Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΚΡΙΣΕΙΣ Ε.Δ 2013


ΤΟ «ΜΕΛΛΟΝ» ΤΟΥ Μ. ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΥ, ΤΟΥ Κ. ΓΚΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΝΕΟ ΑΙΜΑ»
Οι κρίσεις είναι πιθανό να μην είναι «βαθιές» αφού δεν υπάρχουν λεφτά. Όμως δεν αποκλείονται οι «εκπλήξεις»

Γράφει ο ΔΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΓΟΣ

Με τις επικείμενες κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας μέσα σε μια μέρα μόνο, έλαβα 61 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ασφαλώς, όπως είναι τα πράγματα κομματικές θα είναι. Έτσι έμαθε η Ελλάδα από... το 1974...

Ποια είναι τα σενάρια όμως για τις κρίσεις; Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν; Ας τα δούμε ένα προς ένα:

Σενάριο 1) Αυτό το σενάριο προβλέπει να διατηρηθούν οι Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ, Μιχάλης Κωσταράκος και Κώστας Γκίνης. Αυτό, το σενάριο παίζει έντονα, όπως και να φύγουν οι Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΝ. Σε αυτή τη φάση, από την τάξη του 79 του Κ. Γκίνη, θα διατηρηθούν 2 αντιστράτηγοι, πιθανότατα οι Γιώργος Μπασιακούλης και ένας εκ των Γ. Στεφανίδη και Α. Κουτρουμπέλη, για Επιθεωρητή και Στρατιά. Λογικά θα αποστρατευθούν τρεις και πιθανότατα ένας από τους ήδη τρεις της τάξης του '80.

Σενάριο 2) Ο Μ. Κωσταράκος επειδή έχει συγκεντρώσει την οργή πάρα πολλών εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών αποστρατεύεται. Άρα το ΓΕΕΘΑ περνάει στον Κ. Γκίνη του ΓΕΣ. Εδώ, υπάρχει το εξής οξύμωρο. Ο Κ. Γκίνης δεν έχει συμπληρώσει ως επιθεωρητής αλλά και ως Α/ΓΕΣ ούτε έναν χρόνο σε κάθε θέση. Και είναι προαγωγές εξπρές σε Α/ΓΕΕΘΑ. Υπάρχουν αντιδράσεις για το πρόσωπό του... Όμως υποστηρίζεται από τον ΥΦΕΘΑ, Π. Καράμπελα και δύο - τρεις άλλους, οπότε πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Συζητήσεις γίνονται. Αν περάσει, τότε για Α/ΓΕΣ πηγαίνουν ένας εκ των Μπασιακούλη- Κουτρουμπέλη ή Στεφανίδη.

Σενάριο 3) Να φύγουν όλοι. Αυτό, είναι μάλλον απίθανο. Ειδικά για τον Κ. Γκίνη, που έχει πολύ λίγους μήνες ως αρχηγός. Πάντως, λογικά οι αντιστράτηγοι που θα αποστρατευθούν είναι από τρεις ως πέντε. Οι κρίσεις δεν θα είναι βαθιές, αφού... δεν υπάρχουν λεφτά.

Σενάριο 4) Στην Αεροπορία, με τα ισχύοντα δεδομένα βασικά, «παίζει» ο Α/ΑΤΑ στη Λάρισα Αντιπτέραρχος (I) Τουρνάς, ενώ στο Ναυτικό, πρόσφατα μου έλεγε κάποιος στα ψηλά ευρισκόμενος... ότι υπάρχουν δύο Υποναύαρχοι που περιμένουν... Δύσκολα τα πράγματα για τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχο Αποστολάκη. Μια ιδιαίτερα καλή εξέλιξη, θα ήταν η προαγωγή σε Αρχηγό του νυν Αρχηγού Στόλου, Αντιναύαρχου Κωνσταντίνου Μαζαράκη ΑΙΝΙΑΝ. Πολύ καλός αξιωματικός ο συγκεκριμένος. Όμως, κάποιοι μου λένε ότι μάλλον θα έρθει από πιο κάτω η έκπληξη. Εγώ, σαν αξιωματικό και σαν άνθρωπο, τον θεωρώ ως τον καλύτερο.

Άλλες πηγές μου, λένε ότι ο νυν Α/ΓΕΝ, αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ετοιμάζεται να ρίξει «τορπίλες»... μόλις αποστρατευθεί. Είχε ήδη ρίξει τις προειδοποιητικές τορπίλες του πριν από τις γιορτές.
Ο μόνος που το έκανε. Ναυτική παράδοση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου