Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ακίνητα: Δυνατότητα διορθώσεων στο Ε9 χωρίς επιβολή προστίμου

    
Τη δυνατότητα να διορθώσουν ή να υποβάλουν Ε9 ακόμα και με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση χωρίς πρόστιμα δίνει η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων στους φορολογούμενους.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, η γγ Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα το taxisnet για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2010, αρχικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2011-2012-2013, καθώς και αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για το 2014.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη: αναγράφεται η λέξη «κενό» σε ξενοίκιαστα ακίνητα, δεν αναγράφεται ή αναγράφεται λάθος ο αριθμός παροχής ρεύματος, δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός για ημιτελή ακίνητα, ίδιος ΑΜΚΑ για περισσότερα του ενός πρόσωπα, λάθος κωδικοί στο Ε1 από άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Επιπλέον, πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν email-προσκλητήριο διορθώσεων για μειωμένο φόρο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στα τέλη Ιουλίου όταν η ΓΓΔΕ έκανε εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατη η εκκαθάριση, καθώς οι φορολογούμενοι δεν είχαν συμπληρώσει τον όροφο, το ποσοστό ιδιοκτησίας ή το έτος γέννησης του επικαρπωτή.

Τότε είχε εκδοθεί μια απόφαση η οποία όριζε, μεταξύ άλλων, ότι αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, αυτόματα η εκκαθάριση γινόταν με τον υψηλότερο συντελεστή ορόφου.

Επίσης, αν είχε συμπληρωθεί λάθος το ποσοστό συνιδιοκτησίας, η εκκαθάριση γινόταν με συντελεστή 100%.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι θα λάβουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να γίνουν οι διορθώσεις και να προκύψει ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Δεδομένου ότι η εκκαθάριση είχε γίνει με βάση τη δυσμενέστερη παραδοχή (που οδηγούσε σε υψηλότερο φόρο), για όλους αυτούς τους φορολογούμενους, εφόσον κάνουν τις διορθώσεις, θα προκύψουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

03/11/2014
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου