«Με κυρίως νεαρούς αγελαδοτρόφους της Θεσσαλίας και της Πιερίας ιδρύσαμε τον συνεταιρισμό μέσα στην αρνητική συγκυρία της κρίσης και με διάχυτο το αίσθημα απαξίωσης για τους συνεταιρισμούς. Ο λόγος ήταν απλός. Ομαδικά και όχι ο καθένας μόνος του μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούσαν» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, Θανάσης Βακάλης.
Γεννηθείς το 1973 στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, απόφοιτος Ιατρικής, καταπιάστηκε με την αγελαδοτροφία το 2001. Μέσα σε διάστημα λίγων ετών δημιούργησε κτηνοτροφική μονάδα και με την εκκίνηση του συνεταιρισμού κατάφερε να συσπειρώσει τους Θεσσαλούς συναδέλφους του, έχοντας σήμερα στο πλευρό του συνολικά 102 αγελαδοτρόφους (ως μέλη), οι οποίοι παράγουν καθημερινά 130 τόνους αγελαδινού γάλακτος (το 10% της εγχώριας παραγωγής). Αν και λέγεται πάντως ότι μετείχε δυναμικά σε μπλόκα αγροτών στα Τέμπη, η πορεία του, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αλλά και οι Λαρισαίοι που αγκάλιασαν το καινοτόμο εγχείρημα, δείχνει ότι δεν αρκείται να χύνει την καρδάρα έξω από υπουργεία!
«Η στρατηγική μας καθοδηγείται, επηρεάζεται και εμπνέεται μέσα από τις παγκόσμιες αξίες της συνεταιριστικής κουλτούρας, τις οποίες σας αναφέρω συνοπτικά: Την αυτοβοήθεια, την αυτοευθύνη, την αμοιβαιότητα, την ισοτιμία και τον αυτοέλεγχο. Η ειδοποιός διαφορά μας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς είναι ότι λειτουργούμε και με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια» εξηγεί ο κ. Βακάλης.
Η πρωτοβουλία με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος που τοποθετήθηκαν στη Λάρισα ήταν σημείο-σταθμός. Αρχικά ταυτίστηκε με το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», χωρίς μεσάζοντες, ωστόσο τα μέλη του «ΘΕΣγάλα ΠΙΕς» διαχωρίζουν τη θέση τους. Οπως τονίζει ο πρόεδρος, «η δική μας προσπάθεια αποτελεί οργανωμένη, συνεταιριστικής μορφής ενέργεια που στηρίζεται σε επιχειρηματική βάση, με γνώμονα το συμφέρον παραγωγού και καταναλωτή». Παραδέχεται ωστόσο ότι η μεταποίηση και ο απευθείας τρόπος διάθεσης του γάλακτος στους καταναλωτές «ήταν ένας κρυφός στόχος της διοίκησης και των μελών του συνεταιρισμού».
Γιατί όμως να προτιμήσει κάποιος το γάλα από τους αυτόματους πωλητές του συνεταιρισμού; «Ο καταναλωτής ξέρει το γάλα που πίνει! Γνωρίζει πως είναι γάλα που παράγεται σε φάρμες του νομού της Λάρισας, ξέρει πως είναι ό,τι πιο φρέσκο -λίγες ώρες από το άρμεγμα- και ποιοτικό. Και όλα αυτά σε μια τιμή που είναι από τις πιο ανταγωνιστικές της αγοράς, 0,90 ευρώ για ένα λίτρο με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας και 1 ευρώ το ένα λίτρο ή 0,50 ευρώ το μισό λίτρο αν χρησιμοποιεί κέρματα. Ο καταναλωτής βλέπει πως τόσο οι παραγωγοί μας όσο και τα στελέχη του συνεταιρισμού βρίσκονται δίπλα του για να του εξηγήσουν, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να τον ενημερώσουν για όποιο ζήτημα προκύπτει».
Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με θέρμη από τους Λαρισαίους, σε βαθμό που ήδη κάποιες ημέρες παρατηρούνται φαινόμενα... έλλειψης γάλακτος στα τέσσερα αυτόματα μηχανήματα τύπου ΑΤΜ! «Η ανταπόκριση των πολιτών της Λάρισας ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Το σημαντικότερο για εμάς δεν είναι τόσο ότι αδειάζουν οι δεξαμενές γάλακτος των αυτόματων πωλητών όσο τα μηνύματα που παίρνουμε από τους πολίτες, που μας γεμίζουν δύναμη να συνεχίσουμε» προσθέτει ο Θανάσης Βακάλης και συμπληρώνει: «Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι τα χρήματά τους επιστρέφουν στην τοπική οικονομία, δηλαδή στους παραγωγούς και σε όλους όσοι ασχολούνται με τα καταστήματα».
Αργεί η επέκταση σε άλλες περιοχές
Να σημειωθεί πάντως ότι οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα πρέπει -παρά τις αρχικές πληροφορίες- να περιμένουν τελικά λίγο ακόμα για να δουν αυτόματους πωλητές να ξεφυτρώνουν στις γειτονιές τους. «Η προσπάθειά μας έχει χαρακτήρα τοπικό και περιορίζεται στον νομό της Λάρισας. Βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τη λειτουργία των υπαρχόντων σημείων πώλησης και, εάν παραστεί ανάγκη, θα ανοίξουν επιπλέον “καταστήματα”», καταλήγει ο κ. Βακάλης.
«Είμαστε 24 ώρες στις φάρμες μας, δίπλα στα ζώα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς»
«Η δουλειά του αγελαδοτρόφου δεν έχει ωράριο. Είμαστε 24 ώρες δίπλα στις φάρμες μας, δίπλα στα ζώα μας, διότι αυτό απαιτείται. Τον όποιο ελεύθερο χρόνο διαθέτουμε ως παραγωγοί, ως μέλη του Δ.Σ. του συνεταιρισμού, τον αφιερώνουμε στα σημεία πώλησης στη Λάρισα» τονίζει από την πλευρά του ο παραγωγός Βασίλης Τρέμμας, μέλος του Δ.Σ. του «ΘΕΣγάλα Πιες».
Η λειτουργία των αυτόματων πωλητών έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα που είχαν τα μέλη του συνεταιρισμού. Καθώς ο Βασίλης Τρέμμας αφηγείται την ιστορία από τη δική του σκοπιά, η έννοια της ομάδας γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρη. «Ημουν κι εγώ με την οικογένειά μου εκεί. Είδα και όλους τους υπαλλήλους του συνεταιρισμού, κάποιους ακόμη και με τα παιδιά τους παρέα, να είναι στα “καταστήματα”, να μιλούν και να προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τον κόσμο ώστε να εξοικειωθούν στη νέα τους συνήθεια για να παίρνουν φρέσκο παστεριωμένο ντόπιο γάλα. Υπάρχουν παραγωγοί και υπάλληλοι του συνεταιρισμού που έχουν μέρες να δουν την οικογένειά τους».
Τα οφέλη ωστόσο δεν σταματούν στον καταναλωτή. Κερδισμένοι από το εγχείρημα βγαίνουν και οι παραγωγοί, καθώς, ενδεικτικά, με τις μαζικές αγορές ζωοτροφών το κόστος μειώνεται κατά 10%-15%. Σύντομα ο συνεταιρισμός θα αποκτήσει δικό του κτηνιατρείο. «Ο παραγωγός μέλος του συνεταιρισμού κερδίζει πολλαπλά. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως αυτή τη στιγμή κάθε παραγωγός απολαμβάνει σταθερή τιμή για το γάλα που παράγει και διαθέτει στον συνεταιρισμό, κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο πριν από την ίδρυσή μας» λέει ο πρόεδρος Θανάσης Βακάλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου