Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κλείνει η Σμύρνη - τι κερδίζει τι χάνει η Τουρκία


Κλείνει το  Αεροπορικό Στρατηγείο του NATO στην Σμύρνη από 1ης Ιουνίου 2013., όπως είχε αποφασίσει η Συμμαχία για την νέα δομή της.Την ευθύνη των νατοϊκών αεροπορικών αποστολών στο νότο και στον βορρά θα ανατεθούν στο στρατηγείο της Συμμαχίας στο Ραμστάιν της Γερμανίας.Η επίσημη τελετή για το κλείσιμο του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου του NATO πραγματοποιήθηκε χθες στην Σμύρνη στο Στρατόπεδο <<Στρατηγός Vecihi Akın>> στην συνοικία Şirinyer της επαρχίας Buca και συμμετείχαν εκπρόσωποι  από 12 νατοϊκές χώρες και Στρατηγεία καθώς και ο επικεφαλής της Συμμαχικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολι, ναύαρχος Μπρους Κλίνγκαν.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος που έχω την ευκαιρία να εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη της Συμμαχίας στον τουρκικό λαό που φιλοξένησε με άριστο τρόπο τις νατοϊκές δυνάμεις στην Σμύρνη από το 1952», είπε ο ναυαρχος Κλίνγκαν στην ομιλία του.Ο  διοικητής αντιπτέραρχος Ραλφ Τζόντις (Ralph Jodice) υπέστειλε και δίπλωσε την σημαία της Διοίκησης Αεροπορικών Στοιχείων Σμύρνης
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να κλείσει το Συμμαχικό Αεροπορικό Στρατηγείο στην Σμύρνη που λειτουργεί από το 2004 στο πλαίσιο της νέας δομής διοίκησης και δυνάμεων που έθεσε σε εφαρμογή, με στόχο ένα πιο ευέλικτο σχήμα με ταυτόχρονη μείωση των επιχειρησιακών δομών. Σε προαναγγελτική  ανακοίνωση του διοικητή του αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης αντιπτεράρχου Ralph Jodice, είχε τονιστεί παλιότερα ότι «κάθε οργανισμός χρειάζεται να εκτελεί προσαρμογή ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Και αυτό κάνει το ΝΑΤΟ». Η αναπροσαρμογή ενώ αφορά αλλαγή δομής, θα έχει και οικονομικά οφέλη επιτρέποντας στο ΝΑΤΟ να γίνει πιο αποτελεσματικό και να αντιδρά ταχύτερα σε έκτακτες συνθήκες και κρίσεις.«Στο ΝΑΤΟ υπάρχουν κράτη μέλη με συγκεκριμένο προσανατολισμό τα οποία πέτυχαν στα καθήκοντα τους. Πρέπει όμως να επαναξιολογηθεί η δομή έτσι ώστε να συμπεριλάβει και τα νέα κράτη μέλη» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.
Στην νεα δομή προβλέφθηκε για την Σμύρνη  Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ , το οποίο έχει ήδη εγκαινιαστεί .Το στρατηγείο αυτό δόθηκε στην Τουρκία στην θέση του Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης που καταργήθηκε.Οι αλλαγές αυτές έχουν γίνει από το 2010-11 και υλοποιούνται τώρα σταδιακά.Στο νέο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων της Σμύρνης υπηρετούν -σε θέσεις που η Ελλάδα επιδίωξε, κατά το ΓΕΕΘΑ- αριθμός Ελλήνων συνταγματαρχών και αρκετοί άλλοι Ελληνες χαμηλότερων βαθμών.

Πως και γιατί έγινε η υποβάθμιση της Τουρκίας

Η κατάργηση του Αεροπορικού στρατηγείου Σμύρνης έχει εκτιμηθεί από ειδικούς ότι υποβάθμισε την θέση της Τουρκίας στην δομή του ΝΑΤΟ, έχει επισημάνει σε παλιότερο ρεπορτάζ του το OnAlert. Όπως έχει επισημάνει ο υποστράτηγος  ε.α. Κ. Λουκόπουλος σε παλιότερη ανάλυσή του με την νέα δομή η  Τουρκία δεν θα έχει πλέον την δυνατότητα, που απέκτησε  το  2003,  όταν  μεταστάθμευσε  το  CC Air  από  την  Ιταλία ( Νάπολη)  στη  Σμύρνη,  να προβάλλει  μέσα από τις Συμμαχικές  διαδικασίες  αμφισβητήσεις επί των  κυριαρχικών  δικαιωμάτων  αλλά  και των διοικητικών και συντονιστικών αρμοδιοτήτων της χώρας μας.
 Βέβαια η Τουρκία «συνεπής» στην αναθεωρητική της πολιτική,  θα  συνεχίσει , εκτίμησε ο κ Λουκόπουλος,   να  εγείρει  θέματα  όπως  το  καθεστώς  της    Λήμνου,  την στρατιωτικοποίηση  των  νησιών  Αιγαίου  κλπ.  Είναι  όμως  διαφορετικό,λέει,  τα «προβλήματα» (κατ’  ουσία  οι  μονομερείς  απαιτήσεις  της)  να  παραμένουν  σε  διμερές  επίπεδο  και  άλλο  να  εγγράφονται  οι  αμφισβητήσεις  της  σε  Νατοϊκό πλαίσιο,  καθόσον  αναγκάζεται  η  Συμμαχία  να  τηρεί  τη  γνωστή  απαράδεκτη πολιτική  των  ‘’ίσων  αποστάσεων’’    που  ευνοεί    τις  τουρκικές  αξιώσεις.  Τα περισσότερα  προβλήματα  στον  αεροπορικό  τομέα  ομολογουμένως    προέρχονταν από το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης.

Πλέον  όμως  των  παραπάνω  θα  πρέπει  να  επισημανθεί, ανέφερε ο υποστρατηγος ε.α., ότι το  Ναυτικό Στρατηγείο  (CC Mar)  θα  είναι    τελικώς  στο  Northwood.  Η  Τουρκία  επιδίωξε  να μετεγκατασταθεί   το   Ναυτικό Στρατηγείο  από την Ιταλία στην χώρα τους. Αυτό έπρεπε  οπωσδήποτε  να  αποφευχθεί  και  τελικά  αποφεύχθηκε και είναι  μία  θετική  εξέλιξη καθόσον οι  νεοθωμανικές  ναυτικές  φιλοδοξίες  της Τουρκίας  δεν θα «στηριχθούν» σε ΝΑΤΟϊκές δομές.

 Θα κερδίσει κάτι η Τουρκία;

Αναγκαστικά, συνεχίζει την ανάλυσή του ο κ Λουκόπουλος, τίθεται το ερώτημα τι θα κερδίσει  η Τουρκία με την εγκατάσταση του Στρατηγείου αυτού;  Πρέπει να προβληματιστούμε;  Εκτιμούμε - καταλήγει - όχι ιδιαίτερα και αυτό διότι:
Η χώρα αυτή ευρίσκεται γεωγραφικά εγγύτερα σε  πιθανές περιοχές κρίσεων.
 Έχει  διαθέσει,  κατ’  επανάληψη,  Στρατηγείο  και    μεγάλο  αριθμό χερσαίων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Θα επωμιστεί το κόστος της υποστήριξης του φιλοξενούντος έθνους.
 Θα  επωμιστεί  το  πολιτικό  κόστος  από  ενδεχόμενη  ανάπτυξη  σε πιθανή κρίση στα μάτια του αραβικού κόσμου.
Κυρίως  όμως  γιατί  οι  χερσαίες  δραστηριότητες  δεν  παράγουν  τα γνωστά προβλήματα του αεροπορικού ή ναυτικού τομέα για μας.

Στα εγκαίνια πάντως ο ελληνικής καταγωγής Ανώτατος  Διοικητής  Ευρώπης του ΝΑΤΟ αμερικανός Ναύαρχος James Stavridis προφανώς για να χρυσώσει το χάπι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εμπιστεύθηκε την Τουρκία σε κάθε της βήμα από την ένταξή της, ως εκ τούτου, και η Τουρκία μπορεί πάντα να εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ. Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία της Σμύρνης ως έδρα του Διοικητηρίου του ΝΑΤΟ- ο νέος διοικητής τα είπε ακόμα πιο ...εντυπωσιακά!

Η νέα δομή 

Η νέα δομή  διαμορφώνεται ως εξής:

Η  Συμμαχική  Διοίκηση  Επιχειρήσεων  (Allied Command Operations  ‐  ACO) παραμένει στο στρατηγικό επίπεδο με Επιτελείο της το SHAPE (Μόνς Βελγίου) και θα έχει πλέον υπό αυτήν :
  • Το  Διακλαδικό  Στρατηγείο  Δυνάμεων  στην  Νάπολη  της  Ιταλίας  (Joint Force HQ Naples).
  • To  Διακλαδικά  Στρατηγείο  Δυνάμεων  στo  Μπρούνσουμ  της  Ολλανδίας (Joint Force HQ Brunsum).

Στην  νέα δομή υπάρχουν και τα στρατηγεία, υπαγόμενα  πλέον  κατ’  ευθείαν  στην  ACO (SHAPE),με την αντίστοιχη    γεωγραφική  κατανομή:
  • Το Χερσαίο Στρατηγείο στην Σμύρνη (Izmir) Τουρκία.
  • Αεροπορικό Στρατηγείο στο Ραμστάιν (Ramstein) Γερμανία.
  • Ναυτικό Στρατηγείο στο Nορθγούντ ( Northwood) Ηνωμένο Βασίλειο.Σε  ότι  αφορά  στα  CAOC  από  τα  4  που  υφίσταντο  παραμείνουν  μόνο  2  -  στο Uedem  στην  Γερμανία  και    στο  Poggio Renatico  Ιταλία. Καταργούνται τα  CAOC της Λάρισας και Karup στη Δανία. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου