Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τον Νοέμβριο οι επιστροφές. Πιθανόν και αναδρομικά 4 μηνών


Σε ποσοστό περίπου 50% θα αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ στους μισθούς τους το 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει τις επιστροφές πιθανότατα από τον Νοέμβριο, εφαρμόζοντας... τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και περιμένει τις προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων για την ακριβή διαμόρφωση των μισθών. Μαζί θα δοθούν αναδρομικά και οι επιστροφές που αντιστοιχούν στην περίοδο από την 1η Ιουλίου φέτος, δηλαδή αναδρομικά τεσσάρων μηνών.

Όπως υποστηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, με τη χορήγηση αυτών των ποσών υλοποιείται η επιταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας να προστατευθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα η υπόδειξη του Πρωθυπουργού να κινηθούν οι παροχές στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού.

Τα αναδρομικά της προηγούμενης διετίας, από τον Αύγουστο του 2012 ώς τον Ιούνιο του 2014, θα δοθούν σταδιακά ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2015. Με τον ίδιο ρυθμό θα δοθούν και τα αντίστοιχα αναδρομικά των δικαστικών, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

ΟΙ «ΑΥΞΗΣΕΙΣ» (= ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ). Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους βασικούς μισθούς των στελεχών ΕΔ-ΣΑ, οι «αυξήσεις» κυμαίνονται από 4 ώς 232 ευρώ τον μήνα, εφόσον τελικά αποκατασταθούν κατά 50% οι απώλειες για όλους. Αντίστοιχες «αυξήσεις» θα ισχύσουν και στα επιδόματα. Εξετάζεται πάντως και η εκδοχή να υπάρξει μεγαλύτερη αποκατάσταση για κάποιους και μικρότερη για άλλους, υπό την προϋπόθεση να μην αλλάζει το συνολικό κονδύλι που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Συνολικά ο προϋπολογισμός προβλέπει 541 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μισθών και συντάξεων δικαστικών και στελεχών ΕΔ-ΣΑ και εγγράφονται όλα στη φετινή χρονιά, παρότι τα αναδρομικά θα δοθούν από το 2015. Συγκεκριμένα, 414,7 εκατ. ευρώ αφορούν τα αναδρομικά για την περίοδο 1/8/2012 - 31/6/2014, ενώ για την καταβολή των «αυξημένων» αποδοχών και συντάξεων από 1/7/2014 - 31/12/2014 έχουν εγγράφει 126,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δικαστικοί έχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο πάρει τις αυξήσεις τους και η αποκατάσταση στην περίπτωσή τους είναι πλήρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου