Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΜΤΑ: ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

«Ανώμαλη προσγείωση» για το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας

                    
Τα οικονομικά του, είναι σε άθλια κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να δει αισιόδοξα το μέλλον του και να εγγυηθεί την τακτική καταβολή των μερισμάτων στους 13.060 δικαιούχους του που πλήρωναν μια ζωή εισφορές για να έχουν στα γεράματα ένα μικρό βοήθημα.

Ήδη τον Απρίλιο μειώθηκε... το μέρισμα που δίδεται στους αποστράτους της Πολεμικής Αεροπορίας κατά 10,5% ενώ  από τον άλλο μήνα «κουρεύεται» περεταίρω κατά 37,3%.

Η ζημιά που υπέστη από το PSI («κούρεμα» ομολόγων) το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας ήταν καταλυτικό που σε συνδυασμό με την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου τα τελευταία 14 χρόνια και την πτώση των εμπορικών αξιών στα ακίνητα αποτελούν χτυπήματα που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για τη βιωσιμότητά του.

Η ζημιά από το PSI στις 9 Μαρτίου του 2012 ήταν 15, 1 εκ. ευρώ για το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (Μ.Τ.Α.) και για το ειδικό οικονομικό βοήθημα (ΕΚΟΕΜΑ) ήταν 16 εκ. ευρώ. Έτσι στις 31/12/12 τα διαθέσιμα του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (ΜΤΑ) ήταν 38,8 εκ. ευρώ και του ειδικού οικονομικού βοηθήματος (ΕΚΟΕΜ) 15,1 εκ. ευρώ, κατατεθειμένα στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι μετοχές που διέθετε μέχρι και το 2011 σημείωναν ζημιά 16,1 εκ. ευρώ.

Τα ακίνητα που κάποτε αποτελούσαν μια αξιόπιστη επένδυση και ήταν μία σεβαστή περιουσία του Μ.Τ.Α. σήμερα καταγράφεται αποχώρηση ενοικιαστών, καθυστέρηση καταβολής ενοικίων από όσους συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν οι οποίοι λόγω της ύφεσης ζητούν σημαντική μείωση των μισθωμάτων που πρέπει να αποδίδουν.

Τα έσοδα του Μ.Τ.Α είναι συνεχώς μειούμενα. Η βασική πηγή χρηματοδότησης ήταν η απόδοση του 4% σε κάθε δαπάνη προμήθειας της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία τείνει να εκλείψει καθώς δεν πραγματοποιούνται εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι κρατήσεις στις αποδοχές των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας υπέρ του Μ.Τ.Α. έχουν μειωθεί καθώς έχουν «κουρευτεί» και οι μισθοί.

Μετά από όλα αυτά και ενώ έχει «ψαλιδιστεί» το μέρισμα που δίνεται στους δικαιούχους κατά 10,5% έχει προγραμματιστεί να κουρευτεί και άλλο το μέρισμα κατά 37,3% από τον προσεχή Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου