Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Αυτή είναι η Νέα Δομή Δυνάμεων! Όλα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα ΚΥΣΕΑ


Ποια είναι η νέα δομή δυνάμεων η οποία επί επτά ώρες παρουσιαζόταν στην αίθουσα ΚΥΣΕΑ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Πριν κάνουμε οποιαδήποτε κριτική -η οποία θα προέρχεται βέβαια από στρατιωτικούς- καλό είναι να δούμε πως την έχουν σκεφτεί όσοι την παρουσίασαν. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που έχει το Onalert από πηγές της ηγεσίας του ΥΕΘΑ αυτή είναι η Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων:

1. Η Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί συλλογική προσπάθεια ηγεσιών και επιτελείων που ξεκίνησε το 2009. Η Νέα Δομή εξυπηρετεί ένα σκοπό. Να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο και η αποτρεπτική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τα δεδομένα και τα ζητούμενα του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου.

2. Η Νέα Δομή είναι απόλυτα προσηλωμένη στο Εθνικό Αμυντικό Δόγμα και στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας.

3. Κεντρικό στοιχείο στη Νέα Δομή είναι η ενίσχυση των μάχιμων μονάδων και Σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και η ταυτόχρονη κατάργηση ή συρρίκνωση των διοικητικών δομών οι οποίες εξυπηρετούσαν ανάγκες του παρελθόντος.

4. Με την αναδιάταξη και αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, που επιφέρει η Νέα Δομή επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, η οποία είναι μεγαλύτερη στον Στρατό Ξηράς και μικρότερη στους δύο άλλους Κλάδους.

5. Με την Νέα Δομή δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη Διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα.
Μεταξύ των αλλαγών που περιλαμβάνει η Νέα Δομή καταγράφονται τα ακόλουθα:
i. Καταργούνται τα Στρατηγεία των Α και Β Σωμάτων. Στις έδρες των δύο Σωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν άλλες μονάδες

ii. Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής, σε:
- Δυνάμεις Άμυνας
- Δυνάμεις Αντίδρασης
- Δυνάμεις Ασφαλείας

iii. Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων η οποία ενσωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό Επιτελείο.

iv. Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης.

v. Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

vi. Η 70 ΣΔΥ που έχει έδρα την Αθήνα καταργείται και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού.

vii. Η Μεραρχία Υποστήριξης ΜΕΡΥΠ που έχει έδρα την Λαμία μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και στην έδρα της παραμένει το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου καθώς και Μονάδες Διοικητικής Μέριμνας.

viii. Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού η οποία έχει έδρα τις Σέρρες μεταπίπτει σε Σύνταγμα με την ίδια έδρα.

ix. Η 97η ΣΔΥ που έχει έδρα την Χαλκίδα και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πεζικού.

x. Η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης η οποία έχει έδρα την Κοζάνη καταργείται και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.

ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Στο Πολεμικό Ναυτικό οι οποίες καταργήσεις και μετασχηματισμοί πραγματοποιούνται μέσα στους ίδιους κτιριακούς Σχηματισμούς-Συγκροτήματα στον Ναύσταθμο και στο Κ/Ε Κανελλόπουλος.

Μεταξύ των άλλων:

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΤΟΛΟΥ

1. Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών. Τα υπαγόμενα σε αυτή πλοία ενσωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται.

2. Καταργείται η μία εκ των τριών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.

3. Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.

Γενικότερα καταργούνται ή συμπτύσσονται Διοικητικές Δομές του Ναυτικού για περισσότερη ευελιξία και για να ενισχυθούν μάχιμες μονάδες.


ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Οι όποιοι ανασχηματισμοί και οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές Διοικητικών Δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο ΑΤΑ (Λάρισα) στη ΔΑΥ (Ελευσίνα) στη ΔΑΕ (Τατόι).

Η Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας σε μια μαραθώνια συνεδρίαση 7 ωρών προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι πτέρυγες της Βουλής για το περιεχόμενο της.
πηγη : onalert

1 σχόλιο:

  1. Σ`ό,τι αφορά στα "καθ`ημάς", από την εποχή του Κουρή/Στάππα γινόταν λὀγος για νέα δομή της ΠΑ. Ράβε ξήλωνε δηλαδή δουλειά να μη σου λείπει (κι αν εξοικονωμηθούν και κάποια χρήματα, να δεις για πότε γίνεσαι ακόμα και υπουργός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή