Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ε.Δ.(ΝΠΔΔ) ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ . Α. ΣΑΜΑΡΑ



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ   ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  Ε.Δ.(ΝΠΔΔ)  ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  κ . Α. ΣΑΜΑΡΑ

 

Αντιπροσωπία των τριών ενώσεων απόστρατων αξιωματικών (ΝΠΔΔ)  θα βρεθούν  στο Μαξίμου για να εξηγήσουν τα αιτήματα τους στον Αντώνη Σαμαρά

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν την ερχόμενη Δευτέρα ώρα  12:30  τα προεδρεία των τριών θεσμικών ενώσεων (ΕΑΑΑ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΣ) που εκπροσωπούν τους απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να...
μεταφέρουν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τις διαμαρτυρίες για τις συνεχείς μειώσεις στις αποδοχές τους, αλλά και να συζητήσουν μία σειρά από θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως το μετά- συνταξιοδοτικό εργασιακό καθεστώς τους.

Το ραντεβού οριστικοποιήθηκε χθες  κατόπιν σχετικής συνεννόησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου με το γραφείο του κ. Σαμαρά.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των απόστρατων, γεγονός που αποτυπώνει την ανησυχία η οποία υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης για το κλίμα έντασης που καλλιεργείται τους τελευταίους μήνες στους κόλπους του Στρατεύματος, με αφορμή τις δραματικές περικοπές στους μισθούς και στις συν­τάξεις των στρατιωτικών. Μέσα στις προθέσεις των προέδρων των τριών θεσμικών ενώσεων είναι να καταφέρουν να εκμαιεύσουν από τον πρωθυπουργό τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες περικοπές στις συντάξεις των ένστολων το 2014, αλλά και ότι θα άρει την απαγόρευση που επιβλήθηκε επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με το δικαίωμα τους στην εργασία.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να δρομολογεί θετικές εξελίξεις αναφορικά με την επαναφορά του πρότερου καθεστώτος, που επέτρεπε στους συνταξιούχους στρατιωτικούς να εργάζονται χωρίς να τους κόβεται η σύνταξη. Και για τα δύο παραπάνω θέματα, ωστόσο, χρειάζεται προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών και ενδεχομένως και της Τρόικας.

Εκτιμάται, πάντως, πως το ραντεβού οριστικοποιήθηκε, αφού ο κ. Σαμαράς είχε λάβει το «πράσινο φως» πως ο Προϋπολογισμός είναι σε θέση να αντέξει μια μικρή εκτροπή, προκειμένου να υπάρξει ένας ελάχιστος ανορθολογισμός στις συντάξεις των απόστρατων, οι οποίοι μέσα σε μόλις τρία χρόνια είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε ποσοστό περίπου 55%. 




Επίσης, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μάξιμου, υπάρχουν σκέψεις να προωθηθεί ρύθμιση που θα αποσυνδέει το μισθολόγιο των εν ενεργεία στρατιωτικών από εκείνο των απόστρατων. Πρόκειται για κάτι που στόχο έχει στο μέλλον να αποφεύγονται τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο παραπάνω μισθολογίων, όπως συνέβη πρόσφατα, όταν και η σύνταξη των στρατιωτικών μειώθηκε δύο φορές ταυτόχρονα, μία διότι έτσι αποφασίστηκε για όλους τους συνταξιούχους και μία διότι μειώθηκαν οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών, συνάρτηση των οποίων είναι και το ύψος των συντάξεων. Ενδεικτικό, εξάλλου, του κλίματος που επικρατεί γενικότερα στο Στράτευμα, εν όψει της παραπάνω επικείμενης συνάντησης, αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τις οποίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν εισηγήσεις προκειμένου να διορθωθούν οι περικοπές στα στελέχη των Ε.Δ.



1 σχόλιο: