Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ


Ανατροπές στη φορολόγηση των οικοπέδων - Ολες οι αλλαγές στους συντελεστές 

 

Με αλλαγές στη κλίμακα φορολόγησης των οικοπέδων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο φόρος κυρίως στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικισμών σε αγροτικές περιοχές, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Σύμφωνα με τους νεώτερους υπολογισμούς...
με τις νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις- ως απόρροια των οδηγιών που δόθηκαν μετά από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου- οι φόροι προς βεβαίωση θα περιοριστούν στα περίπου 3,5 δισ. ευρώ, αλλά απομένει η απάντηση της Τρόικα, στην οποία έχει ήδη γίνει κρούση για τη πρόβλεψη Ρήτρας εισπραξιμότητας. Κεντρικός στόχος σε κάθε περίπτωση, είναι να μειωθεί σε σχέση με τα ισχύοντα ο φόρος στις κατοικίες, να περιοριστεί το φορολογικό βάρος στα οικόπεδα της επαρχίας και να ελαχιστοποιηθεί το βάρος στα αγροτεμάχια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη κλίμακα για τα οικόπεδα, διατηρείται ο χαμηλός συντελεστής 0,02 τ.μ., μειώνονται έως 50% οι επόμενοι 10 συντελεστές, μένουν σταθεροί οι 4 συντελεστές που ακολουθούν, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι τελευταίοι 10 συντελεστές που εφαρμόζονται σε ακριβά οικόπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ανώτατος συντελεστής διαμορφώνεται στα 30 ευρώ τ.μ. αντί 20 ευρώ τ.μ.. Οσο για τα οικόπεδα με κτίσμα, δρομολογείται η μείωση του συντελεστή απομείωσης 0,7 προκειμένου να περιοριστεί ο φόρος.
Για τα αγροτεμάχια με κατοικία (όχι κύρια), εξετάζεται η κλιμάκωση του ειδικού συντελεστή 5 , ανάλογα με τη περιοχή, σε 3,4 και 5. Κατά τα άλλα, δεν αναμένονται νέες παρεμβάσεις, με δεδομένο ότι τα προσδοκώμενα έσοδα είναι της τάξης των 115 εκατ. Ευρώ. Η επιβάρυνση στα αγροτεμάχια ξεκινά από τα 0,75 ευρώ/ στρέμμα για δασική έκταση, από το 1,5 ευρώ/ στρέμμα για μονοετή καλλιέργεια, από 3 ευρώ/ στρέμμα για ελαιοκαλλιέργεια, από 3,75 ευρώ/ στρέμμα για δενδροκαλλιέργεια. Επιβαρυντικά λειτουργεί ο συντελεστής προσαύξησης έως 3 για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, ενώ περιορίζεται ο φόρος με ειδικό συντελεστή απομείωσης έως 0,4 για επιφάνεια άνω των 130 στρεμμάτων. Ενδεικτικά, για 20 στρέμματα, παραθαλάσσια, μονοετούς καλλιέργειας στον Μαραθώνα, ο φόρος διαμορφώνεται στα 270 ευρώ, για 20 στρέμματα , παραθαλάσσια πολυετούς καλλιέργειας στη Ραφήνα ο φόρος διαμορφώνεται στα 787,50 ευρώ, ενώ για 20 στρέμματα, μονοετούς καλλιέργειας στη Καρδίτσα ο φόρος περιορίζεται στα 36 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου