Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ -ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

Γιατί η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων είναι λάθος - Ανάλυση αξιωματικού


Τι συμβαίνει με τα Μετοχικά Ταμεία και την επιχειρούμενη ενοποίησή τους; Οικονομικός αξιωματικός που μελέτησ με προσοχη τη μελέτη που βρέθηκε στα χέρια της ΑΝΕΑΕΔ, έγραψε την άποψή του για το Onalert ,επιχειρώντας να εξηγήσει προς τα που “πάει το πράγμα”.

Γράφει:

Μελετώντας το πρακτικό της διακλαδικής επιτροπής που δημοσιοποίησε η ΑΝΕΑΕΔ και είχε υποβληθεί στον τότε ΥΦΕΘΑ κ.Καράμπελα στις 31-10-2012, ένα χρόνο πρίν, μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά πράγματα, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Μετοχικών Ταμείων. Θα σταθούμε στο παρόν και κυρίως στο μέλλον, το οποίο αν κρίνουμε από αυτά που πρότεινε η επιτροπή και δεν έγιναν και μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ, προβλέπεται πολύ δύσκολο.

Από τις εισηγήσεις και τις διαπιστώσεις της επιτροπής, τίποτα δεν υιοθετήθηκε και τίποτα δεν θεσμοθετήθηκε. Τον τελευταίο χρόνο η κύρια προσπάθεια του ΥΠΕΘΑ για τα μετοχικά ταμεία εξαντλήθηκε στην εξόφληση του ΒΟΕΑ του ΜΤΣ με τα 184 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από το Υπ.Οικονομικών μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016. Τίποτα θεσμικό δεν θεσπίστηκε ή νομοθετήθηκε για την εξυγίανση του ΜΤΣ, πάρα μόνο ο,τι επέτρεπε να συνεχίσει κουτσά-στραβά η χορήγηση μερίσματος. Πλανάται πλάνην οικτραν όποιος νομίζει ότι μετά τα 184 εκ ευρω για το ΒΟΕΑ το ΜΤΣ εξυγιάνθηκε. Βεβαίως υπήρξε τεράστια ανακούφιση των δικαιούχων ΒΟΕΑ, μειώθηκε το συνολικό χρέος του ΜΤΣ κατά 50% περίπου, αλλά τα διαρθρωτικά και χρηματοδοτικά προβλήματα παραμένουν ως έχουν. Το χρέος των 158 εκ ευρώ προς το Υπουργειο Οικονομικών, παρόλο που θα αποπληρώνεται σταδιακά, θα απορροφά ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του ΜΤΣ για την επόμενη 15ετία.

Στις εισηγήσεις της διακλαδικής επιτροπής βλέπουμε μια σειρά νομοθετικών προτάσεων για την εξασφάλιση ενός επαρκούς επιπέδου χρηματοδότης, το οποίο θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των τριών μετοχικών ταμείων. Το μείζον πρόβλημα που αναδεικνύεται στο πρακτικό και για το οποίο δεν έγινε τίποτα μερί τώρα, είναι η σταθερή χρηματοδότηση των Ταμείων. Αυτή αποτελεί το Α και το Ω, το κλειδί της επιβίωσης τους. Δυστυχώς και εδώ καμία εισήγηση της επιτροπής δεν υιοθετήθηκε.

Σε ότι αφορά την ενοποίηση των μετοχικών ταμείων, η επιτροπή προτείνει πέντε στάδια: Εξυγίανση ΜΤΣ, διασφάλιση βιωσιμότητας όλων των Ταμείων με μέτρα χρηματοδότησης, αναλογιστικές μελέτες οικονομικής κατάστασης καθενός, δημιουργία σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας και των τριών(νομοθετικό-διοικητικό) και τέλος εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για προοπτικές βιωσιμότητας του εγχειρήματος της ενοποίησης. Και ενώ τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, δίνεται εντολή, από τον ΥΦΕΘΑ κ. Δαβάκη, για υλοποίηση του τελευταίου σταδίου, δηλαδή ανάθεση μέσω διαγωνισμού σε εταιρεία, της εκπόνηση ειδικής αναλογιστικής μελέτης για το σκοπό αυτό.

Κατά την άποψη μας η απόφαση είναι άστοχη και ενώ θα κοστίσει ένα σημαντικό ποσό δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα Μετοχικά Ταμεία δεν θα προσφέρει τίποτα απολύτως στην παρούσα φάση. Βεβαίως είναι η εύκολη λύση εάν θέλει κάποιος να δείξει ότι ασχολείται με τα μετοχικά ταμεία και μέχρι να υλοποιηθεί θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι τότε έχει ο Θεός. Το δύσκολο είναι να γίνουν πράξη οι εισηγήσεις της επιτροπής για τη χρηματοδότηση και τις παροχές των μετοχικών ταμείων και των ειδικών τους λογαριασμών.

Είναι σίγουρο, έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, ότι το πόρισμα της εταιρείας που θα αναλάβει τη μελέτη θα ξαναανακαλύψει την Αμερική, καθόσον τα πράγματα είναι απλά και έχουν ξαναειπωθεί στο ΥΠΕΘΑ με άλλες πληρωμένες μελέτες: Χωρίς σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης και χωρίς εκσυγχρονισμό και ορθολογικοποίηση εισφορών και παροχών, τα μετοχικά ταμεία είναι καταδικασμένα στη χρεοκοπία ή στην καλύτερη περίπτωση στη μιζέρια, είτε ανεξάρτητα, είτε ενοποιημένα. Η ενοποίηση τους θα πρέπει να δίνει την προοπτική καλύτερων ημερών και όχι τη χειροτέρευση της κατάστασης τους.

Εκτιμούμε ότι το θέμα της ενοποίησης ή μη των μετοχικών ταμείων το τελευταίο που θα έπρεπε να απασχολεί σήμερα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, καθόσον προέχει η οικονομική σταθεροποίηση του καθενός. Εκτός και εάν η ενοποίηση έχει προαποφασισθεί, είτε για να φανεί ότι γίνεται ένας δήθεν εκσυγχρονισμός των μετοχικών ταμείων, ή για να καλυφθεί προσωρινά το χρηματοδοτικό κενό του ΜΤΣ από τα έσοδα των ΜΤΝ και ΜΤΑ. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα είναι η χειρότερη υπηρεσία που θα προσφέρουν στο σύνολο των στρατιωτικών αυτοί που τυχόν το αποφασίσουν, διαλύοντας ότι έχει απομένει και από τα τρία Μετοχικά Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου