Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Το φαίνεσθαι δεν μπορεί να σκεπάζει το είναι

 Άρθρο απάντηση στις δηλώσεις του ΥΕΘΑ


PANAG_KOSTARAKOS_AXIOMATIKOI-630x432

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου από την Χαλκίδα και οι διαβεβαιώσεις του ότι η Πολιτεία θα δώσει στους στρατιωτικούς αυτά που τους πήρε “ερέθισαν” πολλούς στρατιωτικούς που δηλώνουν “χορτασμένοι” από λόγια αλλά “πεινασμένοι” από έργα. Ένας απ΄αυτούς απόστρατος ανώτερος αξιωματικός αποφάσισε να αντιδράσει μ΄ ένα άρθρο το οποίο κι έστειλε στο Onalert. Επιχειρεί μια κριτική προσέγγιση της θητείας του Π.Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από τα βέλη του δεν γλιτώνει ούτε ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος , ο οποίος “κατηγορείται” για την πλασματική εικόνα που μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία.Το άρθρο:

Στην χώρα μας μέσα από την παθογένεια του μεταπολιτευτικού σκηνικού η πλειονότητα των πολιτικών μας πλην ελάχιστων περιπτώσεων (ακριβώς για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας) έχει μάθει να προβάλλει «το φαίνεσθαι πάνω στο είναι».

Θα χαιρόμασταν αν σε ένα ευαίσθητο Υπουργείο όπως αυτό της Εθνικής Άμυνας ο Υπουργός κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος εντασσόταν στις εξαιρέσεις και όχι στον κανόνα. Δυστυχώς με εννοιολογικά θραύσματα, λαϊκίστικα στερεότυπα, γενικεύσεις αλλά και υπεραπλουστεύσεις προσπαθεί να δημιουργήσει τόσο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και γενικότερα για τον Ελληνικό λαό μία εικόνα διαφορετική της πραγματικότητας.

Με αφορμή το συνεχιζόμενο παιχνίδι εντυπώσεων και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Υπουργού κατά τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στην Σχολή Πεζικού το Σάββατο 11 Μαΐου «περί ακήρυκτου οικονομικού πολέμου» (αλήθεια…γιατί δεν μας είπε ποια είναι τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα «που πολεμούν»? ) και ότι «η πολιτεία θα αποδώσει τα οφειλόμενα στους ε.ε. και ε.α. στρατιωτικούς στο συντομότερο δυνατό χρόνο» (ανέξοδες ψεύτικες ελπίδες) θα επιχειρηθεί ένας απολογισμός της θητείας του κ. Παναγιωτόπουλου στο ΥΕΘΑ .

Οι Κρίσεις στις ΕΔ τον περασμένο Ιούλιο αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής του  κ. Υπουργού. Με τις κομματικές οδηγίες για το ποιοι πρέπει να προαχθούν αλλά και που να τοποθετηθούν οδήγησε σε αναγκαστική παραίτηση τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κώστα Ζιαζιά. Το τραγελαφικό βέβαια είναι ότι μετέφερε επικοινωνιακά την όλη ευθύνη στον Υφυπουργό του λέγοντας εκείνο το ανεπανάληπτο «εγώ μιλούσα στο τηλέφωνο και δεν άκουσα τι συζητούσαν ο ΥΦΕΘΑ κ. Καράμπελας με τον κ. Ζιαζιά». Η πολιτική του όμως μικροπρέπεια συνεχίσθηκε την επόμενη ημέρα καθόσον δεν παραβρέθηκε όπως απαιτεί το πρωτόκολλο αλλά και οι παραδόσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην και τελετή παράδοσης και παραλαβής των καθηκόντων απερχομένου και παραλαμβάνοντος Α/ΓΕΣ.

Και ενώ ο χρόνος παρέρχεται και φθάνουμε στον Οκτώβριο χωρίς απολύτως καμία σοβαρή πολιτική πράξη εκτός από τηλεοπτικές εικόνες όπως η υπογραφή μνημονίου μεταξύ των  Υπουργείου  Άμυνας και Παιδείας για να πηγαίνουν στα σχολεία οι Ολυμπιονίκες Αξιωματικοί  και για να σιτίζονται στις Λέσχες Αξιωματικών οι δάσκαλοι και οι καθηγητές (το οποίο όμως ίσχυε) παρακολουθούμε ένα «μηδενικό έργο» χωρίς καμία πρωτοβουλία και πολιτική απόφαση για την εξάλειψη διαφόρων στρεβλώσεων και επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων. Σαν να μην έφθανε αυτό, αγνοώντας παντελώς τους Υφυπουργούς του και χωρίς απολύτως καμία συνεργασία με τους Αρχηγούς των Επιτελείων των Κλάδων (γιατί δεν ερωτώνται αυτοί δημόσια;) οι οποίοι είχαν και όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία αναθέτει σε ένα μετακλητό υπάλληλο (ο οποίος τοποθετήθηκε στην θέση αυτή με κύρια «περγαμηνή» την στενή του σχέση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον) στον Ειδικό Γραμματέα (!) και στον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο να συντάξουν την πρόταση για τις οικονομικές περικοπές στην Άμυνα (μισθολογικές και άλλες) με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα και την μη αναλογικότητα που έφερε μειώσεις που υπερέβησαν το 40 % για τους ε.ε και το 60% για τους ε.α. , μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο εργασιακό κλάδο.

Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις για δήθεν μη επίδραση των περικοπών στην επιχειρησιακή ετοιμότητα μόνο θυμηδία όλους αυτούς τους μήνες προκάλεσαν και επιβεβαίωσαν τα όσα είπε στην Ημερησία Διαταγή του ο σε επτά μήνες αποστρατευθείς Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης(εξαίρετος επαγγελματίας και στρατιώτης) για το πώς οι πολιτικά υπεύθυνοι για την Εθνική Άμυνα αντιμετωπίζουν αυτή. Ίσως δεν έχει κατανοήσει αυτός και οι σύμβουλοι του ότι είναι υπεύθυνος έναντι του ελληνικού λαού. Η κατά πρόσωπο αντιμετώπιση της πραγματικότητας χωρίς εξωραϊστικές υπεκφυγές είναι δείγμα πολιτικού ανδρός με μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο και κύρος. Ποιος το έχασε όμως; Για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα αν ο Α/ΓΕΕΘΑ μιας και τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του (όπως άλλωστε ετύγχανε και του κ. Μπεγλίτη ..για αυτό άλλωστε και η επιλογή με το ξεκαθάρισμα 7 Αντιστράτηγων) έχει διαβεβαιώσει τον κ. Παναγιωτόπουλο ότι δεν έχει επηρεαστεί το αξιόμαχο των ΕΔ από τις περικοπές ή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό μόνος του όταν πριν από μερικούς μήνες έκανε τον τηλεφωνητή για να συνδέσει μπροστά στις κάμερες τον Πρωθυπουργό με τον Αντισυνταγματάρχη Διοικητή μικρονήσου;

Για να μην μακρηγορήσουμε και κουράσουμε τον αναγνώστη δεν υπάρχει καμία μα καμία θετική ένδειξη για κάποια αλλαγή. Φάκελοι δεν υπογράφονται θέματα χρονίζουν, στην ΓΔΑΕΕ έχουμε μία άλλη εκδοχή Βασιλάκου και οι χειριστές «πετούν συνεχώς την μπάλα στην εξέδρα» με αποτέλεσμα τα χρόνια προβλήματα να διογκώνονται και η λύση τους να γίνεται ακόμα πιο δυσχερής.

Η τακτική με την οποία «τα καλά είναι δικά μου και τα κακά δικά τους» έχει πλήρη εφαρμογή. Και αυτό είναι ίδιον ανθρώπων εξόφθαλμης μετριότητας φυσικών προσόντων. Το συνεχιζόμενο επικοινωνιακό παιχνίδι και η μετατροπή της τηλεοπτικής εκπομπής των ΕΔ «Με Αρετή και Τόλμη» σε εκπομπή Πάνου Παναγιωτόπουλου δεν οδηγεί κάπου αλλά ούτε και οι διαρροές ακόμα και σε βάρος των Υφυπουργών του. Δεν είναι δυνατόν να αναμένει έγκριση από το ΚΥΣΕΑ η νέα δομή δυνάμεων και διοικήσεως και να μην βγαίνει το Υπουργείο να απαντήσει στους διαφόρους «τοπάρχες» βουλευτές, μητροπολίτες κλπ όταν κηρύσσουν «ανένδοτο αγώνα» για να παραμείνουν στον τόπο τους οι διοικήσεις και οι μονάδες που θεωρούν μοχλό της ανάπτυξης του τόπου τους. Άλλα όμως είναι τα κριτήρια και αυτά θα πρέπει να υποστηριχθούν από τον πολιτικό προϊστάμενο των ΕΔ.
 Τα κυβερνητικά στελέχη, ιδίως αυτά με παλαιοκομματική νοοτροπία όπως ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεχνούν το δίπολο εξουσία – ευθύνη. Επειδή πλέον δεν αμφισβητούνται οι προσπάθειες που καταβάλει ο Πρωθυπουργός της Χώρας για την ανόρθωση της χώρας θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι στην διακυβέρνηση οι επιλογές προσώπων με κριτήρια διάφορα των ικανοτήτων δημιουργούν τις περισσότερες φορές ζημιές που δεν μπορούν μετά να αποκατασταθούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου