Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Το «Λάθος» του ΓΛΚ και το Νέο Μισθολόγιο

  του Απόστολου Παπαπαρίση

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η συγκρότηση της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο των ΕΔ όπως και η συμμετοχή των Ενώσεων Αποστράτων σε αυτήν είναι πλέον γεγονός. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: 
[1] Στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ 2013 – 2016 για το έτος 2014 περιλαμβάνεται μείωση στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ 88,2 εκατ ευρώ (για το 2013 ήταν 78 εκατ ευρώ) και για τα εν αποστρατεία στελέχη 161,8 εκατ ευρώ (για το 2013 ήταν 66,5 εκατ ευρώ). [2] Η ανακάλυψη από τους αποστράτους του «λάθους» του ΓΛΚ...
το οποίο σε εφαρμογή του ν.4093/2012 αντί να τους παρακρατήσει 66,5 εκατ ευρώ, τους …υπεξαίρεσε 200 και πλέον εκατ ευρώ και μάλιστα από 1 Αυγούστου 2012, ενώ το ίδιο «λάθος» συνέβη και στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. 
[3] Οι παλαιότερες αδικίες με βάση τα ηλικιακά κριτήρια και τον τρόπο αποστρατείας και οι νεότερες αφού οι απόστρατοι υπέστησαν διπλές περικοπές σε σχέση με άλλους συνταξιούχους που πληρώνονται από το Δημόσιο.

    Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το κύριο διαπραγματευτικό όπλο για τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ αλλά και το επιχείρημα για την τρικοματική κυβέρνηση όχι μόνο να μη προβεί σε περαιτέρω περικοπές αλλά και να άρει τις παλαιές αδικίες είναι το «λάθος» του ΓΛΚ. Αξίζει λοιπόν να αναλυθεί πως οι απόστρατοι και αργότερα τα εν ενεργεία στελέχη μετέτρεψαν την υποψία για υπερβολικές περικοπές σε βεβαιότητα. Η αρχή έγινε στις 8 Δεκ 2012, όταν ο Σμήναρχος ε.α. Ιωάννης Θάνος και Αντισμήναρχος ε.α. Παναγιώτης Πασιονίκος συνάντησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στην γενέτειρα του τη Λαμία. Είχε προηγηθεί επικοινωνία μέσω άλλου απόστρατου συναδέλφου από τη Λήμνο με τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ Λάρισας Απόστολο Παπαπαρίση, ο οποίος τους «όπλισε» με επιχειρήματα. Λόγω της ιδιομορφίας και εξειδίκευσης του θέματος ο κ. Σταϊκούρας τηλεφώνησε στον Δντη του ΓΛΚ κ. Ντούσκα και ζήτησε έγγραφη ενημέρωση. Η απάντηση του ΓΛΚ στάλθηκε στον κ. Υπουργό στις 18 Δεκ 2012 και λίγες μέρες μετά δόθηκε στους δύο παραπάνω συναδέλφους, που με τη σειρά τους την έστειλαν στην ΕΑΑΣ Λάρισας και αναρτήθηκε στις 27 Δεκ 2012 στο ομώνυμο blog. Ήταν η αρχή. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα συμπεράσματα βγήκαν από αυτό το επίσημο έγγραφο (θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση). Εδώ μπαίνει στο «παιχνίδι» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) Ταξχος ε.α. Βασίλειος Νικολόπουλος, ο οποίος πρώτος αποκρυπτογράφησε το προαναφερόμενο έγγραφο.

            Με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς διαπιστώθηκε ότι αφού το δημοσιονομικό όφελος του κράτους από την εφαρμογή της αναπροσαρμογής της σύνταξης στους αποστράτους των ΕΔ και των ΣΑ ανέρχεται στα 66,5 εκατ ευρώ και οι απόστρατοι είναι 120.000, θα έπρεπε ο καθένας μας κατά μέσο όρο να είχε συνολική μείωση 554 ευρώ για τους 17 μήνες (1 Αυγ 2012 έως 31 Δεκ 2013) ή 33 ευρώ μηνιαίως. Από έρευνα που έγινε όμως ουδείς απόστρατος δεν είχε μείωση κάτω από 40 ευρώ ενώ υπήρχαν μηνιαίες μειώσεις πάνω από 200 ευρώ. Θεωρήσαμε, όχι αυθαίρετα, ως μέσο όρο μηνιαίας μείωσης τα 100 ευρώ, οπότε η παρακράτηση από αποστράτους ανήλθε σε ποσά πάνω από 200 εκατ ευρώ (100 ευρώ μηνιαίως Χ 17 μήνες Χ 120.000 απόστρατοι = 204 εκατ ευρώ). Στις 5 Φεβ 2013 ο κ. Νικολόπουλος ενημέρωσε εκπροσώπους 20 και πλέον φορέων αποστράτων για το θέμα που προέκυψε σε συγκέντρωση της ΕΑΑΣ, όπου συμμετείχαν. Στις 9 Φεβ 2013 ενόψει των συναντήσεων του Συντονιστικού των ΝΠΔΔ Ενώσεων Αποστράτων με τον κ. Πρωθυπουργό και της ΠΟΣ με τον κ. Σταϊκούρα αναρτήθηκε στο blog της ΕΑΑΣ Λάρισας άρθρο με τίτλο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - "Βόμβα" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αν επαληθευτεί ο ισχυρισμός του προέδρου της ΠΟΣ για τις περικοπές των Συντάξεων των Αποστράτων των ΕΔ και των ΣΑ. Οι συναντήσεις έγιναν στις 11 Φεβ 2013 και το κοινό σημείο των δύο συναντήσεων ήταν το «λάθος» του ΓΛΚ. Στις υπερσυνδέσεις που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις ανακοινώσεις από τη συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό και από τη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα. Ο μίτος της Αριάδνης ξετυλίχθηκε. Από δω και πέρα τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Τελευταίως ακόμη και ΜΜΕ της Αθήνας άρχισαν να ψελλίζουν για αδικίες που έχουν υποστεί τα εε και εα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. Μην ξεγελαστούμε όμως, ο αγώνας συνεχίζεται… Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως το τέλος… Η επόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ε.ε. και των ε.α. Στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, θα γίνει στη Λάρισα στις 30 Μαίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00.


            Παράλληλα περί τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους αποκαλύφθηκε ότι αντίστοιχο «λάθος», όχι σε τόσο μεγάλη έκταση όμως, έγινε και στα εν ενεργεία στελέχη. Το «λάθος» στα εν ενεργεία στελέχη περιορίσθηκε λόγω του τρόπου μείωσης των βασικών μισθών (αύξηση 2% στο βαθμό του Λοχία - μείωση 23% στου Α/ΓΕΕΘΑ). Επειδή οι απόστρατοι Υπαξιωματικοί (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) είναι ελάχιστοι, όπως ήταν φυσικό, αυτή η προσέγγιση – τακτική των μειώσεων επηρέασε περισσότερο τους αποστράτους.


Αποστόλης Παπαπαρίσης

Πρόεδρος ΕΑΑΣ Λάρισας
Υ.Γ. Αφορμή για τη σύνταξη του παρόντος ήταν ανάρτηση δημοφιλούς site όπου υποστήριζε ότι το θέμα αναδείχθηκε από τον πρόεδρο του ΜΤΣ (άρα όχι από τον πρόεδρο της ΠΟΣ). Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αναφερθώ (με την άδεια τους) στην προσπάθεια συναδέλφων της περιφέρειας όπως των Παναγιώτη Πασιονίκα και Ιωάννη Θάνο (Λαμία) και ενός που δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση (σεβαστό) του ονόματος του (Λήμνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου