Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΜΕ ΩΡΟΜΕΤΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΤΕΣ

Ο παραπάνω τύπος πρέπει να εφαρμοστεί ξεχωριστά για το κάθε διαμέρισμα της οικοδομής.
Επεξηγήσεις:
fi και ei : Οι συντελεστές θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος σύμφωνα με την μελέτη θέρμανσης του μηχανολόγου.
Ωι : Οι ώρες κατανάλωσης του διαμερίσματος.
Σ(Ωi x ei) : Το άθροισμα των γινομένων Ωi x ei όλων των διαμερισμάτων της οικοδομής
Σ(fi x ei) : Το άθροισμα των γινομένων των 2 συντελεστών θέρμανσης όλων των διαμερισμάτων
Π : Το ποσό των καυσίμων σε ευρώ
Συμπέρασμα:
Το ποσό που πληρώνει το κάθε διαμέρισμα στη θέρμανση εξαρτάται εκτός από τις ώρες του διαμερίσματος και από τις ώρες των υπόλοιπων διαμερισμάτων αλλά και από το ποσό των καυσίμων. Έτσι, ποτέ δεν μπορεί το κόστος της ώρας να είναι σταθερό, αλλά μεταβάλλεται σύμφωνα με τις ώρες των άλλων διαμερισμάτων (Σ(Ωi x ei)) και την αξία των καυσίμων σε ευρώ (Π).
* Για τις οικοδομές με θερμιδομετρητές ο παραπάνω τύπος διαμορφώνεται αντικαθιστώντας το  ei x Ωi με Mi και το Σ(Ωi x ei) με το Σ(Μi), όπου Mi είναι οι θερμίδες κατανάλωσης του κάθε διαμερίσματος.

Προεδρικό Διάταγμα 1985

10
Nov
  • Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα και μην τοποθετείτε μπροστά τους έπιπλα και μεγάλα αντικείμενα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα σώματα είναι ζεστά σε όλη την επιφανειά τους, μήπως χρειάζεται να κάνετε εξαέρωση κτλ.κοινοχρηστα
  • Κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο.
  • Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το διαμέρισμά σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.
  • Κλείστε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη.
  • Να αερίζετε τον χώρο σας, αλλά ποτέ υπερβολικά.
Για πολυκατοικίες με μετρητές θέρμανσης ( αυτόνομη θέρμανση )
  • Αν η πολυκατοικία σας έχει αυτόνομη θέρμανση με ωρομετρητές, μην κλείνετε θερμαντικά σώματα στο διαμέρισμά σας, διότι αυτό είναι σε βάρος σας και προς όφελος των άλλων διαμερισμάτων.
  • Αν η πολυκατοικία σας έχει αυτόνομη θέρμανση με θερμιδομετρητές, τότε μπορείτε να κλείνετε θερμαντικά σώματα στο διαμέρισμά σας για να κάνετε οικονομία χωρίς να είναι σε βάρος σας ή σε βάρος των άλλων διαμερισμάτων.
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    • Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 °C. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Εάν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα ζεστός, ελέγξτε το θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν να ανοίξετε παράθυρα.
    • Εάν χαμηλώσετε τον θερμοστάτη 10 με 15% από την θερμοκρασία που συνηθίζατε να τον ρυθμίζετε θα κερδίσετε περίπου 10% στα ετήσια έξοδα για θέρμανση.
    • Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C.
    • Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με τα έξοδα της θέρμανσης σε οικοδομές με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές έχει να κάνει με το πάγιο θέρμανσης. Τι είναι το πάγιο; Πως υπολογίζεται; Γιατί πρέπει να το πληρώνουμε;
      Πάγιο Θέρμανσης
      Πίνακας Ωρομετρητών
      Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 , κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει στην αγορά των καυσίμων είτε είχε κατανάλωση είτε όχι. Το ποσό με το οποίο θα συμμετέχει είναι συνάρτηση των συντελεστών ei και fi οι οποίοι υπάρχουν για κάθε διαμέρισμα στην μελέτη θέρμανσης του εργολάβου. Για την ακρίβεια το ποσό του παγίου προκύπτει από την πράξη:
      ei * fi * ποσό καυσίμων. Δηλαδή για ένα διαμέρισμα με ei= 0.15 και fi=0.3 σε μία αγορά καυσίμων ίση με 1000 ευρω θα πρέπει να πληρώσει πάγιο 0.15 * 0.3 * 1000= 45ευρω.
      Σύμφωνα πάντα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνεται το τελικό ποσό της θέρμανσης είναι ο εξής:
      Σε μία αγορά 1000 ευρω καυσίμων, το 30% περίπου του ποσού (300 ευρω) θα μοιραστεί σε όλα τα διαμερίσματα με τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω (ανεξάρτητα δηλάδη αν υπάρχει κατανάλωση καυσίμων). Τα υπόλοιπα 700ευρω θα μοιραστούν ανάλογα με την κατανάλωση καυσίμων του κάθε διαμερίσματος με τον τρόπο που ορίζει και πάλι το Προεδρικό Διάταγμα.

      Γιατί υπάρχει το πάγιο θέρμανσης;

      Αρχικά, όταν ένα διαμέρισμα είναι κενό και δεν θερμαίνεται αυτόματα επηρεάζει και τα γειτονικά του διαμερίσματα. Για την ακρίβεια τα διαμερίσματα αυτά έχουν απώλειες θέρμανσης με αποτέλεσμα να πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα.
      Επίσης, κατά τη μελέτη θέρμανσης της οικοδομής ο μηχανικός έχει τοποθετήσει έναν καυστήρα ο οποίος να καλύπτει τις ανάγκες συγκεκριμένου αριθμού διαμερισμάτων.  Έτσι, όταν λιγότερα διαμερίσματα χρησιμοποιούν τον καυστήρα αυτό σημαίνει ότι αυτός για να λειτουργήσει καταναλώνει περισσότερα καύσιμα από ότι θα κατανάλωνε αν όλα τα διαμερίσματα ήταν γεμάτα.
      —–
      Αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας είναι ότι η τιμή της 1 ώρας (ή θερμίδας) δεν μπορεί να είναι σταθερή και ούτε η ίδια σε κάθε διαμέρισμα. Εξαρτάται από την τιμή των καυσίμων αλλά και από το ποσοστό των ωρών (ή θερμίδων) που έχει ένα διαμέρισμα επί του συνόλου των ωρών όλης της οικοδομής.
      Έτσι όσο παράξενο και αν φαίνεται, είναι δυνατόν ένα διαμέρισμα σε 2 διαφορετικούς μήνες να πληρώνει περισσότερα στο μήνα που έχει λιγότερες ώρες.
       
    •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου