Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΝΟΜΕΝΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ

Παρακαλώ για την διανομή του σε όλους τους συναδέλφους, της Θεσσαλονίκης όπου στο Παράρτημα είμαι υποψήφιος, ή και ευρύτερα για την προβολή τν θέσεων μου και προβληματισμό των συναδέλφων: 
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
είμαι απόφοιτος του τμήματος Εφοδιασμού της Σχολής Ικάρων, Οικονομολόγος και Νομικός του ΑΠΘ, με μεταπτυιακές σπουδές στα Οικονομικά του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και σε Logistics στην Αγγλία και απόφοιτος της ΑΔΙΣΠΟ. Θεωρώ ότι σε μία περίοδο που η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία βαθιά κρίση, οι Ενώσεις Αποστράτων θα έπρεπε να έχουμε ενεργό ρόλο ενώ είμαστε πρακτικά ανύπαρκτες από την κοινωνία, τα μέλη μας και τον Ελληνικό λαό και θεωρώ ότι σε όλα τα προβλήματα πρέπει να αναζητούμε λύσεις με γνώμονα όχι μόνο το στενό συντεχνειακό μας συμφέρον, αλλα το συμφέρον της Ελληνικης κοινωνίας απέναντι στην οποία έχουμε μία ηγετικη ευθύνη λόγω του επιπέδου, που ακόμη κι αν δεν το έχουμε οφείλουμε ως Αξιωματικοί πρότυπα να συμπεριφερόμαστε. Θα σας εξηγήσω τι θεωρώ ως σωστή οργάνωση στην ΕΑΑΑ και τι θα θεωρούσα ως αποστολή μας κι επιδιώξεις για τα οποία θα ήθελα να εργαστώ, στο Παράρτημα της Θεσσαλονίκης κι όσο οι συνάδελφοι ενδιαφέρεστε και στην κεντρικη ΕΑΑΑ, ώστε με αυτές τις επιδιώξεις να με ψηφίστε. Στο τέλος παραθέτω εκτενή αυτοπαρουσίαση, για όσους δεν με γνωρίζετε κι ενδιαφέρεστε να πληροφορηθείτε αναλυτικά ποιος είμαι αυτός που τα εισηγείται όλα υτά. 
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΑΑΑ
Όσον αφορά την οργάνωση της ΕΑΑ είμαι σαφώς υπέρ μίας ισότιμης και δημοκρατικής οργάνωσης χωρίς καμία διάκριση βαθμού και προέλευσης αλλά και κατοικίας, διότι σήμερα η ΕΑΑΑ είναι σαφέστατα Αθηνοκεντρική. Στο σημερινό σύστημα δεν υπάρχει ισονομία και θεσμική έκφραση των άλλων εκλογικών περιφερειών της χώρας, ώστε και το ενδιαφέρον της ΕΑΑΑ εξαντλείται στην Αθήνα και στους Αθηναίους ώστε τίτπεο ουσιώδες δεν αντιμετωπίζονται, από την ΕΑΑΑ στην περιφέρεια, όπως λ.χ. για την υγεία των απόστράτων στην ΕΑΑΑ πρακτικά υπάρχει μόνο το ΓΝΑ
 
Οι εκλογές πρέπει να γίνονται κατά εκλογκές περιφέρειες και τα μέλη του ΔΣ να ορίζονται αναλογικά με την συμμετοχή των ψηφησάντων. Δηλαδή εάν στο Καστελόριζο βρίσκονται το 50% των ψηφισάντων, να εκλέγουν και το 50% των μελών του ΔΣ, κι όχι οι Αθηναίοι, ανεξαρτήτως του ποσοστού που συμμετέχουν και να κρατούν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Μόνο έτσι κάθε Παράρτημα (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας ως Παράρτημα) να ενδιαφέρεται να προσελκύει τα μέλη της και η ΕΑΑΑ να έχει νόημα κι ενδιαφέρον. Ειδάλως, με 10-20% συμμετοχή, δεν κατανοώ πως μπορεί κάποιος Πτέραρχος να βγαίνει και να μην ντρέπεται να ισχυρίζεται ότι είναι πρόεδρος των αποστράτων. Ποιων αποστράτων; Του 10% των προσωπικών του φίλων ή του 90% όσων αδιαφορούν και ίσως να απέχουν και λόγω της δικης του προεδρίας;
Όσον αφορά τους Αξιωματικούς εξ' υπαξιωματικών, η άποψη μου είναι ότι ο Αξιωματικός είναι ανώτερος κρατικός υπάλληλος και πρέπει να είναι πτυχιούχος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να απαξιωνουμε όσους σήμερα είναι Αξιωματικοί και δεν είναι πτυχιούχοι και εμ πάσει περιπτώσει, δεν μπορούν να το επικαλούνται αυτό κάποιοι που υπήρξαν Πτέραρχοι και θα μπορούσαν να το θέσουν και να το διορθώσουν όταν ήταν στα Επιτελεία και είχαν "αγκαλιές και χαρές" με υπουργούς και βουλευτές, όμως τότε το μόνο που ίσως τους ενδιέφερε ήταν η προσωπική τους ανέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον μιλάμε για δημοκρατικές διαδικασίες, τα μέλη μίας ένωσης πρέπει να είναι ισότιμα. Κι αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι με Πτεράρχους προέδρους θα πάμε καλύτερα ως ΕΑΑΑ, η πράξη δείχνει το εντελώς αντίθετο τόσα χρόνια, όχι μόνο διότι στην ΕΑΑΑ έχουμε εξ΄' αρχής αυτό το σύστημα αλλά και διότι δεν βλέπουμε κάποιο καλύτερο και πολυσχιδές έργο από την αντίστοιχη ένωση των αποφοίτων της Σχολής Ικάρων, σε αντιδιαστολή με τον ΣΑΣ των αποφοίτων της ΣΤΥΑ που από την πρώτη μέρα που μπήκα στην Αεροπορία εχει πετύχει τόσα πολλά όχι μόνο για τους εξ' υπαξιωματικών αλλά και για όλους τους συναδέλφους, πρακτικά ήταν και είναι ο μόνος κι ο πλέον σοβαρός σύλλογος στρατιωτικών, ίσως και των τριών κλάδων. 
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, θεωρώ μπορεί να επιδιωχθεί μέσω της ΕΑΑΑ στο επόμενο διάστημα, αλλά και δικαστικά εάν οι εσωτερικοί συσχετισμοί δεν το επιτρέψουν, ώστε στη συνέχεια με μία θετική απόφαση να δεσμέυεται ο ΥΕΘΑ και η Βουλή για τον τρόπο ρύθμισης του θέματος. Υπενθυμίζω ότι είμαι και νομικός, οπότε σας γράφω μετά λόγου γνώσης. Ψάχνω και λύσεις εκτός του πλαισίου που μας βάζει το σύστημα να σκεφτόμαστε.  
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΑΑΑ
Σαφέστατα η ΕΑΑΑ είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο των αποστράτων, όμως περιουσία μας δεν είναι μόνο η σύνταξη και τα μερίσματα ως συνταξιούχων, αλλά και η τμή και η υπόληψη μας ως Αξιωματικών που καταρακώθηκαν με τις επιλογές της ηγεσίας μας, να διεκδικούμε μόνο για τους ευατούς μας, ενώ η κοινωνία διαλυεται. Τι σόι Αξιωματικοί είμαστε; 
Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να αποποιηθούμε τα οικονομικά μας  δικαιώματα, όμως δύναμη μας είναι η εκτίμηση κι η τιμή που μας απονέμει ο Ελληνικός λαός κι όχι οι φωνές μας απέναντι στους ανέργους και τους ημιαπασχολούμενους και όσους ετοιμάζονται να ξενιτευτούν. Δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς κι αδιάφοροι στο τι συμβαίνει γύρω μας. Ο ρόλος του Αξιωματικού ειναι ένας ρόλος ηγέτη κι έχουμε όλοι μας το πρόύτυπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος στην έρημο της Γεδρωσίας σκόρπισε στους στρατίωτες του το νερό που του πρόσφεραν προνομιακά, διότι στην κρίση μέσα όλοι πρέπει να είμαστε μαζί, να συμπάσχουμε κι όχι να διαφοροποιούμαστε. Όταν οι Αξιωματικοί στην κρίση κοιτάμε το  "τομαράκι" μας, τότε αποξενωνόμαστε από την Αξία που είχαμε ως Αξιωματικοί. Ευτελίζουμε την ιδιότητα μας και δεν αξίζουμε καμία υπόληψη ή τιμή 
Κοινωνική Δραστηριότητα: Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Το έχει κάνει ο Βασίλης Διαμαντίδης χάρη του οποίου βρέθηκα σε αυτές τις εκλογές της ΕΑΑΑ. Να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε κοινωνικούς φορείς, ξεκινώντας από την εκκλησία για όσους θρησκευόματε, όμως υπάρχουν κι άλλοι φορείς, το ΚΕΘΕΑ, το κοινωνικό ιατρείο, τα συσσίτια των Δήμων, οπουδήποτε βρίσκονται δεκάδες πολίτες αλλά ελάχιστοι απόστρατοι. Κι αν ίσως μέχρι σήμερα ήμασταν ελάχιστοι, μπορεί να μην είχε νόημα κάποια οργάνωση μας στα πλαίσια της ΕΑΑΑ, Σημασία έχει η ΕΑΑΑ να λειτουργήσει ως Κέντρο Επιχειρήσεων, ως χώρος ανοικτός στην κοινωνία.
Ερήμωση της Λέσχης: Αναρωτιώμαστε γιατί βρίσκονται μόνο 10 γεροντάκια και παίζουν χαρτιά και πίνουν καφέ στην ΕΑΑΑ; Διότι οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται αλλού, κι άλλους χώρους κι ανθρώπους τιμούν.
Πολιτικός Προβληματισμός Αναρωτιώμαστε γιατί μόνο 10-20 απόστρατοι έρχονται στις εκδηλώσεις μας; Διότι είναι εκδηλώσεις κενές ενδιαφέροντος και ουσίας, ενώ με όσες σχολές περάσαμε κι όσες γνώσεις έχουμε θα έπρεπε εμείς να είχαμε γίνει φορέας ενημέρωσης, προβληματισμού κι ανάδειξης λύσεων στα προβλήματα του τόπου. Μαζί και τα δικά μας, αλλά όχι επάνω από τα προβλήματα των άλλων. 
Επιχειρηματικότητα: ΄Να σας γράψω προσωπικά τι κάνω, που ίσως να είναι ασήμαντο και δεν έχω πετύχει και πολλά πράγματα, όμως θεωρώ ότι εάν ήμασταν πολλοί σε ανάλογα εγχειρήματα θα μπορούσαμε να αφήσουμε ισχυρό αποτύπωμα στην  κοινωνία και στην οικονομία, Γνωρίζετε πολλοί ότι ασχολούμαι με την ξιφασκία, όχι απλώς ως άθλημα, είμαι αθλητής, όμως προσπαθώ να δημιουργήσω νέα προπονητήτρια, αλλά και να επαναλειτουργήσουν μονάδες παραγωγής υλικών και στολών ξιφασκίας για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, που θα μπορούσαν κι από το ΕΣΠΑ να χρηματοδοτηθούν, χρήματα που διαρκώς ακούμε ότι χάνονται. Γιατί; Διο΄τι οι περισσότεροι λειτουργούν "μαύρα" και δεν σκέφτονται να τα διεκδικησουν. Θα μπορούσαμε τις επιχειρηματικές μας ιδέες να τις στελεχώσουμε με νέους ανθρώπους σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης κι ας είναι στα παιδιά μας και στους φίλους τους, ας είναι σε ενήλικους που έμειναν άνεργοι. Ας διοχετεύσουμε την ενεργητικότητα μας, σε κάτι που θα αφήσει κάτι χρήσιμο στην κοινωνία και στον περίγυρο μας, κάτι που θα το μετρήσουμε και θα μπορούμε να το τεκμηριώσουμε ως έργο των αποστράτων. Αντί να είναι "μαύρα", που όλοι γύρω μας το γνωρίζουν και μας καταδεικνύουν, ας είναι μία κοινωνική προσφορά που μπορεί να ανεβάσει την υπόληψη μας στην Ελληνική κοινωνία, που μπορεί εάν η οικονομία ανακάμψει να διασωθούν και τα δικαιώματα μας για το μέλλον.     
 Με αυτές τις σκέψεις, κι όσες άλλες καλυτερες κι εσείς θα συνεισφέρετε εάν εκλεγώ  (αλλά και μόνος μου εφόσον δεν εκλεγώ) θα πορευτώ, να πείσω να αναλάβουμε δράση με κοινωνικό  προσανατολισμό για  την καταξίωση μας πρώτα ως Αξιωματικών ώστε να ξεπεράσει η χώρα τη κρίση που μας μαστίζει, κι όσο διαρκεί η κρίση πρέπει να είμαστε μαζί με το λαό και να μην διεκδικούμε τίποτα παραπάνω από αυτά που έχει κι ο κάθε συμπολίτης μας, τον οποίο οι νεώτεροι εάν επιστρατευτούμε θα τον έχουμε Σμηνίτη μας στον πόλεμο θα πρέπει να μας τιμά και να μας σέβεται για να νικήσουμε, κι όχι να το κάνει βαρυγκομώντας και θεωρώντας μας "πατράκηδες".    
 
ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Αποφοίτησα από τη Σχολή Ικάρων, ως αρχηγός της 9ης σειράς Εφοδιαστών (60η Ιπταμένων) και τοποθετήθηκα στην 113ΠΜ (1988-1990) όπου έλαβα την πρώτη έκφραση συγχαρητηρίων για τη μηχανογράφηση της διαχείρισης ανταλλακτικών στη ΜΕΦ με προσωπικό Η/Υ σε μία εποχή που στη Μονάδα ακόμη δεν υπήρχαν Η/Υ (όσοι μπορείτε να το θυμηθείτε το 1990 ήρθαν στην 113ΠΜ 4 Η/Υ για τις Μοίρες αεροσκαφών και τη ΜΣΒ), ενώ παράλληλα (1988) εγγράφομαι στο Οικονομικό του ΑΠΘ από όπου αποφοιτώ το 1993, ενώ έχω μετατεθεί στο 201 ΚΕΦΑ (1990-1991) και κατόπιν παραπόνων όπου θέτω για πρώτη φορά ζήτημα συνυπηρέτησης στην 110ΠΜ (1991-1995). Στην ίδια περίοδο μελέτη μου για τους βαλκανικούς πολέμους βραβεύεται σε διαγωνισμό των ΕΔ που διοργάνωσε το Πολεμικό Μουσείο (Αεροπορική Επιθεώρηση, «Πολιτική και Στρατιωτική Θέση της Ελλάδας, πριν και μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους», τ.85, Δεκ.2008, σελ.76-101 https://drive.google.com/file/d/0B2Vf7Ad7I1njZ01FWC01S25famM/view ) και σπούδασα Βουλγάρικα, ταξιδεύοντας για 3 χρόνια ταξιδεύοντας Θεσσαλονίκη - Λάρισα στο Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου, κατόπιν σχετικού σήματος που ήρθε στη Μονάδα, προνοώντας ότι η Βουλγαρία θα μπει στο ΝΑΤΟ κι ίσως να χρειαστεί κάποιος Αξιωματικός να γνωρίζει, όμως ποτέ δεν με χρειάστηκαν (προφανώς υπήρχαν πολλοί Βουλγαρόμαθείς στην ΠΑ που αξιοποι΄πηθηκαν κατάλληλα). Το 1994 ξεκινώ μεταπτυχιακό στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονιας και το 1995 τοποθετούμαι στη Θεσσαλονίκη. Καταθέτω την πρώτη μου αναφορά για τις διακρίσεις στην ΠΑ εξηγώντας ότι το σύστημα ιεραρχίας και προαγωγών είναι αριστοκρατικό και δεν συνάδει με το δημοκρατικό πολίτευμα μας και το 1999 μετατίθεμαι στη ΔΑΥ, οπότε και για λόγους αντίδρασης δηλώνω για σπουδές στο εξωτερικό και για δύο θέσεις Εφοδιαστών είμαι ο μόνος επιτυχών. Επιλέγω συνειδητά ο πρώτος μέχρι τότε, ενώ μπορώ να επιλέξω οποιοδήποτε Αγγλικό Πανεπιστήμιo, το Στρατιωτικό Κολλέγιο Επιστημών (Royal Military College of Science) για Defence Logistics, που συμπτωματικά τη χρονιά εκείνη στο Ηνωμένο Βασίλειο αναδιοργανώνουν τις προμήθειες τους σε διακλαδική βάση, οπότε τα διδάσκομαι μαζί με τους Βρετανούς Αξιωματικούς. Η διατριβή μου για τις αντιλήψεις των Ελλήνων Αξιωματικών για τα Logistics και οι σπουδές μου στο αντικείμενο αποτελεούντη βάση για 3 δημοσιεύσεις στο Αμερικάνικο περιοδικό Logistics Spectrum (α. “Partnerships in the Defence Supply Chain, - UK experience and strategy for the Hellenic Armed Forces”, International Society of Logistics (SOLE), 29-30 Sep.00, Partnerships 2000 - Also published «Organisation Structure Servicing Partnerships in the Defence Supply Chain», joint paper with David Moore, July-September 2001, Logistics Spectrum, SOLE, ISSN 0024-5852, USA, http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3766/is_200107/ai_n8961964 , http://jointstaffintegrdefloggr.blogspot.com/2001/09/david-moore.html. ### β. “Outsourcing maintenance in the armed forces”, 17th International Logistics Congress, SOLE, Thessalonica 17-18 Oct.01 - Also published as “Outsourcing maintenance in the armed forces”, with Ioannis Karasaridis, SOLE, ISSN 0024-5852, USA, http://jointstaffintegrdefloggr.blogspot.com/2001/12/nato.html  ### γ. “The attitude of the Military Logisticians on Organisational Changes – a research paper on resistance to change”, IQPC, Best Practice in Defence Logistics & Materiel Support Conference, Royal Café, Victoria, London, 17-18July02 - Also published as «Identifying Resistance to Organisational Changes in a Joint Defence Logistics Organisation - A Hofstead Cultural Multi-Dimensional Model Approach», with Katerina Neroulia, Logistics Spectrum, SOLE, ISSN 0024-5852, USA, v.3, i.2, Απρ.Jun.03, pp. 34-39: http://jointstaffintegrdefloggr.blogspot.com/2003/06/defence-logistics-hofstede.html  ) και επιστρέφοντας από την Αγγλία, τοποθετήθηκα στο 201ΚΕΦΑ και υπεβαλα εισηγήσεις για την αναδιοργάνωση των προμηθειών στις Ένοπες Δυνάμεις. Είναι η περίοδος Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου και θεωρήθηκα ενοχλητικός για ορισμένους στο 201ΚΕΦΑ και στη ΔΑΥ. Με επέπληξαν λοιπόν για κρίσεις και αιχμές κατά υπηρεσιακών οργάνων και με μετέθεσαν στην Πάρνηθα στο 2ο ΚΕΠ (πρώην 3η ΜΚΣΕ) ώστε διεκδικησα το δίκιο μου μέσω του συνηγόρου του πολίτη. Δικαιώθηκα και μάλιστα εξανάγκασε την ΔΑΥ για πρώτη φορά (ίσως και μοναδική) να μου δώσει κα τα σχέδια των εγγράφων και των επιτελεικών ενημερώσεων με τις υπογραφές και τα σχόλια. Όμως την ποινή αναγκάστηκα να την ακυρώσω δικαστικά στο Διοικ. Εφετείο Αθηνών. Στην ίδια περίοδο παρακολούθησα σε ένα σεμινάριο Διεθνούς Ποινικού Δικαίου και εργασία μου δημοσιεύεται στην Αεροπορική επιθεώρηση («Η επίδραση του νέου διεθνούς ποινικού δικαίου στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», 2002, τ.67, σελ.92-111   https://drive.google.com/file/d/0B2Vf7Ad7I1njZUYyYjVuUXl0S1k/view). Το 2005, μονο κατόπιν ιεραρχικής ακρόασης και πάλι από τον Αρχηγό ΑΤΑ, φοίτησα στην ΑΔΙΣΠΟ και η διακλαδική διπλωματική εργασία με τον Τχη Δ.Πόντικα και τον Πλωτάρχη Χ.Ούτο, κατατάχθηκε πρώτη με θέμα την Αμυντική Βιομηχανία (δημοσιεύεται αυτούσια στο περιοδικό της σχολής (Διακλαδική Επιθεώρηση, Ιαν. 2016) όπου εισηγούμαστε την στενότερη συνεργασία της Ελλάδας στα πλαίσια ττου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, κάτι που το επιδιώκω και με δύο προσωπικές αναφορές, η μία που ενημερώνω για την ύπαρξη θέσεων με απόσπαση (που μου απαντούν ότι δεν έχουν προβλέψει στον Προϋπολογισμό του ΓΕΑ) και η αλλη για θέσεις με πληρωμή από τον Προϋπολογισμό της EDA που δεν είναι του παρόντος να σας εξηγήσω τι "πατάτα" έκαναν. Μετά την ΑΔΙΣΠΟ τοποθετούμαι στην 350ΠΚΒ και είναι η επόμενη περίοδος που έρχομαι σε σύγκρουση με το κατεστημενο των Ιπταμένων όταν με αφορμή τον νέο νόμο ιεραρχίας και προαγωγών στέλνω επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με το ερώτημα εάν "Θα κάνατε Αρχηγό της Αεροπορίας τον Χειρότερο Ιπτάμενο, ή τον Καλύτερο αξιωματικό κι ας Ήταν Μουσικός" (που την δημοσίευσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics http://www.gascm.org/img/Manomenidis_arthro.pdf), για την υπόθεση προσέφυγα και δικαστικά, ζητώντας την ακύρωση των προαγωγών συγκεκριμένου έτους, καθώς οι Αξιωματικοί ειδικοτήτων δεν προαχθήκαμε ενώ είχαν προαχθεί οι πρωτοετείς μας από τη Σχολή. Παρότι πολλοί ενημερώθηκαν, ουδείς άλλος ενδιαφέρθηκε να υποστηρίξει ώστε το Δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματα της Υπηρεσίας, ότι η προτεραιότητα αυτή που δίνεται στους Ιπτάμενους είναι εντός των νόμιμων ορίων και δικαιολογείται από τις ειδικές συνθήκες της ειδικότητας τους. Να είμαι ειλικρινης ενώ μπορούσα να το διεκδικήσω και στο ΣτΕ, δεν το έκανα καθώς δεν το θεωρούσα προσωπικό ζήτημα, αλλά συλλογικό, στο οποίο όμως κανείς άλλος συνάδελφος δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται. 
Στην ίδια περίοδο και μέχρι την αποστρατεία μου (2005-2010) υπήρξα ιδρυτικό μέλος του πρώτου συνδικαλιστικού των εν ενεργεία Αξιωματικών της Ένωσης Αξιωματικών ΕΔ (ΕΑΕΔ) και στη συνέχεια ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του υπό διωγμό 12 μελούς Συνδέσμου Συνεργασίας Μελών ΕΔ http://syndesmossynergasiasmeloned.blogspot.gr μέχρι την νικηφόρα έκβαση του δικαστηρίου στον Άρειο Πάγο, οπότε ήμουν και απόστρατος πλεον.
Σε παρόμοια περίπτωση που αφορά τις προαγωγές των Ανθυπασπιστών, με ανάλογη εισήγηση προς τη Βουλή τάχθηκα και πάλι υπέρ της αξιοκρατίας, κι όχι της στείρας θεωρώ προώθησης της μείωσης των ετών από τα 21 στα 19 που ορισμένοι συνάδελφοι, κυρίως οι εξ΄Υπαξιωματικών, διεκδικούσατε. Η πρόταση μου ήταν να τεθούν κριτήρια και να δοθούν κίνητα για απόκτηση πτυχίων ΑΕΙ στους αποφοίτους των Σχολών Υπαξιωματικών, που σε συναφή αντικείμενα θα μπορούσαν να ενταχθούν και σε προχωρημένα εξάμηνα. Δεν γνωρίζω και δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω ποιοι Υπξκοί μέσα στο ΥΕΘΑ παρατρεχάμενοι του Μεϊμαράκη και του Κωστούλα ενοχλήθηκαν και με κάλεσαν σε απολογία, οπότε τους τα έγραψα όπως συνηθίζω να γράφω και έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο, αλλά ίσως να μου κόστισε ότι ποτέ δεν έγινα Μοίραρχος παρόλα όσα προσόντα ενδεχομένως και περισσοτερα από άλλους είχα. 
Για να ολοκληρώσω τα της καριέρας μου στην ΠΑ, όταν ο προτελευταίος συμμαθητής μου που υπηρετούσε στο γραφείο μεταθέσεων, έκανε ότι κάνουν όλοι, δηλαδή "αυτομετατέθηκε" στη Γερμανία ακολούθησα και πάλι την ιεραρχική οδό κι όταν δεν έγινε τίποτα με αρμόδιους τους Μεϊμαράκη - Γιάγκο και διάδοχους τους Βενιζέλο - Κλόκοζα (ο τελευταίος ενδιαφέρθηκε να με ικανοποιήσει στένοντας με στο Αφγανιστάν) τους εξήγησα ότι προσωπικά είμαι στη διάθεση της ΠΑ όπου με χρειάζεται, όμως δεν δεχομαι εμπαιγμό κι αν μέχρι να επιστρέψω από το Αφγανιστάν δεν έχει επιστρέψει κι από τη Γερμανία ο συμμαθητής μου θα υποβάλω την παραίτηση μου όπως κι έκανα καθώς όχι μόνο δεν επέστρεψε ο προτελευταίος από τη Γερμανία, αλλά πήγε κι ο τελευταίος στην Αμερική που επίσης υπηρέτησε στις Μεταθέσεις του ΓΕΑ http://axiokratiastised.blogspot.gr/2011/06/blog-post.html  Αυτή ήταν πρακτικά και η τελευταία μου τοποθετηση ως Base Support Group Commander (τυπικά ΔΥΠ) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το καλοκάιρι του 2010 καθώς μετά την αίτηση αποστρατείας με τοποθέτησαν "διαδικαστικά στην ΑΔΙΣΠΟ, 4-5 χρόνια μετά που την είχα ζητήσει για πρώτη φορά, ενώ ένα αεροπόρος Διοικητής της, όταν του πρότεινα την θέσπιση ενός μαθήματος Logistics, δεν το θεωρούσε σημαντικό, ούτε τα δύο μεταπτυχιακά μου, ώστε δεν εκπλήσσομαι και με τα όσα συνέβησαν στην ΕΑΑΑ στη διάρκεια της προεδρίας του.  
Μετά την αποστρατεία μου (1-1-2011), αποφοίτησα και από την Νομική Σχολή του ΑΠΘ που είχα κάποια μαθήματα σε εκκρεμότητα (Νοε.1012) και με διάθεση να συμβάλω σε όσα συμβαίνουν ασχολήθηκα με την πολιτική, αλλά αποκλείοντας τα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ενδιαφέρθηκα αρχιά για τον ΣΕΕ, που θεώρησα ότι παίρνει ακροδεξιά κατεύθυνση και αποχώρησα, ενώ την ΔημΑρ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους απέκλεισα όταν είδα ότι εισέρεαν οι αποχωρούντες από το ΠΑΣΟΚ, ώστε τράβηξαν την προσοχή μου οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Πειρατές, που ως μέλη του Πράσινου Ευρωπαϊκό κόμματος έχουν μέσα στις θέσεις τους θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας και σαφέστατα δεν ευθύνονται για τα σημερινά μας προβλήματα ενώ είναι και το Ευρωπαϊκό κόμμα που μας στήριξε σε όλη αυτή την περίοδο. Αποχώρησα από τους Οικολόγους Πράσινους όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ (Ιαν.2015), δεν τους κατηγορώ ως επιλογή διότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, ήλπιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, απλώς εμένα δεν με έπεισαν.  ΜΠορείτε να δείτε εδώ τις θέσεις με τις οποίες εντάχθηκα στους Οικολόγους Πράσινους και τις υιοθέτησαν τον Απρ.2012, «Λόγοι Συνεργασίας και οι Θέσεις μου http://blog.ecogreens.gr/manomenidis_synergasia_oikologoi_prasinoi/#more-2919
Ο συνδικαλισμός στις ΕΔ http://blog.ecogreens.gr/syndikalismos_enoples_dynameis/
Αναδιοργάνωση των ΕΔ http://blog.ecogreens.gr/anadiorganosi_enoplon_dynameon/
Αξιοκρατία και Διαφάνεια στις ΕΔ http://blog.ecogreens.gr/aksiokratia_diafaneia_enoples_dynameis/
 
Πέραν αυτών ασχολούμαι με την ανάπτυξη της Ξιφασκίας στα παλίσια του Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης http://3ifaskia.blogspot.gr/  και της Κοινοπραξίας ανάπτυξης της Ξιφασκίας με μορφή Κοινωνικού Συνεταιρσμού για δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε προπονητήρια και παραγωγή εξοπλισμού https://www.facebook.com/3ifaskia/?fref=ts της οποίας είμαι εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος. Παράλληλα προσπαθώ να βοηθήσω (ως εθελοντής σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού) απεξαρτημένους πρώην χρήστες απόφοιους του ΚΕΘΕΑ καθώς έχω γνωρίσει πόσο υποδειγματικά λειτουργεί και πετυχαίνει να είναι για κάποιους το πρώτο τους σχολείο.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,  
σας ανέφερα  για όσους δεν με γνωρίζετε ποιος είμαι, τι ς απόψεις μου για τον εκδημοκρατισμό της Ένωσης Αποστράτων και  ότι  ως ΕΑΑΑ  πρέπει να ανακτήσουμε την τιμή και την υπόληψη μας απέναντι στον Ελληνικό λαό, ώστε να ενστερνηστείτε αυτές τις  θέσεις, διότι εάν συνεχίσουμε μακριά από την κοινωνία και μόνο για το  δικό μας συμφέρον, όχι μόνο θα ισοπεδωθούμε αλλά και θα απαξιωθούμε τόσο ώστε κι αυτά που θα παίρνουμε δεν θα τα αξίζουμε. Διότι τι αξίζει ένας  "δήθεν Αξιωματικόςπου νοιάζεται μόνο για τον ευατό του; Δεν αξίζει τίποτα!
Συνεπως, όσοι συνάδελφοι αισθάνεστε πραγματικά ως Αξιωματικοί, γνωρίζετε τι θα κάνετε με την ψήφο σας, όμως εμένα με ενδιαφέρει να βρεθούμε από αύριο δίπλα στην κοινωνία είτε ως ΕΑΑΑ, είτε ως άτομα που θα οργανωθούμε και θα φανούμε περισσότερο από την ΕΑΑΑ εάν συνολικά δεν υιοθετήσει τις θέσεις μας. Η ψήφος σας θα είναι μία καταμέτρηση, όσων αισθανόμαστε Αξιωματικοί με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία.
Με τιμή 
 
manomen
 
Σμήναρχος ε.α. Ιωάννης Μανομενίδης  BLL, BSc-MScEcon, ΣΙ-MScDefLog, ΑΔΙΣΠΟ
Εθελοντής Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμου Ανέργων ΚΕΘΕΑ, Αντιπρόεδρος Ξιφασκίας Γ.Σ.Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης, Συντονιστής Ίδρυσης Κοινοπραξίας Ανάπτυξης Ξιφασκίας
Οικ.: Δορυλαίου 7, Καλαμαριά, 55133,
VPN 6983510526, Wind-Q, 6937104098, Vodafone-CU 6945983488, Cosmote-What's Up 6985960352, Email: ioannis.manomenidis@gmail.com,
Άλλες θεματικές ιστοσελίδες μου στις οποίες δεν αναφέρθηκα
Οικονομολόγος: http://manomenecon.blogspot.com/,
Επικαιρότητα κόντρα στο ρεύμα: http://imanomen.blogspot.com/,
Μεταναστευτικό:  http://manomen4migration.blogspot.gr/
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου