Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Την Τρίτη θα ξέρουμε αν θα μπει η λέξη "μακεδονική" για τη γλώσσα της FYROM στο ψήφισμα της Ε.Ε.

Ο εισηγητής για την FYROM στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ρίτσαρντ Χόβιτ, ανακοίνωσε ότι δεν θα υποκύψει στις ελληνικές και ...
βουλγαρικές πιέσεις που δέχεται στις Βρυξέλλες.
Παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε τροπολογία για την αφαίρεση του επιθέτου «μακεδονική» από το έγγραφο του. Το επίθετο αυτό το αναφέρει μόνο μία φορά (για τη σλαβική γλώσσα) και δεν προτίθεται, όπως λέει, να το αφαιρέσει.
«Η πρότασή μου, όπως και πέρσι, είναι η λέξη «μακεδονική» θα υπάρχει στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος. Θυμηθείτε τη σύστασή μου, η οποία οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει επίσης το επίθετο αυτό στις εκθέσεις προόδου των Σκοπίων. Φυσικά η οριστική απόφαση θα ληφθεί κατά την τελική ψηφοφορία του ΕΚ. Τώρα η αλλαγή που αναζητείται είναι να αντανακλώνται στις προτάσεις μου, όλες οι εθνοτικές ομάδες στη χώρα. Η δέσμευσή μου σε αυτό το ζήτημα παραμένει αμετάβλητη», είπε Χόβιτ.
Η ελληνο-βουλγαρική συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να λειτουργεί συγχρονισμένα. Η λεγόμενη «μακεδονική» ταυτότητα είναι και πάλι στόχος των ριζοσπαστών ευρωβουλευτών. Με κάθε κόστος επιμένουν να διαγραφεί το επίθετο «μακεδονική» το οποίο αναφέρεται στη γλώσσα του κράτους. Αυτό, τουλάχιστον προτείνουν η Μαριλένα Κοππά και ο Αντρέι Κοβάτσεφ.
Το αποτέλεσμα των συζητήσεων- διενέξεων θα γίνει γνωστό την επόμενη εβδομάδα, όπου τη Δευτέρα θα γίνει συζήτηση και την Τρίτη η ψηφοφορία, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου