Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ -ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ -Οι παγίδες για την απαλλαγή από το χαράτσι



Δώρον άδωρον καταλήγει να είναι κυριολεκτικά η «απαλλαγή» από το χαράτσι της ΔΕΗ (για το 2013) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα αυστηρά κριτήρια που βάζει το υπουργείο Οικονομικών για να παρέχει τις… ελαφρύνσεις περιορίζουν κατά πολύ τον αριθμό των δικαιούχων σε σχέση με τους 1.500.000 φορολογουμένους που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Και κάνουν την υπόθεση «απαλλαγή από το χαράτσι» να θυμίζει το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο επίσης μπήκαν αυστηρά κριτήρια, ώστε να αποκλειστούν όσο γίνεται περισσότεροι δικαιούχοι.

Πάντως όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθούν ή για να τους μειωθεί το χαράτσι θα πρέπει, ούτως ή άλλως, να ξεκινήσουν από το Ιούνιο να πληρώνουν κανονικά το χαράτσι στη ΔΕΗ και να τρέχουν παράλληλα για να μαζέψουν ένα «βουνό» από δικαιολογητικά, με στόχο να τα καταθέσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τότε θα ξεκινήσουν οι εφορίες να δέχονται τις αιτήσεις των δικαιούχων, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν και «χαρατσόσημο» 10 ευρώ με την υποβολή της αίτησης.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για όσους διεκδικούν «ελαφρύνσεις», απαλλαγή ή περισσότερες δόσεις για την καταβολή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013 (ΕΕΤΑ) περιέχει πολλά ψιλά γράμματα και παγίδες. Ο στόχος, φυσικά, είναι να περιοριστούν οι δικαιούχοι, ώστε να ικανοποιηθούν οι ορέξεις της τρόικας που πιέζει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση!

Ειδικότερα:

-Η πρώτη δόση από το χαράτσι του 2013 θα καταβληθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά οι εφορίες θα ξεκινήσουν να δέχονται αιτήσεις για «απαλλαγή» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο!

-Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2013 ή το εκκαθαριστικό σημείωμα ώστε να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ (άγαμος) ή τα 8.000 (έγγαμος) ή και παραπάνω, εάν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα. Βέβαια η υποβολή φορολογικών δηλώσεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

-Ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει 10 ευρώ στην Εφορία για να υποβάλει την αίτηση, η οποία μπορεί και να μη γίνει δεκτή. Το «χαρατσόσημο» καταβάλλεται για να διακοπεί το χαράτσι από τη ΔΕΗ και να περάσει στην Εφορία.

-Το ακίνητο για το οποίο ζητά την απαλλαγή πρέπει να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτών. Η συνολική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ και η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Εφόσον η αίτηση για απαλλαγή ή μείωση του χαρατσιού γίνει δεκτή (κάτι που συνήθως παίρνει πολύ χρόνο), η Εφορία θα πρέπει να επιστρέψει στον δικαιούχο όσα χρήματα έχει πληρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ΔΕΗ. Τα χρήματα αυτά προβλέπεται να δοθούν μέσω επιστροφής φόρου, η οποία όμως σπάνια φτάνει στα χέρια του φορολογουμένου! Η Εφορία πάντα βρίσκει κάποιον τρόπο για να κρατήσει τα χρήματα στα ταμεία της (παλιά χρέη, συμψηφισμοί, πρόστιμα κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου