Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ


1 ΚΤΕΟ: Τελευταία ευκαιρία για 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ και δικύκλων!
Ο αριθμός των ιδιοκτητών που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 2,5 εκατ. για κατόχους ΙΧ και φορτηγών και πάνω από 1 εκατ. κατόχους δικύκλων.
Πάνω από 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων και δικύκλων δεν έχουν περάσει από Τεχνικό Έλεγχο, ενώ για το πρόστιμο των 150 ευρώ έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά στις εκπτώσεις των προστίμων για εκπρόθεσμο Τεχνικό Έλεγχο ορίζεται σε τρεις κατηγορίες με την πρώτη να εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι άλλες δύο στα τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Ειδικότερα, όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων βεβαιωμένα δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο πέραν του εξαμήνου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2014 έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να περάσουν από ΚΤΕΟ καταβάλλοντας το μισό πρόστιμο. Δηλαδή αντί για 65 ευρώ θα καταβάλουν μόλις 33 ευρώ.
Αν ωστόσο για κάποιο λόγο περάσουν από Τεχνικό Έλεγχο μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου τότε θα καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του προστίμου που ανέρχεται σε 65 ευρώ.
Το ίδιο πρόστιμο ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 πέραν του προστίμου των 65 ευρώ θα του έχει βεβαιωθεί και στην εφορία το επιπλέον πρόστιμο των 150 ευρώ!
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που βεβαιωμένα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ πέραν του εξαμήνου στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2014). Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να περάσουν από ΚΤΕΟ καταβάλλοντας το μισό πρόστιμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Αν «ξεχαστούν» και επισκεφθούν κάποιο ΚΤΕΟ μετά το τέλος Οκτωβρίου τότε θα καταβάλουν ολόκληρο το πρόστιμο.
Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι βεβαιωμένα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ πέραν του εξαμήνου έως τα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Οι κάτοχοι των οχημάτων με τις παραπάνω προϋποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από κάποιο ΚΤΕΟ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου καταβάλλοντας το μισό πρόστιμο.
Από την 1η Δεκεμβρίου οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με την καταβολή ολόκληρου του προστίμου.
Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις

Ο αριθμός των ιδιοκτητών που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 2,5 εκατ. για κατόχους ΙΧ και φορτηγών και πάνω από 1 εκατ. κατόχους δικύκλων.
Συνολικά ο αριθμός των ιδιοκτητών που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ξεπερνά τα 3,5 εκατ. οχήματα ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 50% του συνόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν!
Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia η διασταύρωση των στοιχείων από τη ΓΓΔΕ θα πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε εξάμηνο...
Πλαστά Πιστοποιητικά ΚΤΕΟ
Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθούν τα παράνομα Δελτία Τεχνικών Ελέγχων από ΚΤΕΟ και οι Αρχές έχουν επιληφθεί εκατοντάδων επιχειρήσεων.
Μάλιστα αρκετοί έχουν καταδικαστεί για πλαστογραφία αλλά όπως φαίνεται τα πρόστιμα δεν τους πτοούν.
Για να γλιτώσουν από «περιπέτειες» κυρίως οι νέοι ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καλό θα ήταν όταν παραλάβουν το όχημά τους να επικοινωνούν με το ΚΤΕΟ που φέρεται ότι έχει εκδώσει το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ώστε να διαπιστώσουν τη γνησιότητά του.

Παράλληλα, από τα πλαστά Δελτία Τεχνικών Ελέγχων το κράτος χάνει εκατομμύρια, καθώς και τα παράβολα που φαίνεται ότι έχουν εισπραχθεί είναι επίσης πλαστά…

2.  Ξεκινάει ο έλεγχος των καταθέσεων σε βάθος 10ετίας
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία των φορολογουμένων για τις τραπεζικές καταθέσεις τους στην Ελλάδα, τα ακίνητα που διαθέτουν, τις δαπάνες σε ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.







 
 
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών οι τραπεζικοί λογαριασμοί με καταθέσεις άνω των 100.000 - 200.000 ευρώ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα η εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 10ετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει τα δεδομένα των τραπεζικών καταθέσεων με ποσά άνω των 100.000 - 200.000 ευρώ, με τον κ. Αλεξιάδη να δηλώνει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Από την πλευρά τους, στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι είναι σε θέση να στείλουν το σύνολο των στοιχείων της 10ετίας. Μάλιστα, σημειώνουν ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για τη μορφή που θα σταλούν τα στοιχεία προκειμένου να είναι αξιοποιήσιμα, δηλαδή να είναι συμβατά με το σύστημα taxis για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις.
Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οικονομική αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, καθώς και στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών αυτών.

Επί της ουσίας ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ελέγχει εάν τα ποσά που βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων έχουν δηλωθεί και στις φορολογικές δηλώσεις. Στην περίπτωση που το ποσό που έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση υπολείπεται αυτών που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες θα καλείται ο φορολογούμενος να το δικαιολογήσει.
 Εφόσον δεν τα καταφέρει, θα φορολογείται με τον συντελεστή που ίσχυε το έτος που εντοπίσθηκε η διαφορά. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των εισοδημάτων που έχουν προκύψει από πωλήσεις ακινήτων (δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια έχουν γίνει στην αντικειμενική αξία), καθώς και από κέρδη μετοχών δεδομένου ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει μία ευνοϊκή λύση για τους φορολογουμένους.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης όσων προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο, σημειώνοντας ότι τον προσεχή Νοέμβριο θα είναι έτοιμο και το περιουσιολόγιο. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία των φορολογουμένων για τις τραπεζικές καταθέσεις τους στην Ελλάδα, τα ακίνητα που διαθέτουν, τις δαπάνες σε ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.
Εντός του τρέχοντος έτους, οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο. Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει με τα απαραίτητα παραστατικά να μεταβαίνουν στις εφορίες για να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις. 
Σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και σε δεύτερη φάση πιθανόν από το 2017 θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, αφού προηγουμένως αυτά εκτιμηθούν. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή.

Οσον αφορά τις αδήλωτες αποταμιεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» επισήμανε ότι πέραν μιας φορολογικής επιβάρυνσης δεν θα υπάρξει άλλος κίνδυνος για όσους κατέχουν νόμιμα ποσά, αλλά αποσαφήνισε πως η αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα απαλλάξει από τυχόν ποινικές διώξεις όσους έκρυβαν «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. λαθρεμπόριο).


3  Capital controls: «Επιστρέφουν» οι πληρωμές σε Paypal και eBay
Αν και δεν θα αυξηθεί το όριο αναλήψεων των 420 ευρώ.
Μέσα στην ημέρα (ή πιθανώς και αύριο) αναμένεται η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Αν και δεν θα αυξηθεί το όριο αναλήψεων των 420 ευρώ την εβδομάδα, οι νέες διατάξεις σκοπό έχουν κυρίως την διευκόλυνση της τροφοδοσίας της αγοράς, με βάση και όσα είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομίας κύριος Νίκος Χριστοδουλάκης. 
Παρότι όμως οι στόχος είναι να διευκολυνθούν οι εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι αλλαγές θα γίνουν αισθητές και από τα νοικοκυριά που κάνουν αγορές από e-shops του εξωτερικού με κάρτα και μέσω διαδικτύου (πχ από ebay μέσω Paypal, Money Transfer κλπ).
 
Με τα σημερινά δεδομένα, επιτρέπονται συναλλαγές μέσω κάρτες στις εξής μόνον περιπτώσεις: 
1) e-shops που συνεργάζονται με τράπεζα στην Ελλάδα
2) e-shops εξωτερικού αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες: 
- πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών/πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια, κ.λπ.)
- πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών φαρμακευτικών και νοσοκομειακών εξόδων
- πληρωμές συνδρομών για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς / ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ.) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα
- άλλες συνδρομές
- αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών
- αγορές βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών
- πληρωμές ξενοδοχείων
- ενοικιάσεις αυτοκινήτων
- πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών
- πληρωμές ψηφιακών παροχών μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications)
- υπηρεσίες διαδικτύου Η/Υ
- αγορά λογισμικού & προγραμμάτων Η/Υ
- διαφημιστικές υπηρεσίες
- διάφορες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις & επαγγελματίες
- υπηρεσίες / συναλλαγές προς το κράτος (πληρωμή φόρων, δικαστικά έξοδα, κ.τ.λ.)
- εκδόσεις / εκτυπώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου