Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Μέγκενη η κρίση για τους στρατιωτικούς (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Τραγικό τέλος στη ζωή του έβαλε χτες ένας σαρανταεξάχρονος υπολοχαγός, πατέρας δύο παιδιών, που το τελευταίο χρονικό διάστημα αγκομαχούσε εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που είχε δεχτεί ο μισθός του.

Στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να τα φέρει «βόλτα» προσπαθούσε να κάνει επιπρόσθετα μεροκάματα στη Χαλκίδα όπου διέμενε.

Δυστυχώς όμως... δεν άντεξε τις δυσκολίες που είχαν ξεπροβάλει μπροστά του. Έγραψε μια επιστολή στην οικογένειά του και έθεσε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον δεύτερο όροφο οικοδομής που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σπίτι του στη Χαλκίδα.

Οι συνάδελφοί του στη μονάδα της Ριτσώνας δεν μπορούσαν χτες να το πιστέψουν. Τον χαρακτήριζαν «φιλήσυχο άτομο» και κάθε άλλο παρά «εσωστρεφή». Όπως έλεγε συνάδελφός του: «Πολλές φορές είχε εξωτερικεύσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, όπως άλλωστε όλοι μας. Δεν μπορούσε να χωνέψει, όπως και κανένας άλλος, ότι ειδικά εμάς τους στρατιωτικούς μας φτώχυναν μέσα σε λίγα χρόνια. Το ασανσέρ των στρατιωτικών κατέβηκε απότομα λες και έσπασε το συρματόσχοινο και δυστυχώς ψυχολογικά δεν αντέχουμε όλοι μας με αυτό που μας έχει συμβεί».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι στρατιωτικοί μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχουν χάσει το μισό τους εισόδημα.

Πολύτεκνοι - παραμεθόριος

Περισσότερο έχουν πληγεί οι πολύτεκνοι και όσοι υπηρετούν στην παραμεθόριο και όσο αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο, η «χαριστική βολή» έχει δοθεί στα χαμηλόβαθμα στελέχη που η οικονομική τους κατάσταση βρίσκεται από -28% έως -40% κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.

Φορολογικά βάρη

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, όσο αυξάνεται ο αριθμός των μελών της οικογενείας, αλλά και τα χρόνια υπηρεσίας, τόσο αυξάνονται οι περικοπές των πληρωτέων αποδοχών. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στις διαδοχικές μειώσεις των αφορολόγητων ορίων των παιδιών, μέχρι και της πλήρους κατάργησής των από 01/1/2013, αλλά και στην τροποποίηση της φορολογικής κλίμακας, η οποία εξομάλυνε προς τα πάνω τους συντελεστές φορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Έτσι, όσοι ένστολοι είχαν περισσότερα από δύο παιδιά, είδαν να θυσιάζονται δύο ολόκληροι μισθοί στον βωμό της «φορολογικής μεταρρύθμισης και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Επιπλέον, η κατάργηση των Παγίων Ημερών Εκτός Έδρας που δίδονταν ως αποζημίωση μέρους των δεδουλευμένων και πέραν των καθοριζομένων από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία υπερωριών, επέφερε μείωση του συνολικού ετήσιου εισοδήματος των στρατιωτικών κατά μέσον όρο 5%.

Μικρότερη ήταν η μείωση που προκλήθηκε από την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση ισοδυναμεί με έναν σημερινό μηνιαίο μισθό.

Το «δεκατριάρι» των μειώσεων στις αποδοχές

Οι δεκατρείς «μαχαιριές» που δέχτηκαν οι στρατιωτικοί μέσα στην τελευταία τριετία κατά την περίοδο του Μνημονίου:

1. Με τον ν. 3833/2010 μειώθηκαν αναδρομικά από 1/1/2010 κατά ποσοστό 12% όλα τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονταν στους στρατιωτικούς, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής. Επιπλέον μειώθηκαν κατά ποσοστό 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
2. Με τον ν. 3845/2010 μειώθηκαν περαιτέρω τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής κατά ποσοστό 8%, ενώ ο υπολογισμός των δώρων εορτών και αδείας αποσυνδέθηκε από το ύψος των βασικών αποδοχών.
3. Από 1/2/2011 αυξήθηκε η μηνιαία κράτηση που επιβάλλεται επί του αθροίσματος των ποσών του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας των μηνιαίων αποδοχών των μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, από 4% σε 5%.
4. Με τον ν. 4002/2011 μειώθηκε περαιτέρω από 1/7/2011 κατά 10% το επίδομα ειδικής απασχόλησης.
5. Με το άρθρο 38 του ν. 3986/2011 ανεστάλησαν η χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (4% κατ' έτος) και οι μισθολογικές προαγωγές.
6. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του ν. 4024/2011 παρατάθηκε η αναστολή χορήγησης του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και των μισθολογικών προαγωγών.
7. Αναδρομικά επιβλήθηκε από 1/1/2011 ειδική εισφορά για την καταπολέμηση της ανεργίας.
8. Με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 επιβλήθηκε πλέον των υπόλοιπων μέτρων ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000€ που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010-2011.
9. Με τον ν. 4093/2012 μειώθηκαν περαιτέρω, κατά μέσο όρο 28%, τα πάσης φύσεως επιδόματα και 12% οι βασικοί μισθοί και οι συντελεστές προσαύξησης αυτών, ενώ καταργήθηκαν πλήρως τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας.
10. Οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) μείωσαν το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών από τα 12.000€ τα έτη 2009, 2010 στα 5.000€ τα έτη 2011, 2012 και υπό προϋποθέσεις στα 2.100€ το έτος 2013.
11. Η φορολογική μεταρρύθμιση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή μείωση μέχρι και την πλήρη εξάλειψη του ποσού που προσαύξανε το αφορολόγητο όριο της κλίμακας βάσει των τέκνων του φορολογουμένου.
12. Από τον Δεκέμβριο του 2012 οι αποδοχές των Ελλήνων στρατιωτικών μειώθηκαν περαιτέρω κατά μέσο όρο 5%, αφού έπαψαν να καταβάλλονται οι Πάγιες Ημέρες Εκτός Έδρας μηνός λόγω θέσης και βαθμού και οι Ημέρες Εκτός έδρας Παραμεθορίου.
13. Για το 2013 ο Κωδικός Αριθμός Εξόδων (ΚΑΕ) 711 που αντιστοιχεί στη δαπάνη για Εξοδα Μετακίνησης στο Εσωτερικό Μόνιμου Προσωπικού του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων είναι μειωμένος κατά 145.150.000,00 ευρώ ήτοι 80% σε σχέση με τον αντίστοιχο Κωδικό Αριθμό Εξόδου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου