Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:Οι 9 κίτρινες κάρτες της τρόικας για Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να «στρογγυλέψει» τις απαιτήσεις της τρόικας επειδή από τις «χαλαρές» συζητήσεις του Σεπτεμβρίου έχουν μείνει ανοιχτά όλα τα ζητήματα πρώτης γραμμής.
Μεταξύ αυτών είναι οι εντολές της τρόικας για νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, συρρίκνωση με αποχωρήσεις προσωπικού στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, προσδιορισμό των 4.000 υπαλλήλων που θα τεθούν εκτός Δημοσίου, απελευθέρωση των πλειστηριασμών, άρση της προστασίας στις επαγγελματικές μισθώσεις και «παρακράτηση» των κοινοτικών επιδοτήσεων σε αγρότες που χρωστούν στον ΟΓΑ.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μέτρα και παρεμβάσεις τα οποία αν τεθούν σε εφαρμογή βάσει των απαιτήσεων της τρόικας θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις και είναι πιθανόν να δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή.
Επιπρόσθετα στην κυβέρνηση ανησυχούν για την «υποδοχή» που θα τύχει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με το σκεπτικό ότι προβλέπει σημαντικές επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Εξάλλου θα πρέπει οικονομικό επιτελείο και τρόικα να καταλήξουν στον ποσοτικό στόχο για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2014 και να λύσουν τον γρίφο του χρηματοδοτικού κενού (Ιούλιος 2014 - Δεκέμβριος 2015) ύψους 10,9 δισ. ευρώ που θα επηρεάσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της επόμενης διετίας.
Αυτές τις ημέρες και μέχρι την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση στα ανοιχτά μέτωπα.
Εξεύρεση χρυσής τομής σε 9 ζητήματα
Ειδικότερα σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στα ζητήματα που αναζητείται η «χρυσή τομή» είναι τα ακόλουθα:
1 Η «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα, με τις εκτιμήσεις των εταίρων μας να αποκλίνουν κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομικών. Η τρόικα ζητά να καλυφθεί η μείωση των εισφορών με περικοπές στις κύριες συντάξεις στα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ- τράπεζες) και στον ΟΑΕΕ. Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει και μείωση επικουρικών συντάξεων. Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «οργανωτικές παρεμβάσεις» ώστε να αυξηθούν οι εισφορές.
2 Όριο απολύσεων. Η τρόικα έχει προτείνει να αυξηθεί το όριο των μαζικών απολύσεων από το 5% στο 10% και να εφαρμοστεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο λήψης αποφάσεων, καθώς σήμερα απαιτείται απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.
3 Αμυντικές Βιομηχανίες. Τρόικα και κυβέρνηση έχουν έλθει σε καταρχήν συμφωνία για την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΕΛΒΟ και την ιδιωτικοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ. «Αγκάθι» παραμένει η ΕΑΣ. Ακόμη κι αν δεν περάσει η απαίτηση της τρόικας για «λουκέτο», το λειτουργικό έργο της εταιρείας θα μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα να απολυθεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της τρόικας για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των απολύσεων και στις τρεις επιχειρήσεις θα φθάσει τα 1.000 άτομα.
4 Προσδιορισμός των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.662 απολύσεις από την ΕΡΤ, όμως δεν έχει προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός τους, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση τους επόμενους μήνες. Επίσης δεν έχει προσδιοριστεί αν θα συνυπολογιστούν στις 4.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις του 2013 οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές δικαστικές διαταγές
5 Απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. Εδώ η τρόικα είναι κάθετη. Δεν αποδέχεται την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τριετή υποχρεωτική διάρκεια των νέων συμβάσεων μίσθωσης, καθώς και τη διατήρηση των ισχυουσών μέχρι τη λήξη τους. Ζητά την πλήρη άρση των εμποδίων, δηλαδή να ισχύει ό,τι συμφωνούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τους ενοικιαστές-επιχειρηματίες.
6 Κάλυψη ελλείμματος ΟΓΑ από κοινοτικές επιδοτήσεις. Η «μαύρη τρύπα» του ΟΓΑ φθάνει στα 500 εκατ. ευρώ και η τρόικα ασκεί πιέσεις για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει να εισπραχθούν οι οφειλόμενες ληξιπρόθεσμες εισφορές προς τον ΟΓΑ με απευθείας παρακράτηση των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι αγρότες, οι οποίοι χρωστούν στον Οργανισμό και δεν ρυθμίζουν τα βεβαιωμένα χρέη τους.
7 Απελευθέρωση των πλειστηριασμών για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. Με δεδομένη την επιμονή της τρόικας στο θέμα των επαγγελματικών συμβάσεων, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ανάλογη θα είναι και η στάση της στο ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών των ακινήτων για οφειλές των ιδιοκτητών στις τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ζητήσουν στην ερχόμενη επίσκεψή τους την οριζόντια άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακόμη και της κύριας κατοικίας.
8 Καθορισμός του αναθεωρημένου στόχου για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2014. Οι δύο πλευρές δεν έχουν προσδιορίσει με ακρίβεια τον στόχο των εσόδων για το επόμενο έτος . Εκτιμάται πως θα ανέλθουν μεταξύ 3,5 και 4 δις. ευρώ για να μην προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο οριστικός στόχος αναμένεται να προσδιοριστεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.
9 Κατάρτιση επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου με κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015 - 2016 και παράλληλα του χρηματοδοτικού κενού έως τον Δεκέμβριο του 2015. Από τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό (μείωση επιτοκίων, μετακύλιση λήξεων ομολόγων, σύναψη νέου δανείου) θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά μεγέθη των επόμενων ετών καθώς, για παράδειγμα, θα υπάρξει ελάφρυνση για την αποπληρωμή τόκων. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο. Το τοπίο εκτιμάται ότι δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από το Eurogroup της 11ης Νοεμβρίου.


7/10/2013
Πηγή: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου