Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Από αύριο τα δικαιολογητικά για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άλλες ειδικές κατηγορίες


 Από αύριο, Τρίτη 16 Απριλίου, μπορούν υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να προσέρχονται στο λύκειο τους για να αποκτήσουν δελτίο εξεταζομένου, προσωπικό κωδικό ασφαλείας, καθώς και για να υπαχθούν στις ειδικές κατηγορίες των τριτέκνων, των πολυτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων.
Φέτος, όπως και πέρυσι, η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνει ηλεκτρονικά. Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) καλούνται από αύριο, Τρίτη έως και τις 26 του μηνός, να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Με αυτό τον κωδικό, θα μπορούν τον Ιούνιο, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και τελικά να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα. Τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) είναι τα εξής :
  • Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α΄ για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.
  • Οι υποψήφιοι ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.
 Ειδικές κατηγορίες
Όπως είναι γνωστό, για τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων καθορίζεται αριθμός επιπλέον θέσεων εισακτέων, χωρίς ηλικιακά όρια, εισοδηματικό κριτήριο και γεωγραφικό περιορισμό.
Για την ένταξη σε κάποια ειδική περίπτωση, την ίδια περίοδο από 16-4-2013 ως και 26-4-2013, οι ενδιαφερόμενοι θα προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με το πρότυπο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ σχετικής αίτησης) και έπειτα από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται από τον διευθυντή ή υποδιευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ: www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι’ αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια Υπουργεία.
Δελτίο Εξεταζομένου
Την ίδια περίοδο όσοι λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ θα αποκτήσουν και το Δελτίο Εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα τις ημέρες των εξετάσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι τόσο για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password), όσο και για την υποβολή και έλεγχο των δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, απευθύνονται στο Λύκειο, ως εξής :
  • Όσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.
  • Όσοι απόφοιτοι- κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2011 ή 2012 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.
  • Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης. Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον (υπο)διευθυντή ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 16-4-2013 ως και 26-4-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου