Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Να δώσουμε απάντηση στις αλβανικές προκλήσεις. Άρθρο του Προέδρου της ΕΑΑΣ Ιωαννίνων


Του  Γιώργου Γκορέζη, Υπτγος ε.α
«Οι Έλληνες της Αλβανίας, μετά την πτώση του καθεστώτος εκείνου το 1990, υπήρξαν και παραμένουν ακόμη θύματα συστηματικών επιθέσεων και προσβολών εκ μέρους του Αλβανικού κράτους και των τοπικών Αρχών, που στόχο έχουν να εξοντώσουν τον λαό αυτό ως μειονότητα εθνική, πολιτιστική και θρησκευτική».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της κατά των Αλβανικών Αρχών η Επιτροπή Προσφυγής Βορειοηπειρωτών...
στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, για παραβίαση των πολιτιστικών, μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η μειονότητα δεν απολαμβάνει ούτε τα θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και που περιλαμβάνονται σε όσα θα πρέπει να σέβεται η Αλβανία, ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρατίθενται μερικά απ’ αυτά :
Απουσία απογραφής του Ελληνικού πληθυσμού με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας, περιορισμός της περιφέρειας όπου η Ελληνική Μειονότητα αναγνωρίζεται, άρνηση αναγνώρισης της προέλευσής της και προσπάθεια αφομοίωσής της, μη απόδοση των δημευθέντων περιουσιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σιωπηρή ένταξη και αφομοίωση των ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων , συστηματική και προοδευτική εξαφάνιση των δημοσίων Ελληνικών σχολείων, μη χρήση της Ελληνικής γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση όπου προβλέπεται, αδικαιολόγητη απαλλοτρίωση των ελληνικών περιουσιών, κατάσχεση Ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πολύ περιορισμένη παρουσία Ελλήνων εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση.
Οι προκλήσεις των Αλβανών δεν περιορίζονται μόνο στη μειονότητα. Ηγετικοί Αλβανικοί κύκλοι εξακολουθούν να βαυκαλίζονται με την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας αρκετά χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, όπως δείχνουν ειδήσεις και γεγονότα, που προκαλούν τη διεθνή κοινότητα. Ορισμένα απ’ αυτά είναι :
 Η ετήσια έρευνα για τα Βαλκάνια, που δημοσιοποιήθηκε την 9-12-2010 από τη διεθνή εταιρία δημοσκοπήσεων Gallup σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα Βαλκάνια, ανέδειξε το ζήτημα της «Μεγάλης Αλβανίας» ως ένα από τα σημαντικότερα στην περιοχή. Στην ίδια έρευνα οι ηγέτες των Αλβανών των Βαλκανίων δηλώνουν ότι συντόμως η περιοχή του Πρέσεβο θα ακολουθήσει την τύχη του Κοσσόβου, δηλαδή θα αποσχισθεί από τη Σερβία. Οι ίδιοι έθεσαν ως χρονικό στόχο για την υλοποίηση της «Μεγάλης ή Φυσικής Αλβανίας» το έτος 2015. Σε συναντήσεις μεταξύ Αλβανών όλων των Βαλκανίων, που γίνονται στα Τίρανα, συζητείται η συγκρότηση μιας ένωσης υπό τον τίτλο «Λίστα της Φυσικής Αλβανίας».
Ο αποκαλούμενος «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» (UKSH – Ushtria Kombetare Shqiptare), με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, την οποία απέστειλε και στα Μ.Μ.Ε. των Τιράνων, του Κοσσόβου, των Σκοπίων, του Πρέσεβο και του Ουλτσίν Μαυροβουνίου, είχε ενημερώσει ότι ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τις πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την ίδρυση της «Εθνικής Αλβανίας», δηλαδή της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία επεκτείνεται σε αρκετές περιοχές πέραν των σημερινών ορίων του αλβανικού κράτους. Στην ανακοίνωσή του ο UKSH επισημαίνει, μεταξύ άλλων : «Ήρθε ο καιρός να απαλλαγούμε από τους σέρβους, σλαβο-μακεδόνες και έλληνες κατακτητές, οι οποίοι ούτε στιγμή δε σταμάτησαν να σκοτώνουν αθώο αλβανικό πληθυσμό που ζει στα πατροπαράδοτα εδάφη του, γι΄ αυτό και ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος». Στο τέλος η ανακοίνωση του UKSH κάνει έκκληση στους πρώην μαχητές του UCK Κοσόβου, του UCK των αλβανών των Σκοπίων και του UCK Πρεσέβου και Μεντβέγκιε (στη Νότια Σερβία) να ενωθούν για ένα σκοπό, την ένωση των αλβανικών εδαφών και τη δημιουργία της «Εθνικής Αλβανίας».
Εμφανίσθηκε ο «Απελευθερωτικός Στρατός των κατεχομένων εδαφών της Αλβανίας» (ACTOSH), τρομοκρατική οργάνωση που με προκλητική προκήρυξη απειλεί ότι ....θα χτυπήσει βαλκανικούς στόχους, ανάμεσα στους οποίους Κόνιτσα και Θεσπρωτία, για να προσαρτήσει τα εδάφη που, όπως αναφέρει, ανήκουν στην Αλβανία. Για την Ελλάδα, ειδικότερα, η ACTOSH αναφέρει ότι η Τσαμουριά, η Καστοριά, η Κόνιτσα και η Φλώρινα δεν είναι ελληνικές και έτσι πρέπει να περάσουν στα χέρια τους με κάθε τρόπο.
Πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν τη νέα αυτή τρομοκρατική οργάνωση με τον «UCΚ» (σ.σ. τον πρώην απελευθερωτικό αλβανικό στρατό του Κοσόβου). Κι αυτό γιατί ο τρόπος δράσης και τα λόγια στην ανακοίνωσή της θύμισαν τη συγκεκριμένη οργάνωση. Το μόνο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές είναι το όνομα του επικεφαλής της οργάνωσης. Πρόκειται για έναν Κοσοβάρο ονόματι Κουστρίμ Μτρόβιτσα, που θεωρείται ιδιαίτερα σκληροπυρηνικός.
Όργανο του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού είναι και ο UCC ( Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς ). Θυμίζουμε άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» (nr. 46 / 10.11.2003) με τίτλο «Η εξέγερση των Σκιπετάρων: Αλβανοί εξτρεμιστές σχεδιάζουν ένοπλο αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας».
Ο UCC εκτιμάται ότι ελέγχεται άμεσα από τον UCK. Το αρχηγείο του UCC είναι στη νότιο Αλβανία, όπου έχουν εγκαταστήσει την έδρα τους οι Τσάμηδες αντάρτες, οργανωμένοι στα πρότυπα του UCK. Η δύναμη τους υπολογίζεται σε 5.000 ένοπλους, πανέτοιμους να αναλάβουν δράση με σαμποτάζ και ανταρτοπόλεμο εντός της Ελλάδος. Μόνο στην περιοχή της Ηπείρου και σε διάστημα 12 μηνών ανακαλύφθηκαν από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας περισσότερα από 1.000 καλάσνικοφ, 200 πιστόλια και πολλές σφαίρες, που οι Αλβανοί «συμπτωματικά» εισάγουν σε αυτό το μέρος της Ελλάδας. Απόρρητες πληροφορίες λένε ότι αποθήκες με βαρύ οπλισμό του UCK και του UCC υπάρχουν διάσπαρτες στις παρυφές της Αθήνας και σε μυστικά σημεία της βόρειας Ελλάδας. Στρατολογεί επιπλέον μέλη από το 1.500.000 Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα.
Οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Αλβανίας, συγγενείς και απόγονοι των εγκληματιών πολέμου του 1941-44, διεκδικούν την ελεύθερη είσοδό τους στην Ελλάδα για να τιμήσουν, όπως ανακοίνωσαν, την επέτειο της .... γενοκτονίας τους από τους Έλληνες στις 27 Ιουνίου του 1944. Να υπενθυμίσουμε ότι από τους 19.000 Τσάμηδες Μουσουλμάνους που απέφυγαν την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, οι 1900 καταδικάσθηκαν από το Δικαστήριο δοσίλογων Ιωαννίνων το 1945 ως συνεργάτες των Γερμανοϊταλών κατακτητών και ως υπεύθυνοι για εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων της Θεσπρωτίας. Οι ανταρτικές ομάδες του Ν. Ζέρβα τους καταδίωξαν και αυτοί έφυγαν στην Αλβανία, οπότε δικάσθηκαν ερήμην, ενώ η περιουσία των καταδικασθέντων δημεύθηκε. Σήμερα τα κόμματα της Αλβανίας στηρίζουν τον ρεβανσισμό των Τσάμικων οργανώσεων, και χρησιμοποιούν το δήθεν θέμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αντιπερισπασμό στο υπαρκτό ζήτημα της καταπίεσης των Βορειοηπειρωτών.
Οι Τσάμηδες της Αλβανίας έχουν απευθυνθεί σε νομικό γραφείο της Αγγλίας και διεκδικούν επιστροφή τους στην Θεσπρωτία, απόδοση των περιουσιών τους και αναγνώριση της «γενοκτονίας»!  Ξεκίνησαν τη διαδικασία για να στήσουν μνημείο της «γενοκτονίας» τους από τους Έλληνες στο χωριό Κλογκέρι των Αγίων Σαράντα!
Πρόσφατα ο Αλβανός Υπουργός εξωτερικών Panariti σε ιδιωτικές συνομιλίες απαιτεί αναγνώριση πράξης γενοκτονίας για τους τσάμηδες, προφανώς μην έχοντας υπόψη του τον ορισμό γενοκτονίας κατά το διεθνές δίκαιο.
Στην αλβανική Βουλή εμφανίζονται βουλευτές που ανοικτά δηλώνουν ότι είναι τσάμηδες, συνεργάζονται με τον Μπερίσα και απαιτούν ελληνικά εδάφη. Τέλη του Ιουνίου του 2010 οι δύο τσάμηδες βουλευτές του PDU Σπετίμ Ιντρίζι και Ντασαμίρ Ταχίρι είχαν πρωταγωνιστήσει σε προκλήσεις κατά της Ελλάδας, εντός της αλβανικής Βουλής. Ο Ιντρίζι για πολλοστή φορά κατηγόρησε την Ελλάδα για γενοκτονία και ζήτησε από τη Βουλή να τηρήσει ενός λεπτού σιγή «εις μνήμην των θυμάτων των μαζικών σφαγών στην Τσαμουριά». Ενώ όλοι οι παρόντες βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και τήρησαν ενός λεπτού σιγή, δεν έκανε το ίδιο και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Η στάση του εξόργισε τον Ταχίρι, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ: «κουτάβι του Ζέρβα».
 Οι Αλβανοί μαθητές, μέσα από τα νέα σχολικά βιβλία, μαθαίνουν την Ιστορία της «Μεγάλης Αλβανίας». Όπως είναι φυσικό, από την στιγμή που το βιβλίο είναι δομημένο στη λογική της «Μεγάλης Αλβανίας», διδάσκονται, μεταξύ άλλων, ότι «η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίο «αιμοσταγείς» Έλληνες πραγματοποίησαν «εθνοκάθαρση» στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά».
Οι αλβανικές αρχές μετονομάζουν σε «Πλατεία Τσαμουριάς», όπως αποκαλούν προκλητικά την ελληνική Ήπειρο, την κεντρική πλατεία των Τιράνων, στα πλαίσια εορτασμού των 100 χρόνων ανεξαρτησίας, και ιερόσυλοι Αλβανοί εισβάλλουν στους Ορθόδοξους ναούς και τους βεβηλώνουν, με πιο πρόσφατο περιστατικό στο Ναό Αγίων Πάντων στη Χιμάρα. Μπλοκάρουν την είσοδο Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα, αναφέροντας στα διαβατήρια τους στην αλβανική ονόματα περιοχών που υπάρχουν στον κατασκευασμένο χάρτη της δήθεν Μεγάλης Αλβανίας, για να εκφράσουν έτσι αλυτρωτικές τάσεις!   Αλβανoί ξεθεμελίωσαν το μνημείο το θρυλικού γυψώματος 731, που ντρόπιασε τη περίφημη εαρινή επίθεση των Ιταλών στις 9 Μαρτίου του 1941, που επόπτευε ο ίδιος ο Μουσολίνι! To δε κόμμα της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας ανήγγειλε ότι το νέο τους παράρτημα στην Ελλάδα θα λέγεται «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία Τσαμουριάς» και θα έχει έδρα τη Θεσπρωτία!
Σ’ όλα αυτά η αλβανική κυβέρνηση αλληθωρίζει και τα πέρασε στο «ντούκου», παρά το διεθνή θόρυβο που προκαλούν. Εξάλλου, επανειλημμένα ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός έχει περάσει... εξ απαλών ονύχων τις προκλήσεις των Τσάμηδων προς την Ελλάδα. Σαν να μην έφθαναν αυτά, ο Σαλί Μπερίσα με την ευκαιρία των εκατό χρόνων ανεξαρτησίας της χώρας του δήλωσε πριν από λίγο καιρό ξεδιάντροπα ότι οι Αλβανοὶ έχουν πάντοτε στα σχέδιά τους τη «Μεγάλη Αλβανία», που θα περιλαμβάνει το Κόσσοβο, μέρος της  FYROM, τη Φλώρινα, τη Καστοριά, τα Ιωάννινα, την Άρτα και τη Πρέβεζα!
Και τελευταία, η Αλβανική κυβέρνηση του Μπερίσα  :
Οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια, βάζοντας έτσι ταφόπλακα στο ήδη ανενεργό, σύμφωνο Ελλάδας-Αλβανίας για τα «θαλάσσια σύνορα». Υπ όψιν ότι η απόσταση Κέρκυρας και Αγ. Σαράντα είναι μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων.
Όρισε υφυπουργό παιδείας της Αλβανίας τον ακραίο εθνικιστή Αρντιάν, πρόεδρο του τσάμικου συλλόγου «cameria» που θέλει να κλείσει τα ελληνικά σχολεία στη Β. Ήπειρο και κάνει αγώνα για την επιστροφή των περιουσιών στους «Τσάμηδες».
Στις 17 Μαΐου 1914 ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός κέρδισε με το αίμα της καρδιάς του και την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κερκύρας την Αυτονομία. O αγώνας του συνεχίζεται σήμερα αδιάπτωτος, στα βήματα που χάραξε ο μακαριστός Μητροπολίτης Κονίτσης Σεβαστιανός και ο άξιος διάδοχος του Ανδρέας. Είναι εθνική ανάγκη όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι Έλληνες :
Να απαιτήσουμε η ελληνική διπλωματία να ξεκινήσει να αντιμετωπίσει την Αλβανία στα διεθνή fora. Και να διακηρύξει ότι το μόνο υπαρκτό μειονοτικό ζήτημα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι ο Ελληνισμός της Αλβανίας, τον οποίο και οφείλουμε να στηρίζουμε.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι σεβόμαστε κάθε εργατικό και τίμιο Αλβανό που δουλεύει στη χώρα μας, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την ανάδειξη αυτών των προσωρινών κατοίκων της χώρας μας σε αναγνωρισμένη μειονότητα.
Και σαν πρώτο βήμα στη κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να είναι η  επαναδιεθνοποίηση του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, το οποίο ως γνωστό, έχει εγκαταλειφθεί από την ελληνική διπλωματία, και δεν χρησιμοποιήθηκε, όχι για την απόσπαση εδαφών από τη γειτονική χώρα, αλλά ούτε καν για να διασφαλιστούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα στην ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου.
Το επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον της Ρωσικής διπλωματίας για την ανάδειξη του Πρωτοκόλλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και το γεγονός ότι η σχετική απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου το 1920 είναι ακόμα σε ισχύ, να είμαστε βέβαιοι ότι ανησυχεί σφόδρα το Μπερίσα.-
*Ο Γιώργος Γκορέζης είναι Υπτγος  ε.α., Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας, Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου