Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ :Στις 9 Μαΐου, η ναζιστική Γερμανία υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της

 

B' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ...


Aργά το βράδυ της 8ης Mαΐου 1945, μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Tέμπελχοφ του απελευθερωμένου Bερολίνου, μεταφέροντας τη σοβιετική αντιπροσωπεία που θα δεχόταν τη συνθηκολόγηση της Bέρμαχτ.
Λίγο αργότερα αμερικανικό αεροσκάφος μετέφερε τους Aμερικανούς αξιωματούχους, ενώ με τρίτο μεταγωγικό η γερμανική αντιπροσωπεία με τον στρατάρχη Kάιτελ επικεφαλής, έφθανε στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο.
H αυστηρή και επίσημη τελετή υπογραφής της συνθηκολόγησης ήταν σύντομη, ενώ θορυβώδης γιορτή με άφθονη βότκα και μουσική ακολούθησε εκ μέρους των νικητών, μετά την αποχώρηση των ντροπιασμένων και ηττημένων Γερμανών αξιωματικών.
Έτσι έληξε και τυπικά ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος, ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Άρχισε το 1939 και τελείωσε το 1945. Επεκτάθηκε σ' όλο τον κόσμο και πήραν μέρος σ' αυτόν όλα τα σημαντικά κράτη της Γης, με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές να φτάνει τις 55,5 εκατομμύρια.
Καινοτομίες που δοκιμάστηκαν - χρησιμοποιήθηκαν στην διάρκεια αυτού του πολέμου: Το ραντάρ, η αεριο-προώθηση βλημάτων κι αεροσκαφών και η ατομική βόμβα.
Στα δραματικά χρόνια του πολέμου οι μοίρες των χωρών και των ανθρώπων συνδέθηκαν, όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία.
Oι μνήμες όλων των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους είναι ζωντανές. Oπως ζωντανά είναι και τα μαθήματα που διδάχτηκε η διεθνής κοινότητα από τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις του πολέμου.
Πολλά εύσημα ανήκουν και στην Eλλάδα, που με τη στάση και την αγωνιστικότητα του λαού της επηρέασε αποφασιστικά την εξέλιξη του πολέμου: Tόσο με την ισχυρή Eθνική Aντίστασή του όσο και με τη γενναία αντίσταση των στρατευμάτων έναντι των επιθέσεων των ναζί, αφού κατ' αυτόν τον τρόπο κράτησε στο μέτωπο με την Eλλάδα πολλές μεραρχίες, ενώ παράλληλα καθυστέρησε την επίθεση κατά της Σοβιετικής Eνωσης. Mια επίθεση που εκδηλώθηκε τελικά εν μέσω χειμώνα με τις γνωστές συνέπειες για τα στρατεύματα των ναζί.
Με το τέλος του πολέμου έχουμε την γιγάντωση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία παρ' ότι νικήτριες, έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των αποικιών τους.
Ο Β' ΠΠ ήταν η μεγαλύτερη κρίση που είχε περάσει η ανθρωπότητα και χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια αφενός για να κλείσουν οι πληγές που είχε δημιουργήσει και αφετέρου για να φτιαχτεί ένα τέτοιο περιβάλλον ώστε να μην ευνοηθούν ποτέ ξανά οι συνθήκες για κάτι παρόμοιο. Μεταξύ των κοσμοϊστορικών αλλαγών που ακολούθησαν τη λήξη του πολέμου πολλά είναι εκείνα στα οποία αξίζει να σταθεί κανείς, όπως ο Ψυχρός Πόλεμος, η Ίδρυση του ΟΗΕ, η δημιουργία του Ισραήλ, κ.α.
Τέλος από τον πόλεμο αυτό αναδείχτηκαν ως υπερδυνάμεις πατώντας πόδι και στην Ευρώπη, οι Η.Π.Α. και η Σοβιετική Ένωση...
H κύρια έκβαση του πολέμου δεν ήταν η νίκη ενός συνασπισμού χωρών έναντι ενός άλλου. Eπί της ουσίας είναι η νίκη των δυνάμεων του πολιτισμού έναντι των δυνάμεων της καταστροφής και της βαρβαρότητας, είναι η νίκη της ζωής επί του θανάτου.
Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια για το πόσο βελτιώθηκε ή χειροτέρεψε ο κόσμος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μόνο σίγουρο είναι πως άλλαξε ριζικά. Ενώ η δυσάρεστη πείρα έχει καταστήσει πιο προσεκτικές τις χώρες στην αντιμετώπιση των κρίσεων, η ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας πρέπει να μας κρατά σε συνεχή επαγρύπνηση.
Η εμπλοκή της ΕΣΣΔ
Η εμπλοκή της χώρας του σοσιαλισμού αλλάζει το χαρακτήρα του πολέμου αφού πλέον η διαμάχη λαμβάνει μέρος ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και τον σοσιαλισμό και όχι ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές. Ο πόλεμος για την Σοβιετική Ένωση είχε απελευθερωτικό χαρακτήρα απέναντί στη βαναυσότητα του ιμπεριαλισμού. Η Σοβιετική Ένωση προέβαλλε πριν το ξέσπασμα του πολέμου, την πολιτική της ειρήνης και πρότεινε στις δυτικές χώρες το σύστημα συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη κάτι το οποίο αρνήθηκαν.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη η Σοβιετική Ένωση δεν έχει άλλο τρόπο για να κερδίσει κάποιο χρόνο πριν μια Γερμανική επίθεση από το να υπογράψει το Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ με τη Γερμανία, που προέβλεπε την μη επίθεση της μιας χώρας στην άλλη, στις 23 Αυγούστου 1939. Εννιά μέρες μετά, την 1η του Σεπτέμβρη 1939, η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πολωνία και αρχίζει ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη τελικά η Αγγλία και η Γαλλία μετά από δύο μέρες αναγκάζονται από τις εξελίξεις να κηρύξουν τον πόλεμο στη Γερμανία, τη χώρα την οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν βοηθήσει να εξοπλιστεί στρατιωτικά και να γιγαντωθεί οικονομικά. Παρά το γεγονός ότι η Σοβιετική Ένωση είχε κατακριθεί για το Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ με το επιχείρημα, δήθεν, ότι επέτρεψε στην Γερμανία να ξεκινήσει το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, φαίνεται πως αποτέλεσε το μοναδικό μέτρο αυτοάμυνας της ΕΣΣΔ στις τότε συνθήκες. Παράλληλα, εξουδετέρωσε την συνομωσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με την Συμφωνία του Μονάχου και έδωσε την ευκαιρία στην Σοβιετική Ένωση να προετοιμαστεί για την νικηφόρα αντεπίθεση.

Ημέρα της Νίκης
Στις 9 Μαΐου, η ναζιστική Γερμανία υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της και ο σοβιετικός λαός, που δέχτηκε το μεγαλύτερο τίμημα με 26 και πλέον εκατομμύρια νεκρούς, πανηγυρίζει την αντιφασιστική νίκη. Σχεδόν 70 χρόνια μετά, η προσπάθεια που καταβάλει η κυρίαρχη ιδεολογία για να παραχαράξει την ιστορία και να σβήσει τις θυσίες του σοβιετικού λαού συνεχίζεται όλο και πιο έντονα. Η απροκάλυπτη και χυδαία προσπάθεια για ταύτιση του σοσιαλισμού με τον ναζισμό δεν θα περάσει.
Την ιστορία την γράφουν οι λαοί!
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος απέδειξε πολύ καλά πως οι πολεμικές συρράξεις δεν είναι θέμα αριθμών ή πολιτικής αλλά της δυστυχίας των εθνών.
Όσες θετικές αλλαγές και να ακολούθησαν τον Β'ΠΠ εμείς ένα μόνο μπορούμε να ευχηθούμε: Ποτέ ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου