Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΕΦΕΣΕΙΣ -ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

30.000 εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους




Αδυναμία στην εκτέλεση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που έχει εκδώσει δηλώνει στην παρούσα φάση το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και προσωπικού.

Την ίδια ώρα είναι χιλιάδες οι εφέσεις και αγωγές που έχουν ασκηθεί από στρατιωτικούς συνταξιούχους και εκκρεμεί η εκδίκασή τους. Αποκαλυπτικό είναι έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και αναφέρει ότι οι εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους για την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους άγγιξαν τις 30.000.

Όπως ειδικότερα εξηγεί ο κ. Ρουπακιώτης, επικαλούμενος έγγραφο του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «η καθυστέρηση στην εκδίκαση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι ασκήθηκαν χιλιάδες εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους (30.000 περίπου), οι οποίοι ζητούσαν την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 2838/2000 και 3016/2002, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου προσδιορισμού των σχετικών δικασίμων των Τμημάτων».

Όπως, όμως προσθέτει ο υπουργός, «μετά την ισχύ του Ν. 4055/2012 για τη Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής, με τον οποίο εισήχθη και λειτουργεί ο θεσμός της πρότυπης δίκης στη δικονομική διαδικασία ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει εκδικασθεί από τα ανωτέρω Τμήματα σημαντικός αριθμός εκκρεμών υποθέσεων». Ο κ. Ρουπακιώτης ενημερώνει περαιτέρω ότι από 1.1.2013 μετά την ισχύ των διατάξεων του Ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής…» και των περικοπών που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις αυτές στους συνταξιούχους, έχουν ασκηθεί μέχρι σήμερα ενώπιον του ΙΙ Τμήματος, περίπου 1.600 εφέσεις και ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος 2.288 εφέσεις.

Για την εκτέλεση πάντως των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ξεκάθαρος. «Η εκτέλεση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των Τμημάτων και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή ο κανονισμός της σχετικής σύνταξης των ως άνω αποφάσεων, είναι αδύνατον να γίνει στην παρούσα φάση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και προσωπικού», αναφέρει ο κ. Ρουπακιώτης και επισημαίνει ότι επί 1.078 οργανικών θέσεων υπηρετούν, βάσει στοιχείων του Μαρτίου, μόνο 614 δικαστικοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων για συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το ΙΙ και το ΙΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αρμόδια για την επίλυση διαφορών που αναφύονται μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Δημοσίου σε σχέση πάντα με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ειδικά για το ΙΙΙ Τμήμα, που είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις στρατιωτικών συνταξιούχων, ο βουλευτής είχε επισημάνει ότι ο προσδιορισμός των εκκρεμών υποθέσεων κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Ένας από τους λόγους που καθυστερεί η εκδίκαση, όπως έχει επισημάνει ο κ. Γεωργιάδης, είναι και ο μεγάλος αριθμός των προδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες εκτελούνται με μεγάλη καθυστέρηση από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση από τον βουλευτή ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρωτοκολλούνται μετά από 4 με 5 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκτέλεσης των οριστικών αποφάσεων των Τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου