Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι αξιωματικοί της Ευελπίδων απέδωσαν τιμές στον Ολάντ



Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013
Γιατί οι αξιωματικοί της Ευελπίδων απέδωσαν τιμές στον Ολάντ



Η φωτογραφία προοκάλεσε αίσθηση. Αξιωματικοί της Σχολής Ευελπίδων στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου να αποδίδουν τιμές;
Στους στρατιωτικούς η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη. Εξι υπολοχαγοί που υπηρετούν στη Σχολή Ευελπίδων να φορούν την στολή υπ' αριθμόν 1 και να είναι παραταγμένοι στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, τρεις δεξιά και τρεις αριστερά, αποδίδοντας τιμές...
στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ που επισκέφθηκε την Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η συγκεκριμένη στολή που φορούσαν οι αξιωματικοί του Στρατού, αποκαλείται υπ' αριθμόν 1, είναι παραδοσιακή στολή που φοράνε μόνο οι αξιωματικοί που υπηρετούν στη Σχολή Ευελπίδων και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως ορκωμοσίες σπουδαστών της Σχολής και παρελάσεις.

Η συγκεκριμένη στολή αποκαλείται και «γαλλική», αφού είναι κομμένη και ραμμένη στο πρότυπο αντίστοιχης στολής που χρησιμοποιούσαν οι αξιωματικοί του γαλλικού στρατού στα τέλη του 19ου αιώνα. Η χειμερινή στολή που φορούσαν οι έξι υπολοχαγοί περιλαμβάνει πηλήκιο σκούρο μπλε, χιτώνιο σκούρο μπλε, παντελόνι μαύρο, επωμίδε, πουκάμισο άσπρο χωρίς γιακά, ζώνη αργυροΰφαντη, ξίφος, γάντια άσπρα υφασμάτινα, παπούτσια μαύρα λουστρίνια, κάλτσες μαύρες, Ταξιάρχες - Αστέρες Ταγμάτων, παράσημα - μετάλλια, μεγάλα αμφιμασχάλια και διακριτικά σήματα αποφοίτων Σχολών, ορθογωνικό και πολυγωνικό και διακριτικά Ειδικών Δυνάμεων - Αερ. Στρατού και άλλα.

Αλλωστε ο Στρατός Ξηράς δομήθηκε στα πρότυπα του γαλλικού στρατού. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση επέλεξε να παραταχθούν οι υπολοχαγοί της Σχολής Ευελπίδων στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου για να αποδώσουν τιμές στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ηταν ένα μήνυμα της μακράς σχέσης των δύο χωρών, προσπάθεια να εκφραστεί σεβασμός προς τον πρώτο πολίτη της φίλης και συμμάχου Γαλλίας.

Στο ερώτημα γιατί επελέγη ο τρόπος αυτός που δεν συνηθίζεται και μάλλον παραβιάζει το αυστηρό πρωτόκολλο, η απάντηση είναι ότι στην κυβέρνηση ήθελαν να δείξουν στο Φρανσουά Ολάντ πόσο εκτιμά η Ελλάδα την στήριξη που παρείχε η Γαλλία τους τελευταίους μήνες στη χώρα.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου