Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Καθαρισμός του Θερμαϊκού από την "Αλκίππη"

Μέχρι την Αγία Τριάδα, θα φτάνει η «Αλκίππη», το ειδικό σκάφος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που προχωρά στον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου, καθώς περισυλλέγει επιπλέοντα αντικείμενα, αλλά και κηλίδες από πετρέλαιο ή άλλες ουσίες. Ο καθαρισμός αυτός είναι άκρως απαραίτητος, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που οι ακτές του Θερμαϊκού κατακλύζονται από επισκέπτες και λουόμενους.

Στο μεταξύ, σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Λευκό Πύργο, και κατά διαστήματα φτάνει μέχρι το Καραμπουρνάκι, έχει καλυφθεί από ένα «πράσινο χαλί», όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Ντόνιας Κανιτσάκη στον «Κυριακάτικο Αγγελιοφόρο».

Η θάλασσα, κάποιες ώρες των ημερών που δε φυσούν βόρειοι άνεμοι, μοιάζει με... λιβάδι, αφού η επιφάνεια του νερού σκεπάζεται από έναν πράσινο μανδύα.
Πρόκειται για το φαινόμενο του ευτροφισμού, κατά το οποίο τα λιπάσματα που καταλήγουν στη θάλασσα μέσω των νερών των γύρω ποταμών οδηγούν στην άναρχη ανάπτυξη των φυκιών. Αυτό, εκτός των άλλων, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού ένα εξαιρετικά αντιαισθητικό πυκνό στρώμα από φύκια, το οποίο καλύπτει τη θάλασσα σαν χαλί.
Ο ευτροφισμός εμφανίζεται στο Θερμαϊκό συνήθως από το τέλος Μαρτίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Το χειρότερο όμως δεν είναι το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί, αλλά το ότι ελαττώνεται το οξυγόνο μέσα στο νερό κι έτσι τα ψάρια δεν μπορούν να επιζήσουν.
Ο καθαρισμός
Το φαινόμενο εμφανίστηκε και φέτος, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο έντονο όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο Θερμαϊκός δεν είναι αφημένος στο... έλεος του Θεού, αλλά καθαρίζεται καθημερινά. Οπως εξηγεί στον «Αγγελιοφόρο» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, Νικολέτα Τσικώτη, το υπουργείο έχει εξασφαλίσει, από την 1η του περασμένου Μαρτίου, τον καθημερινό επιφανειακό καθαρισμό των νερών για το 2013.
«Ο υπουργός, Θόδωρος Καράογλου, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να καλύψει το ποσό που απαιτείται για τον καθαρισμό του κόλπου και ευτυχώς υπήρξε ανταπόκριση. Ετσι, υπογράφηκε σύμβαση με εταιρία που διαθέτει τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ο κόλπος καθαρίζεται καθημερινά», σημειώνει η κ. Τσικώτη.
Οι περιοχές
Η μάχη για έναν καθαρότερο Θερμαϊκό δίνεται από ένα ειδικό σκάφος που ονομάζεται «Αλκίππη», το οποίο προχωρά στον επιφανειακό καθαρισμό του κόλπου, αφού περισυλλέγει επιπλέοντα αντικείμενα, αλλά και κηλίδες από πετρέλαιο ή άλλες ουσίες.
Οι εργασίες καθαρισμού πραγματοποιούνται σε τρεις διαφορετικές περιοχές: α) από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι τη θαλάσσια περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, β) από το λιμάνι μέχρι τη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Τριάδας και γ) από το λιμάνι μέχρι το δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.
Οι διαδρομές καθορίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μπορούν να τροποποιηθούν με εντολή του υπουργού.

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται ο "Ποσειδών"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εκτός λειτουργίας
Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει ειδικό πλοιάριο για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, το «Ποσειδών», το οποίο όμως βρίσκεται εκτός λειτουργίας, αφού πρέπει να συντηρηθεί, να επιθεωρηθεί και να κριθεί αξιόπλοο, ώστε να μπορέσει να αρχίσει και πάλι τις εργασίες καθαρισμού.
Οταν συμβεί αυτό, ο «Ποσειδών» θα βοηθά στο έργο της την «Αλκίππη» και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα. Εξάλλου, όπως επισημαίνει η κ. Τσικώτη, εφόσον ο «Ποσειδών» βγει και πάλι στο Θερμαϊκό, η «Αλκίππη» θα μπορέσει να επικεντρωθεί σε διαδρομές που δεν αφορούν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά την ανατολική και τη δυτική ακτή. «Η διαδρομή από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής μπορεί να αποτελεί τον καθρέφτη της Θεσσαλονίκης, ο Θερμαϊκός κόλπος όμως έχει ένα παραλιακό μέτωπο γύρω στα 70 χλμ.», καταλήγει η κ. Τσικώτη.
200 κυβικά μέτρα!
Η μηνιαία έκθεση προόδου των εργασιών καθαρισμού του Θερμαϊκού δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στον κόλπο. Ετσι, μέσα σε μόλις ένα μήνα, και συγκεκριμένα από τη 1 μέχρι και τις 30 Απριλίου, σε 30 καθαρισμούς περισυλλέχθηκε από την επιφάνεια της θάλασσας ποσότητα απορριμμάτων ίση με 200 κυβικά μέτρα!
Η ποσότητα αυτή θεωρείται σημαντική, δεδομένης της έκτασης της ρύπανσης και της αισθητικής αλλοίωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει στην παράκτια περιοχή του Θερμαϊκού.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου