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει αριθμό αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων PATRIOT PAC-3 και S-300PMU1 τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο ενιαίο σύστημα αεράμυνας.

     Και ενώ η γειτονική χώρα προχωρά στην «Εθνική Αντιαεροπορική-Αντιβαλλιστική Ασπίδα» ένα από τα καλύτερα οπλικά συστήματα το S-300 PMU1 που εντάχθηκε στην Π.Α το 2000 και είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους παραμένει ανενεργό για δέκα τρία χρόνια. Το ΓΕΕΘΑ είχε εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική βολή τον Νοέμβριο του 2007 η οποία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

     Η ατολμία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ασκήσει τα αυτονόητα δικαιώματα σε θέματα αξιοποίησης οπλικών συστημάτων για τα οποία έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών και τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το Αιγαίο και μέρος της ΑΟΖ προκαλεί ερωτηματικά. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος σε ομιλία του στο 1ο συνέδριο «Ενεργειακής Ασφάλειας και Άμυνας» δήλωσε για πρώτη φορά επέκταση του επιχειρησιακού χώρου δράσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρα από το Αιγαίο προς την περιοχή της Α. Μεσογείου δίχως να διευκρινίσει με ποια οπλικά συστήματα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ Πάνος Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε στο ίδιο συνέδριο ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τα όσα έχει πει προ των εκλογών αναφορικά με την προστασία της ΑΟΖ.
      Κάποιοι στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να μην πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική βολή των S300PMU1 οι οποίοι λιάζονται στην Κρήτη. Επειδή οι δικαιολογίες για να αποφύγουν την εκπαιδευτική βολή έχουν λιγοστέψει μετά και από την προσφορά της Ρωσίας σε τεχνικό προσωπικό και εκπαιδευτικά βλήματα η ενεργοποίηση ενός τέτοιου συστήματος στην περιοχή πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου