Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Μεγάλη επιχείρηση ΕΦΕΤ και Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, ξεσκέπασε κύκλωμα νοθείας τροφίμωνΟ ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγει για την καταπολέμηση της νοθείας και την
προστασία της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου, ενημερώνει τους Έλληνες καταναλωτές ότι, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ και σε συνεργασία με τη Β' Υποδιεύθυνση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, εντοπίσθηκαν οι παρακάτω δύο επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, στην περιοχή της Ιωνίας
Θεσσαλονίκης.

1. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ Α.Ε.Ε.Β.Ε., με έδρα στο 9ο χλμ της Περιφερειακής Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και

2. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Π.Α.Π.Ε. Μ.Ε.Π.Ε. με έδρα στο 9ο χλμ της Περιφερειακής Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς

Στις εγκαταστάσεις των εταιρειών αυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, διαπιστώθηκε η ύπαρξη:

- δεξαμενών για αποθήκευση ελαίων
- εξοπλισμός για χειροκίνητη συσκευασία ελαίων
- δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς σογιέλαιου, χρωστικών και κενών λιθογραφημένων δοχείων
- συσκευασίες με χρωστικές
- κενά και γεμάτα λιθογραφημένα δοχεία ελαιολάδου 5 λίτρων.

Τα δοχεία αυτά έφεραν ενδείξεις «ελαιόλαδο» ή «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με σήματα τα οποία, αρκετά από αυτά, στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί πως αφορούν σε προϊόντα νοθευμένα είτε και επιβλαβή για την υγεία. Ειδικότερα, πρόκειται για τις εμπορικές επωνυμίες «ΑΓΝΑΝΤΙ», «ΠΑΡΝΩΝΑΣ», «ΛΗΤΩ», «ΔΑΦΝΗ», «ΘΑΣΟΣ», «ΓΕΥΣΗ», «OIL», «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», «ΑΣΤΡΟΝ», «ΔΗΜΗΤΡΑ», «ΔΙΩΝΗ», «ΕΛΑΙΟΜΥΛΟΣ», «ΛΑΔΟΧΩΡΙ», «ΛΙΟΚΛΑΔΟ», «CRETA» και «MAZOCHTO».

Όλα τα λιθογραφημένα δοχεία ανέγραφαν ως παρασκευαστές ανύπαρκτες εταιρείες ή έφεραν ανύπαρκτους κωδικούς τυποποιητικών μονάδων ελαιολάδου (κωδικό EL) ή κωδικούς άλλων εταιρειών.

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία, τεσσάρων συσκευασμένων προϊόντων με επισήμανση «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», του ελαίου που υπήρχε σε δεξαμενή καθώς και των χρωστικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, πρόκειται για δείγματα ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ με σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό και τεχνητά κεχρωσμένα.

Η επισήμανσή τους ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή. Σε συνέχεια της εργαστηριακής ανάλυσης τα προϊόντα κατασχέθηκαν.

Σημειώνεται ότι στον εν λόγω έλεγχο συνέδραμαν η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Ιωνίας.

Ο ΕΦΕΤ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην καθημερινή προσπάθειά του για την εξάλειψη και καταπολέμηση των φαινομένων απάτης τα οποία δυσφημούν το ελληνικό ελαιόλαδο, επισημαίνει για άλλη μια φορά, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης

Οι καταναλωτές καλούνται να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές - και στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στον τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου, να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, ελέγχοντας τα πραγματικά τους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας. Υπενθυμίζει δε, ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεων, φέρουν οι ίδιοι ευθύνη σύμφωνα με το νόμο, για την οποία μπορεί να τους επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ βεβαιώνει τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά και τους Έλληνες παραγωγούς και τυποποιητές, ότι συνεχίζει απρόσκοπτα τους ελέγχους για την καταπολέμηση της νοθείας του ελληνικού ελαιολάδου, και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παρέχουν κάθε δυνατή πληροφορία που θα διευκολύνει τις υπηρεσίες του στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου