Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ : 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 -72η Επέτειος Μάχης Οχυρών




Η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Κ. Νευροκοπίου, ενημερώνει ότι την 07 Απριλίου 2013,ημέρα Κυριακή και ώρα 11:30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση εορτασμού της 72ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών, στο Οχυρό «ΛΙΣΣΕ».
 Κατά την επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής την 6η Απριλίου του 1941 το Οχυρό “ΛΙΣΣΕ” αντιστάθηκε σθεναρά και με επιτυχία...
απέναντι στους Γερμανούς που εισέβαλαν από την Βουλγαρία.
      Τελικά το Λίσσε δεν κατακτήθηκε ποτέ και οι Γερμανοί είχαν καθηλωθεί επί 4 ημέρες στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου χωρίς να μπορούν να περάσουν…

Το Οχυρό “ΛΙΣΣΕ” ”παραδόθηκε” στους Γερμανούς μετά από την συνθηκολόγηση την 10η Απριλίου 1941 αφού πρώτα είχε διακοπεί ο ανεφοδιασμός του από την Θεσσαλονίκη όταν παραδόθηκαν τα οχυρά στο Ρούπελ που βρίσκονται Δυτικότερα και αποκόπηκαν οι γραμμές ανεφοδιασμού…

Ο Τσώρτσιλ φέρεται να είπε μια φράση σχετικά με το θάρρος και την ανδρεία των Ελλήνων “ Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.

    Η οχυρωματική αυτή γραμμή που έλαβε το όνομά της από τον σχεδιαστή και δημιουργό της, τον τότε πρωθυπουργό και υπουργό εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά, αποτελούνταν κυρίως από υπόγειες σήραγγες που περιελάμβαναν επιμέρους επίγεια οχυρά συγκροτήματα, με παρατηρητήρια, πυροβολεία και πολυβολεία κ.λπ. καθώς και μία τεράστια ανάπτυξη αντιαρματικών τάφρων, ζωνών αντιαρματικών σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος σε διπλές και τριπλές γραμμές ανάσχεσης, που στο σύνολό του για την εποχή του και με τα τότε ελληνικά δεδομένα αποτέλεσε ένα τιτάνιο έργο.
Την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου ανέλαβε η Διοίκηση Φρουρίου Θεσσαλονίκης, που την εποχή εκείνη αποτελούσε μεγάλο σχηματισμό, η οποία και συγκρότησε ειδική “επιτροπή Μελετών Οχύρωσης” στην οποία συμμετείχαν τοπογράφοι, γεωγράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, με συμμετοχή και άλλων στρατιωτικών μονάδων, όπως Μηχανικού, αλλά και πολιτικών, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πολλές βιομηχανίες Αθήνας και Πειραιά κ.λπ. Η Επιτροπή υπό την πίεση του χρόνου στη συνέχεια των εργασιών επιλογής των σημείων κατασκευής οχυρών και όλων των απαραίτητων άλλων έργων υπέβαλε σχετική έκθεση προτασεων στο Υπουργείο Άμυνας όπου μετά από συσκέψεις αποφασίσθηκε η κατασκευή του έργου η οποία κάλυπτε οχυρωτικά από την Ανατολική Μακεδονία (όρος Μπέλες) μέχρι την Κομοτηνή καλύπτοντας τμηματικά μία ζώνη μήκους περίπου 300 χλμ., χωρίς να περιλαμβάνονται σ΄ αυτή οι επεκτάσεις αντιαρματικών ζωνών και άλλων συμπληρωματικών οχυρώσεων που έφθαναν μέχρι τον ποταμό Έβρο.

Ιδιαίτερη μάλιστα βαρύτητα είχε δοθεί στον απόρρητο χαρακτήρα της κατασκευής και στην απόλυτη μυστικότητα των όλων εργασιών.

Η Γραμμή Μεταξά περιελάμβανε τα ακόλουθα 21 Οχυρά κατά σειρά από δυτικά, περιοχή Μπέλες, προς ανατολικά – ΒΑ. Ξάνθης.

  1. Οχυρό Ποποτλίβιτσα
  2. Οχυρό Ιστίμπεη
  3. Οχυρό Κελκαγιά
  4. Οχυρό Αρπαλούκι
  5. Οχυρό Παληουριώνες
  6. Οχυρό Ρούπελ
  7. Οχυρό Καρατάς
  8. Οχυρό Κάλη
  9. Οχυρό Περσέκ
  10.  Οχυρό Μπαμπαζώρα
  11. Οχυρό Μαλιάγκα
  12. Οχυρό Περιθώρι
  13. Οχυρό Παρταλούσκα
  14. Οχυρό Ντάσαβλη
  15. Οχυρό Λίσσε
  16. Οχυρό Πυραμιδοειδές
  17. Οχυρό Καστίλλο
  18. Οχυρό Άγιος Νικόλαος
  19. Οχυρό Μπαρτίσεβα
  20. Οχυρό Εχίνος
  21. Οχυρό Νυμφαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου