Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Α.Α.Α



«Ένας οικονομικά εξαθλιωμένος στρατιωτικός είναι άχρηστος και επικίνδυνος»

Δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας στην Εφημερίδα της Κομοτηνής ''Ο ΧΡΟΝΟΣ''



Καταγωγή από την Ξυλαγανή, όπου διατηρεί ακόμα το πατρικό του σπίτι, έχει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος ιπτάμενος Κωνσταντίνος Ιατρίδης, ο οποίος βρέθηκε  στην Κομοτηνή με αφορμή την πρόσκληση που έλαβε από το παράρτημα Ν. Ροδόπης της Ένωση Αποστράτων Πολεμικής Αεροπορίας να παραβρεθεί στην ετήσια εκδήλωσή τους. Η επίσκεψή του αυτή στην πόλη μας έγινε μόλις μερικές μέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά...
μαζί με τους προέδρους των αντίστοιχων Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Ναυτικού. Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, συναντήθηκε με στελέχη της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτή βασικό ζήτημα που έθεσαν οι απόστρατοι ήταν αυτό της διπλής περικοπής των συντάξεων, της προσαρμογής, δηλαδή, στους μισθούς των εν ενεργεία και στη συνέχεια της δεύτερης περικοπής του 5% έως 20%. Αυτή η ακριβώς η συνάντηση αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Ιατρίδη, ο οποίος μίλησε έξω από τα δόντια στο «Χ» κάνοντας ακόμα λόγο «για οικονομικά εξαθλιωμένους στρατιωτικούς που είναι άχρηστοι και επικίνδυνοι», ενώ προέβλεψε πολιτική στροφή αποστράτων και εν ενεργεία στην αριστερά ή στην άκρα δεξιά.



Υπηρετήσατε την αεροπορία σε καλές εποχές σε σχέση με σήμερα;

-Πάντοτε υπήρχε έργο, άγχος, στρες και η πατρίδα. Σήμερα όμως υπάρχει οικονομική κρίση που μας επηρέασε όλους και προσωπικά και πολύ περισσότερο το δικό μας χώρο των ενόπλων δυνάμεων. Οι συνεχιζόμενες περικοπές επηρεάζουν την αποτρεπτική ικανότητα και την άμυνα της χώρας και εκεί πρέπει να δώσουμε προσοχή. Η ηγεσία της χώρας μας, πολιτικοί και στρατιωτικοί, ο πρωθυπουργός πρέπει να ενσκήψουν για να επιλύσουν τα προβλήματα. Ο κίνδυνος εξ’ ανατολών υπάρχει η στρατιωτική απειλή υπάρχει και ξέρουμε κάθε μέρα τι κάνουν και προκαλούν οι Τούρκοι. Άλλωστε έχουμε πρόσφατα γεγονότα, όπως τα Ίμια. Πρέπει να έχουμε διαθεσιμότητα πολεμικών μέσων, είτε αεροσκαφών, είτε πλοίων, γιατί δεν ξέρουμε τι επιδιώκουν και τι θέλουν να κάνουν, ειδικά στη σημερινή κατάσταση που υπάρχει οικονομική κρίση και εξαθλίωση του λαού. Είναι απαίτηση και επιτακτική ανάγκη να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ένα προσωπικό με υψηλό ηθικό.

Αυτή ήταν η ατζέντα αιτημάτων με την οποία έγινε η συζήτηση με τον πρωθυπουργό;

Στη συνάντηση που έγινε με τον κ. πρωθυπουργό συζητήσαμε τα δικά μας προβλήματα. Η οικονομική κρίση επηρεάζει όλο τον ελληνικό λαό, εμάς όμως πολύ περισσότερο γιατί οι απόστρατοι και οι ενεργεία και ειδικά οι απόστρατοι έχουμε υποστεί εννέα περικοπές, ενώ όλοι έχουν υποστεί πέντε ή έξι. Οι ειδικές περικοπές φτάνουν μέχρι και το 57% από 200 ευρώ μέχρι 600 ευρώ στους ανώτερους βαθμούς. Πήγαμε στον πρωθυπουργό με ένα αίτημα να μην υποστούμε διπλές περικοπές. Δε ζητήσαμε να μην συνεισφέρουμε στην όλη προσπάθεια, αλλά ζητήσαμε να αρθεί αυτή η αδικία και να υποστούμε μία μόνο περικοπή, γιατί παραβιάζει κάθε αρχή της ισότητας και είναι αντισυνταγματικό. Μας υποσχέθηκε ότι θα επιχειρήσει για το 2014 να μη γίνει περικοπές, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.



Το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων επηρεάζεται από την οικονομική κρίση;

-Αντίθετα με όσα λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα είναι κανείς αφελής να μην πιστεύει ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν έχει επηρεάσει το αξιόμαχο, ακριβώς επειδή υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Όταν κάποιος έχει να πληρώσει τα χαράτσια και τους φόρους, δεν έχει να σπουδάσει τα παιδιά του, πως ο πιλότος με καθαρό μυαλό να εκτελέσει την αποστολή του; Γι’ αυτό ζητούμε ακόμα και τώρα να άρει την αδικία και να υποστούμε διπλή περικοπή και το 2014 να μην κάνει καμία άλλη περικοπή. Ένας οικονομικά εξαθλιωμένος στρατιωτικός είναι άχρηστος και επικίνδυνος. Σήμερα οι ενεργεία και οι απόστρατοι βρίσκονται στα κάγκελα, υπάρχει οργή και θυμός και θέλουν να τιμωρήσουν. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε να κατεβάσουμε διακόπτες της ΔΕΗ, ούτε να σταματήσουμε τα τρένα, λεωφορεία, μετρό, έχουμε μία δύναμη της ψυχής μας για την πατρίδα και τη δύναμη της ψήφου μας και αυτή δεν είναι δεδομένη. Αν συνεχίσουν φοβάμαι ότι ο κόσμος μας θα φύγει ή στα αριστερά ή στα άκρα δεξιά». 



Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης γεννήθηκε το 1954 στην Ξυλαγανή. Εισήλθε στη σχολή Ικάρων το 1973 και μετά από 4 χρόνια αποφοίτησε ως ανθυποσμηναγός και τοποθετήθηκε στην Ανδραβίδα στα φάντομ, όπου υπηρέτησε για 12 συνεχή χρόνια ως χειριστής πιλότος. Συνέχισε στο γενικό επιτελείο αεροπορίας ως επιτελής, στην Αμερική ως ακόλουθος αεροπορικός, στη μονάδα  στη Σαντορίνη ως διοικητής και υποδιοικητής, στη σχολή Εθνικής Άμυνας ως εκπαιδευτής, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ως διευθυντής δημοσίων και διεθνών σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, διοικητής στην 113 πτέρυγα μάχης στη Θεσσαλονίκη, διευθυντής σπουδών στην ανωτάτη διακλαδική σχολή πολέμου αεροπορίας, γενικός επιθεωρητής της πολεμικής αεροπορίας, διοικητής της σχολής Ικάρων, διευθυντής α’ κλάδου στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης από όπου και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του αντιπτεράρχου.

Αρθρο της δημοσιογραφου  Δήμητρα Συμεωνίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου