Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο
To Aρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2013 σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, με την προβολή της αρχαιολογικής, εκπαιδευτικής ταινίας τεκμηρίωσης «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. Η αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της οθωμανικής εποχής».
Η ταινία παρουσιάζει τα νεοκλασικά κτίρια της Θεσσαλονίκης που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας της νεοκλασικής Αθήνας Ερνέστος Τσίλλερ μετά την πυρκαγιά του 1890 κατά παραγγελία του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, με ιστορική αναφορά στον ανταγωνισμό των κοινοτήτων της πόλης, όπως εκφράστηκε μέσα και από την αρχιτεκτονική. Περίοπτη θέση καταλαμβάνει το κτίριο του Ελληνικού Προξενείου, σήμερα Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Το θέμα αναλύουν η Καθηγήτρια Πολεοδομίας του Α.Π.Θ., Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου και ο Ομότιμος Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Α.Π.Θ., Ιωάννης Χασιώτης. Η προβολή θα γίνεται συνεχόμενα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στις 17 και 18 Μαίου, στις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, από τις 10 .00 έως τις 14.00.
Διάρκεια: 15'.00''
Σενάριο-σκηνοθεσία:
EΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ, αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια Α.Ι.Μ.Θ.Σ.
Eπιμέλεια παραγωγής:
AΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗ, Προϊσταμένη Α.Ι.Μ.Θ.Σ.
Παραγωγή:
AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, 2013.
Πληροφορίες:
A.I.M.Θ.Σ. τηλ. 2310-209.603
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, τηλ. 2310-229.778

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου