ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ
Το έργο αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο και εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε σε χτεσινή συνέντευξη τύπου στην αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ, λίγες μέρες μετά την επίσημη παρουσίαση του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε την απολύτως αφιλοκερδή συνεισφορά των καθηγητών του πανεπιστημίου και μεταπτυχιακών φοιτητών στο έργο. «Πρόκειται για ένα έργο οικουμενικό και η ανάληψη του από το πανεπιστήμιου καταδεικνύει και τις αστείρετευτες επιστημονικές δυνάμεις του ΑΠΘ. Χρειάζεται έμπνευση, και ιδίως σήμερα, με όλες τις δυσκολίες της υπάρχουσας οικονομικής συνθήκης, το πανεπιστήμιο μας αποδεικνύει ότι μπορεί ανταποκρίνεται στο ρόλο του» τόνισε ο πρύτανης.
 
Το έργο ανέλαβε το πανεπιστήμιο ως προσφορά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναλυτικά, αυτό περιλαμβάνει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου, την καταγραφή των αναγκαίων επισκευών και βελτιώσεων και τις προτάσεις για την αξιοποίηση του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού ιδρύματος.
 
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Σχολής Ελπιδοφόρος, ο οποίος και λειτούργησε ως άτυπος μεσάζοντας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το Πατριαρχείο, ευχαρίστησε το ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας τα εξής «Η Αγίας και Ιερά Σύνοδος δέχθηκε με μεγάλη χαρά τη μελέτη. Πρόκειται για μια κίνηση που βγάζει ασπροπρόσωπη όλη τη χώρα. Θέλω, ακόμη, να σταθώ στο εξής σημείο: το ίδιο το ΑΠΘ και ο πρύτανης του με εξαιρετική σεμνότητα απήυθυνε γράμμα με το οποίο παρακάλεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναλάβει το εν λόγω έργο. Τα μέλη της ομάδας, επίσης, εργάστηκαν με μεγάλο σεβασμό και προσοχή, όχι μόνο για το χώρο αλλά και τον θεσμό που σκέπει τον χώρο».
 
«Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου μας ανοίγει πλέον το δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που επί αιώνες υπήρξε σύμβολο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας μεχρι το κλείσιμο της από τις τουρκικές αρχές το 1971» υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος. Αξίζει να τονιστεί, ότι το ΑΠΘ έχει επίσης αποδεχθεί την πρόταση του ο οποίος και διαδραμάτισε το ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να αναλάβει και το έργο αξιοποίησης της δασικής έκτασης του λόφου της Ελπίδας, στην κορυφή του οποίου είναι εγκατεστημένη η Μονή.