Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Τα χρέη των στρατιωτικών είναι πειθαρχικό παράπτωμα!

 Θα τους τιμωρήσει ο Α/ΓΕΕΘΑ;


Γράφει ο
Λοχαγός (Ο) Ηλίας Νατσιούλας
Πρόεδρος της ΕΣΠΕ Θεσσαλίας

ΣΚ 20-1. Στρατιωτικός που έχει τάση για δημιουργία χρεών (αδυνατεί δηλαδή συνεχόμενα να εξοφλήσει ΔΕΗ-ΕΦΟΡΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ Κ.Λ.Π) κινδυνεύει άραγε να ελεγχθεί πειθαρχικά και να τιμωρηθεί, ακόμη και εάν αυτό είναι αποτέλεσμα των περικοπών στο εισόδημα του, των 4 τελευταίων ετών;


1.            Tελευταία γίνονται πειθαρχικές διώξεις σε βάρος στελεχών που συμμετείχαν με στολή στις από κοινού εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,   τα  εν ενεργεία στελέχη,  τα εν αποστρατεία στελέχη Θεσμικών και μη Ενώσεων και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Στις κοινητοποιήσεις αυτές εκφράστηκε η έντονη αγανάκτηση των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών, αλλά και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, συνέπεια της άδικης και αναίτιας διαχρονικής απαξίωσής τους και της επί τετραετία εξαθλίωσης και φτωχοποίησής τους, που οδήγησαν χιλιάδες οικογένειες σε διαβίωση κάτω από τα όρια της φτώχειας, με τραγικές συνέπειες στο ηθικό των εν ενεργεία στελεχών.
2.            Ξεφυλλίζοντας εκ νέου τον Στρατιωτικό Κανονισμό ΣΚ 20-1 στο άρθρο 63 αναφέρεταιότι ως πειθαρχικά παραπτώματα θεωρούνται και σαν τέτοια τιμωρούνται όταν διαπράττονται από κάθε Στρατιωτικό η αναξιοπρεπής διαβίωση, η τάση για δημιουργία χρεών και γενικά κάθε πράξη αντίθετη προς την εντιμότητα, την ευθύτητα, την αξιοπρέπεια και τα χρηστά ήθη.
3.            Τα τελευταία χρόνια συνάδελφοι μας όπως μας μεταφέρθηκε δυσκολεύονται στο να εξοφλήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε Εφορίες, Δεή, Δάνεια Τραπεζών, ενοίκια, αχρεωστήτως ληφθείσες αποδοχές λόγω των μεγάλων απωλειών τους στο εισόδημα τους. Ορισμένοι δε υποβάλλουν αίτημα στις οικονομικές υπηρεσίες των ΕΔ για χορήγηση προκαταβολής έναντι της μισθοδοσίας.
4.            Για αυτή την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει συνάδελφοι μας, λόγω των μεγάλων και απότομων περικοπών στο εισόδημα τους και πιθανή αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεων τους ευθύνονται οι ίδιοι;
5.            Δεν θα απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, γιατί η θέση μου είναι γνωστή και ο καθένας ας δώσει την δική του απάντηση.
6.            Θυμηθείτε:
                                                Α.     Την απάντηση από του κύκλους του ΥΠΕΘΑ σε Δημοσίευμα ‘’ Η διαδικασία κατάρτισης του νέου μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σχετικές συσκέψεις, δρομολογούνται από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, για να βρεθούν ακριβώς εκείνες οι σωστές πολιτικές και τα κατάλληλα μέτρα που θα επιτρέψουν την υποστήριξη και την ενίσχυση των ανδρών και των γυναικών, που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους πολύ δύσκολους, από δημοσιονομικής πλευράς καιρούς που διανύουμε. Η Πολιτεία έχει πλήρη συνείδηση της τεράστιας προσφοράς όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πατρίδα, αλλά και της ιδιαίτερης αφοσίωσης με την οποία επιτελούν, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο το καθήκον τους, ενώ ταυτόχρονα έχει και απόλυτη επίγνωση για αυτά που τους οφείλει. ‘’
                Β.          Τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλου στη συνάντηση με τα Προεδρεία των Ενώσεων Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ) με τα οποία συζήτησε θέματα που απασχολούν τις Ενώσεις και τους απόστρατους των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και οι Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ.κ. Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης. ‘’ Πρώτον, για να καταγράψουμε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που περνάνε χιλιάδες οικογένειες αποστράτων συνταξιούχων αυτήν την περίοδο εξαιτίας των περικοπών. Εν συνεχεία, για να δούμε πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και πώς μπορούμε να τους πάρουμε λίγο ή περισσότερο από το μεγάλο βάρος που σηκώνουν στην καθημερινότητά τους...... να τονίσω ότι η μεγαλύτερη αποστολή που έχουμε αυτήν την περίοδο είναι να ανακουφίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους πάρουμε ένα σημαντικό μέρος από το βάρος που σηκώνουν στην καθημερινότητά τους.Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Είναι δύσκολα. Το ξέρουμε όλοι.  Αλλά βήμα-βήμα, σκαλοπάτι-σκαλοπάτι προς τα πάνω, νομίζω ότι κάτι μπορούμε να πετύχουμε, όλοι μαζί.’’
7.            Στις παραπάνω  εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Συντονιστικό Όργανο Δράσεων δεν εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στους πειθαρχικά διωκόμενους εν ενεργεία συναδέλφους μας, οι οποίοι συμμετέχουν μέσω των οργάνων τους σε αυτό. Αντίθετα στήριξη παρείχαν οι ανεξάρτητες Ενώσεις αποστράτων και οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας.
8.            Την Μ.Πέμπτη διαβάσαμε σε διάφορες ιστοσελίδες ένα ανώνυμο άρθρο με τίτλο «O ''γολγοθάς'' ενός εν ενεργεία Αξιωματικού από τον Βόρειο Έβρο΄΄, Κραυγή αγωνίας από αξιωματικό στον Έβρο-"Μου κόβουν το ρεύμα-Καλή σας Ανάσταση" και μια μέρα μετά νεο άρθρο  που αναγράφει για δεκάδες να είναι τα μηνύματα συμπαράστασης προς τον εν ενεργεία Αξιωματικό από τον Βόρειο Έβρο, η επιστολή του οποίου συγκλόνισε όχι μόνο συναδέλφους του αλλά και απλούς πολίτες που προσφέρονται...να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Από τους πρώτους που επικοινώνησαν με το kranosgr ήταν και ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ κ. Απόστολος Παπαπαρίσης  ζητώντας στοιχεία επικοινωνίας με τον Αξιωματικό συντάκτη της επιστολής.. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε στο μέιλ του  kranosgr είναι αρκετά όπως και  δεκάδες αυτά που αποστέλλονται στην φιλική ιστοσελίδα onalert.gr.»
9.            Στα κύρια σημεία της ανώνυμης επιστολής που μιλά για εν ενεργεία Αξιωματικό επί 30 συναπτά έτη,  αναγράφεται:
«Επικοινωνώ μαζί σας σήμερα, έχοντας τηρήσει μέχρι τώρα, την αξιοπρεπή σιγή και απόσταση που επιβάλλει το σχήμα της επαγγελματικής μου ιδιότητας....Βίωσα εδώ και δεκαετίες, την αμετροεπή οικονομική μας πολιτική, και τέθηκα εκόντας-άκοντας πάντα πρώτος στην κάθε κυβερνητική απόφαση, προσαρμόζοντας επί δεκαετίες την ζωή μου, σε ένα πληθωρισμένο βιοπορισμό, που ποτέ ο μισθός δεν επαρκούσε, αλλά έστω και με δανεισμό, κατάφερνε να διατηρήσει εμένα και την οικογένειά μου στα όρια της αξιοπρέπειας, ίσα-ίσα για να μπορώ να εκπληρώσω την αποστολή μου. Εδώ και τρία χρόνια, βιώνω και την τελευταία πράξη της αδικίας, στο πρόσωπο μου, στην ιδιότητά μου και στην οικογένειά μου, με την πρωτοφανή στα χρονικά συρρίκνωση των ήδη μέχρι τότε πληθωρισμένων και στερουμένων ισολογισμού (έναντι των πραγματικών αναγκών διαβίωσης) αποδοχών μου. Και πάλι δεν ομίλησα. Και πάλι αγόγγυστα σήκωσα το βάρος και την στέρηση, συνηθισμένος στην λιτή ζωή του στρατιώτη. Αλλά μάλλον, άνοιξα την όρεξη του τιμητή του έργου μου, να συνεχίζει να μου στερεί σταδιακά εδώ και τρία χρόνια, κομμάτι - κομμάτι την αξιοπρέπειά μου. Έτσι, κοντεύοντας τα 50 μου χρόνια, είδα μέρα την μέρα, να μου αποδομούν, ότι προσπάθησα να φτιάξω τίμια για την οικογένειά μου. Έγινα αρχικά ασυνεπής οφειλέτης των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία με ψυχρή λογιστική τόκισαν την ασυνέπειά μου και την έφεραν στην πλήρη αδυναμία εξόφλησης. Αθέτησα αναγκαστικά να εξοφλήσω τα χρέη μου στην εφορία για το 2012 (μια και το ασύλληπτο για μένα ποσό των 2817 ευρώ, αδυνατώ από πέρισυ να το πληρώσω έστω και τμηματικά).Και σήμερα, 1η Μαΐου, πήγα στην τοπική ΔΕΗ, για να εισπράξω την απάντηση, ότι δεν ανήκω στις κοινωνικές ομάδες που ευεργετούνται από τον διακανονισμό πολλαπλών (έως 48 δόσεων) λόγω υψηλής κατανάλωσης και λόγω εισοδήματος, ότι δεν γίνεται διακανονισμός πάνω σε ήδη συναφθέντα διακανονισμό που μάλιστα αθετήθηκε (πέρασε βλέπεις ο Απρίλιος), ότι οφείλω να καταβάλω άμεσα το ποσό μέχρι την μετά το Πάσχα Τετάρτη 8-5-13.Αυτή την μεγάλη Τετάρτη, 1-5-13, η αξιοπρέπεια ενός ακόμη σιωπηρά μαχόμενου Έλληνα πολίτη, Αξιωματικού εν ενεργεία στην Μεθόριο και πολύτεκνου οικογενειάρχη και συζύγου άνεργης -επιτυχούσης αλλά μη προσληφθήσας- έλαβε το ύστατο της πλήγμα»
10.          Κατόπιν λοιπόν όλων των παραπάνω, επιτρέπεται άραγε σήμερα στον Στρατιωτικό να δημιουργεί χρέη ακόμη και αν δεν οφείλεται σε αυτόν αλλά στις μεγάλες  περικοπές που εχει υποστεί το εισόδημα του;
11.          Κινδυνεύει να ελεγχθεί πειθαρχικά σύμφωνα με τον ΣΚ 20-1 και να τιμωρηθεί για αυτή την πράξη του στρατιωτικός που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε Εφορία, Δεή, Τράπεζες, Τρίτους κ.λ.π ;

12.          Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται από τον συντάκτη του και η ανάγνωση του αποσκοπεί παρά μόνο στον συλλογισμό όσων το διαβάσουν για τις δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να οδηγηθεί ο στρατιωτικός συνέπεια της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων και απότομων περικοπών που του επιβλήθηκαν στο εισόδημα του, χωρίς ο ίδιος να ευθύνεται.

Υ.Γ. Ευελπιστώ όπως όλοι μας στην άμεση αποκατάσταση των αδικιών στο εισόδημα των στρατιωτικών, πράγμα για το οποίο διεκδικούμε μέσα από τις Περιφερειακές Ενώσεις των Εν ενεργεία Στρατιωτικών, στις οποίες θέλουμε να συμμετάσχετε ενεργά, καθώς  ήρθε ή δεν θα αργήσει η στιγμή που στρατιωτικοί θα αδυνατούν να είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις, με οποιοδήποτε επακόλουθο συνεπάγεται αυτό στην εικόνα τους.

Τέλος υπενθυμίζεται στα μέλη μας ότι με διαταγές του ΓΕΣ έχει καθοριστεί ότι στα πλαίσια ενημέρωσης του προσωπικού για θέματα ευρύτερου οικονομικού ενδιαφέροντος (επαναδιαπραγμάτευση ενοικίου, ρύθμιση δόσεων δανείου κ.λ.π.) παρέχονται συμβουλές μέσω των οικείων ΔΟΙ/Σχηματισμών και των αρμοδίων ΚΤΣ-ΚΤΕΘ, αναλόγως του φέροντος βαθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου