Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Εφάρμοσαν προκαταβολικά περικοπές στους στρατιωτικούς!!!


ΜΕ ΛΑΘΟΣ... ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ! Εφάρμοσαν προκαταβολικά εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των απόστρατων στρατιωτικών τα μέτρα
του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που προβλέπονται να ισχύσουν από το 2014 με το νέο ειδικό μισθολόγιο το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2012. Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι... πραγματικότητα. Και έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στο μισθό, αλλά και στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, αφού υπολογίζεται με χαμηλότερες αποδοχές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έβαλε τόσο βαθιά το «μαχαίρι» στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών που άγγιξε... κόκαλο. Έκοψε τις αποδοχές των εν ενεργεία κατά 50-60 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω απ' ό,τι προβλεπόταν για το 2013 και τις συντάξεις κατά 110 εκατομμύρια ευρώ (ίσως και περισσότερο) πάνω απ' ό,τι ήθελε το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το τρέχον έτος. Οι περικοπές στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με το νέο ειδικό μισθολόγιο που τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 δεν ήταν 78 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχαν αποφασίσει κυβέρνηση και τρόικα και αποτυπωθεί στο Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά μεγαλύτερες κατά 50-60 εκατομμύρια ευρώ.

Και το ερώτημα είναι, η τεράστια αυτή αδικία που στέρησε από τους στρατιωτικούς (επιπλέον) ένα ικανοποιητικό μηνιαίο ποσό (από μερικά ευρώ έως και 35 - 400 ευρώ για τους υψηλόβαθμους) οφείλεται σε λανθασμένους υπολογισμούς ή επρόκειτο για μια προσπάθεια να εισπραχθεί προκαταβολικά μεγαλύτερο ποσό από τα ειδικά μισθολόγια για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα;

Κι αυτό γιατί προβλέπονται επιπλέον μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών από το 2014 κατά 82 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το Δημόσιο εισπράττει ήδη από τον Αύγουστο του 2012, που ισχύει το νέο ειδικό μισθολόγιο, 50-60 εκατομμύρια ευρώ. Το να πει κάποιος πως οι επιπλέον περικοπές θα απορροφηθούν από αυτές που προβλέπονται να γίνουν από τις αρχές του επόμενου έτους είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Όπως εξίσου απαράδεκτο είναι να ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί με ακρίβεια η μείωση στο τελικό ποσό από την ισχύ του νέου ειδικού μισθολογίου για τους στρατιωτικούς. Επισημαίνεται πως ορόσημο για την ισχύ του νέου μισθολογίου ήταν η μείωση του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού από τα 899 ευρώ στα 875. Για να επέλθει αυτή η μείωση άλλαξε ο συντελεστής και συμπαρέσυρε τους συντελεστές όλων των άλλων βαθμών, με αποτέλεσμα οι αξιωματικοί να υποστούν απώλειες που έφθασαν και το 30%.

Πέραν δε της μείωσης του βασικού μισθού, κόπηκαν επίσης επιδόματα και καταργήθηκαν τα πάγια οδοιπορικά που ελάμβαναν οι στρατιωτικοί ως υποτυπώδη «αμοιβή» για την υπερωριακή απασχόληση. Και δεν είναι μόνο πως οι εν ενεργεία στρατιωτικοί πλήρωσαν αντί των 78 εκατομμυρίων ευρώ 128-138, αλλά η προκαταβολική μείωση στις αποδοχές τους έχει επιπτώσεις και στο εφάπαξ που θα λάβουν όσοι βγήκαν από τον Αύγουστο του 2012 σε σύνταξη και όσοι βγουν από εδώ και στο εξής. Σημειώνεται πως περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί έχουν παραιτηθεί από τις αρχές του 2013 προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν από το εφάπαξ, ενώ αρκετοί ακόμη αξιωματικοί και υπαξιωματικοί αποστρατεύθηκαν στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου.

Το εφάπαξ υπολογίζεται βάσει του μισθού που ελάμβανε το στέλεχος προτού αποστρατευθεί σε συνδυασμό και με την καλύτερη πενταετία της καριέρας του.

Η αφαίμαξη όμως από την ισχύ του νέου ειδικού μισθολογίου αφορά και στους απόστρατους αξιωματικούς. Αντί να περικοπεί από τις συντάξεις το ποσό των 88 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2013, οι απόστρατοι υπέστησαν μειώσεις που συνολικά φθάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σε ένα μεγάλο βαθμό η μείωση αυτή οφείλεται στις διπλές περικοπές των συντάξεων αλλά και στο μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο «κούρεμα» του ειδικού μισθολογίου. Θυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί έχασαν ένα περίπου 15% της σύνταξής τους λόγω των μειώσεων στο ειδικό μισθολόγιο των εν ενεργεία και από 5% έως 20% εξαιτίας των μειώσεων στις συντάξεις όλου του Δημοσίου από αρχές του 2013. Όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων, το ποσό που προβλέπει το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2014 είναι 162 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μεγαλύτερες και προκαταβολικά μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών εκτιμάται ήταν αυτές που οδήγησαν στη σύσταση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ειδικής επιτροπής για ένα νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2014.

Η επιτροπή δηλαδή αυτή, στην οποία συμμετέχουν και οι «θεσμικές» Ενώσεις Αποστράτων, θα κάνει αναλυτική καταγραφή των απωλειών που υπέστησαν εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί από την εφαρμογή του τρέχοντος ειδικού μισθολογίου και θα επιχειρήσει να καταρτίσει ένα νέο ειδικό μισθολόγιο με μικρότερες από τις προγραμματισμένες βάσει του Επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απώλειες που θα ισχύσουν από το 2014, αφού βέβαια τις έχουν -κατά το κοινώς λεγόμενο- φάει στο κεφάλι από τον Αύγουστο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου