Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ποια σκληρά οικονομικά μέτρα περνάνε

 Τι αφορά στρατιωτικούς


Το προσχέδιο  του προϋπολογισμού του 2014 κατατίθεται στη Βουλή και τα όσα προβλέπει είναι βόμβα που θα τινάξει στον αέρα ότι έχει απομείνει όρθιο στα ελληνικά νοικοκυριά. Οι στρατιωτικοί δεν εξαιρούνται και οι όποιες πρωθυπουργικές και άλλες διαβεβαιώσεις ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί σε έγγραφη δέσμευση.


Οι πληροφορίες ότι το προσχέδιο περιλαμβάνει νέα φορολογικά μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ τρομάζουν. Από αυτά σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που υπάρχουν , το 1,5 δις θα αφορά σε μισθωτούς συνταξιούχους ,ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

2,2 δις ευρώ θα προέλθουν από που αλλού; Από την Άμυνα ,την Υγεία ,τη Παιδεία και τις συντάξεις!

Αυτά τα ποσά προέρχονται από μέτρα που έχουν νομοθετηθεί. Αν θα υπάρξουν και νέα μέσα στο 2014 θα εξαρτηθεί από το αν θα εισπραχθούν 17 δις από τη φορολογία.

Στόχος είναι η μείωση του συνολικού ύψους των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 3,3 δισ. ευρώ και η διαμόρφωσή τους στο ποσό των 50,2 δισ. ευρώ, από 53,5 δισ. ευρώ, φέτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες θα μειωθούν κατά 3,3 δισ. ευρώ, στο ποσό των 41,4 δισ. ευρώ, από 44,7 δισ. ευρώ, φέτος.

Όλα δείχνουν ότι νέες περικοπές είναι αναπόφευκτες.

Και οι στρατιωτικοί φαίνεται ότι δεν θα τη γλιτώσουν. Οι μειώσεις των συντάξεων των απόστρατων κατά 162 εκατομμύρια ευρώ και η μείωση των κονδυλίων για την Άμυνα κατά 100 εκατομμύρια τουλάχιστον δεν έχουν “σβήσει” από το χαρτί. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα σβήσουν.


Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η κυβέρνηση του κ.Σαμαρά προτίθεται να δείξει αν όχι την ίδια τουλάχιστον κάποια αποφασιστικότητα έναντι της τρόϊκας και αν είναι έτοιμη να πει επιτέλους και κάποιο όχι.  Θεωρούν  επικίνδυνη την “οργάνωση” της τρόϊκας . Επικίνδυνη για την ίδια τους τη ζωή που καταστρέφεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου