Τρίτη 21 Μαΐου 2013

''Ο στύλος του Γολογθά στην Κρήτη...''Εδώ έδεναν τους Πατριώτες και τους εκτελούσαν οι Ναζί !

















  Επιστροφή στον τόπο μαρτυρίου για το τίμιο ξύλο της Κρήτης.

 Ο στύλος όπου δένονταν και στη συνέχεια εκτελούνταν οι πατριώτες πριν από 73 χρόνια επανατοποθετήθηκε χθες με σεβασμό στη θέση του στο μνημείο του "Γολγοθά" στην Αγιά, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 2.000 οι εκτελεσθέντες ανάμεσά τους Κρητικοί και Ελληνες πατριώτες αλλά και πολλοί ξένοι αντιφασίστες ανάμεσα τους και Γερμανοί και Ιταλοί. 
Από τη χθεσινή εκδήλωση στην οποία η συγκίνηση ήταν διάχυτη ανάμεσα στον κόσμο που την παρακολούθησε, ξεχώρισαν δύο στιγμές.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
• Το αγκάλιασμα και το φίλημα του στύλου από τον εκπρόσωπο της οικογένειας Σκαλιδάκη.
• Η κατάθεση στεφάνων από τον 97χρονο Νεοζηλανδό μαχητή Ρόι Χάμοντ, που ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθεί και πάλι στην Κρήτη όπου πολέμησε.
Κεντρικός ομιλητής της εκδηλωσης ο δάσκαλος - λαογράφος κ. Σταμάτης Αποστολάκης. Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στις δικές του μνήμες από τις αφηγήσεις της μητέρας του που κρατήθηκε όπως εκατοντάδες γυναίκες στο κολαστήριο της Αγιάς, στάθηκε στην ανάγκη σήμερα  να φροντίσουμε όλοι να εκπληρώσουμε άλλο ένας χρέος μας.
«Να ερευνήσουμε και να καταρτίσουμε τον οριστικό -επί τέλους- κατάλογο των μαρτύρων που ξεψύχησαν δεμένοι και τουφεκισμένοι σε αυτόν εδώ τον πανίερο στύλο και χώρο» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ομιλητής στάθηκε στον εντοπισμό του στύλου από την "Κεντρική Επιτροπή Διαπίστωσεων Ωμοτήτων εν Κρήτη 1941-1945» την οποία αποτελούσαν ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης και οι Ι. Καλλιτσουνάκης και Ι.Θ. Κακριδής και στις αναφορές για πάνω από 2000 εκτελεσθέντες από τους ναζί.
Απευθυνόμενος προς τον κόσμο που βρέθηκε χθες στην Αγιά επεσήμανε πως από την επιστροφή του στύλου στον χώρο του Γολγοθά, «πρώτες οι ιερές ψυχές των σκοτωμένων μας το χάρηκαν, οι συγγενείς και οι δικοί εκφράσανε τον σεβασμό τους, προσκυνώντας το δακρυσμένοι και οι αρχές μας και οι φορείς του τόπου μας και ο λαός μας ολάκερος το τίμησαν καθώς αρμόζει. Απόψε ο Γολγοθάς άγιασε και αγάλλιασε. Πήρε ζωή κι όμως μας οι καρδιές ρίγησαν».
«Ο στύλος του Γολογθά επέστρεψε στον τόπο του, στον τόπο θυσίας. Χίλια στόματα τα βαθουλώματα στο σώμα του. Εκεί στο ύψος της καρδιάς των πατριωτών, χίλια στόματα διηγούνται τις ιστορίες εκατοντάδων Κρητικών καθώς αυτός ο στύλος ήταν ο μοναδικός τους σύντροφος λίγο πριν τους οδηγήσουν στη γη της αθανασίας» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης, ενώ ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης σημείωσε πως «σκύβουμε ευλαβικά για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις ψυχές που βρήκαν τραγικό θάνατο στον σφαιροφαγωμένο στύλο της Αγιάς, το τίμιο ξύλο της Κρήτης». 

Ριζίτικο και τιμές απέδωσαν μέλη του Ομίλου "Φάρος", ενώ ποίημα απήγγειλε ο Λ. Μανωλικάκης.
Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν συγγενείς εκτελεσθέντων και  κάτοικοι του Γαλατά !

Μεταφορά με τιμές
Με στρατιωτική πομπή ο στύλος της Αγιάς βγήκε έξω από το ιστορικό αρχείο Κρήτης όπου και φυλάσσεται από το 1960, φορτώθηκε σε αυτοκίνηυτο και μεταφέρθηκε με συνοδεία στο μνημείο του Γολγοθά. «Ο στύλος αυτός είναι ένα κομμάτι ξύλου, "τιμίου ξύλου", με μεταφορική έννοια στο οποίο εκτελέσθηκαν πολυάριθμοι πατριώτες και στο ύψος της καρδιάς του αναστήματος των εκτελεσμένων, το ξύλο αυτό έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά από τις σφαίρες…» ανέφερε στα "Χ.Ν." ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Χανίων Σήφης Μαρκάκης. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου