Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ισοδύναμα για να επιστραφούν χρήματα στους στρατιωτικούς επιμένει ο Σταϊκούρας ...Επιστρέφονται οι περικοπές στους ένστολους, αλλά θα καλυφθούν με ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή με έμμεσους ή άμεσους φόρους σε άλλες κατηγορίες πολιτών ή και στους ...ίδιους , με περικοπές δαπανών  από άλλα σημεία του προ'υ'πολογισμού   κλπ!  Το είπε, όπως μετέδωσε χθες το βράδυ από τον Real FM  o  έγκριτος οικονομικός συντάκτης κ. Καψώχας,  ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ Στα'ι'κούρας, χωρίς όμως ο ίδιος να προσδιορίσει ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα ισοδύναμα μέτρα.Ειπώθηκε όμως ότι  αυτό προβλέπεται στην τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Με τα  ισοδύναμα αυτά μέτρα  θα επιστραφούν οι περικοπές στους ένστολους που έγιναν από την 1η Αυγούστου 2012 αναδρομικά, αφού πρώτα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ που τις έκρινε αντισυνταγματικές. 

Οι επιστροφές αφορούν περίπου 268.500 εν ενεργεία στελέχη και αποστράτους  των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αφού η απόφαση του ΣτΕ επηρεάζει τις αποδοχές Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Λιμενικών και Στρατιωτικών και των τριών Κλάδων. Το υπουργείο Οικονομικών , σύμφωνα με διαρροές στελεχών του, υπολογίζει  ότι το κόστος για όλους αυτούς είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών και λίγο κάτω από 500 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος. 

Ανεξάρτητα από το εφάπαξ ''μέρισμα'' από το ''πρωτογενές πλεόνασμα''

 Τα παραπάνω  είναι ανεξάρτητα από την εφάπαξ ενίσχυση που - μεταξύ άλλων κατηγοριών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων κλπ -  - θα πάρουν οι ένστολοι που έχουν αποδοχές κάτω από 1.500 ευρώ (πιθανολογείται βασίμως ότι εννοούν μικτές αποδοχές). Στο  ένα εκατομμύριο δικαιούχους αυτής της κατηγορίας θα μοιραστεί άμεσα ποσόν πάνω από 500 εκατ. ευρώ κοινωνικό μέρισμα  από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.όπως ανέφερε  το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμάρας από το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το οικονομικό επιτελείο, όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. ευρώ, τον Μάιο θα καταβληθούν εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις στις ασθενέστερες ομάδες με κριτήρια ανάλογα αυτών της χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου