Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ -ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ:Μπλοκάρουν αιφνιδίως την έκδοση εκκαθαριστικών

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μπλοκάρουν αιφνιδίως την έκδοση εκκαθαριστικών
ΓΙΑ 1 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
«Μπλόκο» στην έκδοση των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους βάζει ξαφνικά το υπουργείο Οικονομικών. Σχεδόν 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που, επειδή φέτος υποβάλουν μέσω ίντερνετ τη δήλωση, υπολόγιζαν να δουν και την εκκαθάρισή της αμέσως μετά την αποστολή της, έμειναν με την…απορία για το τι φόρο θα πληρώσουν, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δεν τους εμφανίζει το εκκαθαριστικό τους, όπως συνέβαινε πάντα στο παρελθόν, αλλά το κρατά «κρυφό» μέχρι νεοτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, όπως αναφέρει το newmoney.gr, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουν στείλει τις δηλώσεις τους ήδη εδώ και δυο εβδομάδες, αλλά εκκαθαριστικό… δεν βλέπουν.
Οι καθυστερήσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται καθώς αρχίζουν να λήγουν οι προθεσμίες και πολλά θέματα μένουν σε εκκρεμότητα (βεβαιώσεις τόκων και αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ), ενώ πολλοί φορολογούμενοι περιμένουν να υποβάλουν τη δήλωση για να διεκδικήσουν και το επίδομα παιδιών.
Η εξήγηση που δίνει το υπ. Οικονομικών για το "μπλοκάρισμα"
Η εξήγηση που δίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι αναμένουν πρώτα να υποβληθούν και από τους εργοδότες τους (επιχειρήσεις και ασφαλιστικά Ταμεία) τα οριστικά στοιχεία Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που παρακράτησαν μέσα στο 2012. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όμως πριν τις 19 Ιουλίου, άρα για τους περισσότερους μισθοσυντήρητους η εκκαθάριση θα φανεί μετά την ημερομηνία αυτή.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν έτσι να «τσεκάρουν» εκ των προτέρων τους μισθωτούς και συνταξιούχους, τη στιγμή που συμπληρώνουν την δήλωσή τους, για το αν ανέγραψαν τα σωστά ποσά παρακράτησης που αφαιρούνται από το φόρο τους επειδή ανέλαβε να τα αποδώσει ο εργοδότης τους στην εφορία, ή αν τα «φούσκωσαν» πλασματικά για να γλιτώσουν φόρο κατά την εκκαθάριση.
Λόγω της κρίσης στην αγορά, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και δεν απέδωσαν ΦΜΥ που όφειλαν ή δεν έδωσαν εκκαθαριστικά. Ο νόμος δεν επιτρέπει την υποβολή δηλώσεων με ποσά άλλα από αυτά που έπρεπε να αναγράφει το εκκαθαριστικό, εφόσον έχει εκδοθεί, πλην των περιπτώσεων εργαζομένων που τελούν σε επίσχεση.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά δηλώσεις σχεδόν 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ενώ άλλοι 300.000 τις έχουν συμπληρώσει χωρίς να πατήσουν το κουμπί της αποστολής στην ΓΓΠΣ. Το ΚΕΠΥΟ έχει στείλει για εκτύπωση και ταχυδρόμηση 321.321 έντυπα εκκαθαριστικά. Από τους υπόλοιπους, οι πιο «τυχεροί» (που οι εργοδότες τους έστειλαν ήδη τα εκκαθαριστικά ΦΜΥ στη ΓΓΠΣ) βλέπουν την εκκαθάριση φόρου στην οθόνη τους, ενώ οι περισσότεροι θα αναμένουν τουλάχιστον και εβδομάδα επιπλέον, για να δουν με τα μάτια τους το τελικό εκκαθαριστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου