Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ:Απαισιόδοξοι οι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ



Ο ιστότοπος eurobserver.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι αναμένουν ένα σκοτεινό μέλλον» αναφέρει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πολίτες της Ευρώπης αναμένουν ένα… πιο δύσκολο και αβέβαιο μέλλον σε σχέση με τη γενιά των γονιών τους, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες όπου περιμένουν να δουλεύουν περισσότερα χρόνια και να αμείβονται λιγότερο.
Η έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία Gallup σε ένα δείγμα 5.500 πολιτών από τις έξι μεγαλύτερες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία) δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι αναμένουν ότι η γενιά των παιδιών τους θα έχει μικρότερη εργασιακή ασφάλεια, θα αντλεί μικρότερη εργασιακή ευχαρίστηση, θα έχει λιγότερο ασφαλείς συντάξεις, θα αμείβεται με μικρότερες αμοιβές, θα περνά λιγότερο χρόνο με την οικογένειά της και θα κατοικεί σε λιγότερο άνετο σπίτι.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Πολωνία και Γερμανία περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «αισιόδοξο για το μέλλον των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη». Οι Πολωνοί εμφανίστηκαν ως οι πλέον αισιόδοξοι στην έρευνα αφού απάντησαν ότι αναμένουν να ζήσουν περισσότερο και πιο άνετα από τη γενιά των γονιών τους και να απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Σε αντίθεση όμως οι ερωτηθέντες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία ήταν στην πλειοψηφία τους απαισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον, και πάρα πολλοί ανάμεσά τους δήλωσαν ότι αναμένουν ότι θα παλεύουν σκληρά για να βρουν μία καλοπληρωμένη εργασία και να πάρουν σύνταξη.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 93% των Ιταλών αναμένει ότι θα λαμβάνει μικρότερες συντάξεις ενώ το 92% φοβάται ότι δεν θα έχει μία σταθερή δουλειά.
Μία παρόμοια έρευνα που είχε διενεργήσει η Gallup το 2011 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν αισιόδοξοι για το μακροπρόθεσμο μέλλον τους, παρά τη βραδεία οικονομική ανάπτυξη. Έκτοτε όμως, η ευρωζώνη βυθίστηκε στην ύφεση και η ανεργία αυξήθηκε με τρομακτικό ρυθμό. Ο euobserver.com παρατηρεί ότι πλέον ο ένας στους δύο νέους είναι πλέον άνεργοι στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου