Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013


Το ΥΕΘΑ παρακολουθεί στενά Την κάθοδο του «Μπαρμπαρός» στις ελληνικές θάλασσες
Η ενεργειακή σκακιέρα, οι επιδιώξεις Νταβούτογλου και οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς

Την επόμενη κίνηση της Άγκυρας στην ενεργειακή σκακιέρα που έχει στηθεί αυτή την εποχή στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένουν με ενδιαφέρον στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Το Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά τις... εξελίξεις για οποιαδήποτε ενδεχόμενη πρόκληση «εκδηλωθεί σε θαλάσσιο χώρο εντός του ελληνικού FIR», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» από υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή.

Πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», το οποίο αγοράστηκε από τη Νορβηγία, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του στη Μαύρη Θάλασσα, από τα μέσα Απριλίου θα μετέφερε τις δραστηριότητες του εντός των χωρικών υδάτων και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Μερσίνης-Αλεξανδρέττας, η οποία εφάπτεται με την κυπριακή AΟΖ και τον θαλάσσιο χώρο του FIR Λευκωσίας.

ΝΟΤΑΜ. Μέχρι τις 15 του μήνα, η ελληνική πλευρά δεν είχε γίνει αποδέκτης κάποιας τουρκικής σχετικής ΝΟΤΑΜ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το σκάφος σε αυτό του το ταξίδι δεν θα κάνει έρευνες οε ελληνικές περιοχές, ενώ επίσης η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει ΝΟΤΑΜ για τον κόλπο Μερσίνης-Αλεξανδρέττας. Αυτό, βεβαίως, δεν σχετίζεται με την από ελληνικής πλευράς παρακολούθηση της πορείας του τουρκικού σκάφους με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να επέμβει άμεσα, αν αυτό διενεργήσει έρευνες κοντά σε Καστελλόριζο και Ρόδο, εκτός των εγχώριων υδάτων, αλλά εντός του FIR Αθηνών, για το οποίο έχουν υπάρξει εκατέρωθεν ρηματικές διακοινώσεις προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εάν οι έρευνες του «Μπαρμπαρός», το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της γείτονος, «εντός του έτους πρόκειται να προβεί σε δισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε 12.030 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σε τρισδιάστατες σε 4.520 τετραγωνικά χιλιόμετρα», γίνουν εντός των χωρικών τους υδάτων, φυσικά και δεν τίθεται θέμα για την ελληνική πλευρά. Αντίστοιχα αν πραγματοποιηθούν στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας, αφού τότε αρμόδια είναι η νέα κυβέρνηση της Κύπρου.

ΑΣΚΗΣΗ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως είχαμε γράψει προ ολίγων ήμερων στο www.parapolitika.gr, στις 23 του μηνός Κύπρος και Ισραήλ πρόκειται να πραγματοποιήσουν μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λεμεσού. Αυτή θα διευθύνεται από τα αντίστοιχα Εθνικά Κέντρα (ΕΚΣΕΔ) Λεμεσού και Χάιφα εντός των ΑΟΖ των δύο χωρών. Βεβαίως, δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή των αρμοδίων σε Αθήνα και Λευκωσία το γεγονός ότι οι κινήσεις από τουρκικής πλευράς έχουν ενταθεί μετά την επαναπροσέγγιση Άγκυρας Τελ Αβίβ, η οποία επετεύχθη με την παρουσία και προτροπή του Αμερικάνου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην ισραηλινή πρωτεύουσα κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Άγκυρα επιδιώκει και σιγά-σιγά να «κλείνει» όλα τα ανοικτά θέματα, ώστε να μείνει απερίσπαστη για την επίτευξη των στρατηγικών της επιδιώξεων. Έτσι. το τελευταίο διάστημα «κλείνει» το ζήτημα του εσωτερικού πολέμου με τους Κούρδους, πετυχαίνει την σκίνα προσέγγιση με το Ισραήλ και επιδιώκει να «κλείσει» το Κυπριακό. Όλα αυτά με επίσημη αφορμή τα τεκταινόμενα στη Συρία, με «μέσο» τα κοιτάσματα υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή και τους αγωγούς που διέρχονται από το έδαφος της και με στρατηγικό αντικειμενικό σκοπό την αναβάθμιση της στην περιοχή και την «εύρεση» του ηγετικού γεωστρατηγικού ρόλου στη Μέση Ανατολή και την Ευρασία, όπως ονειρεύεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου