Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Τι αλλάζει στην ασφάλιση των ΙΧ


 
 
Αντιμέτωποι με αλλαγές στον τρόπο που ασφάλιζαν το αυτοκίνητο τους είναι πλέον οι πολίτες. Το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για την ασφάλιση των ΙΧ καταργεί το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης και εξισώσει τις δηλώσεις ατυχήματος, ενώ οι ασφαλιστικές υποχρεώνονται να απαντούν μέσα σε τρεις μήνες για τις αιτήσεις αποζημιώσεων διαφορετικά καλούνται να πληρώσουν τόκους υπερημερίας.

 
Πιο αναλυτικά:

• Καταργείται η ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο ασφαλιζόμενος θα πρέπει να ζητήσει την ανανέωση του συμβολαίου του που δεν θα πραγματοποιείται πλέον αυτόματα. Η σύμβαση θα ανανεώνεται μόνο μετά την καταβολή του ασφαλίστρου.

• Καταργείται το προσωπικό και μόνιμο αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης του αυτοκινήτου και θα αντικατασταθεί από την απόδειξη πληρωμής του συμβολαίου

• Καθιερώνεται μία κάλυψη 16 ημερών για τον οδηγό μετά την λήξη του συμβολαίου του εφόσον δεν υπάρξει ανανέωση

• Δίνεται 10ημερη προθεσμία αποζημίωσης στον δικαιούχο

• Εξισώνονται όλα τα είδη δηλώσεως ατυχήματος είτε από τον ασφαλισμένο είτε από τον δικαιούχο ασφαλίσματος

• Δίνεται προθεσμία τριών μηνών στις ασφαλιστικές εταιρείες να απαντήσουν στις αιτήσεις αποζημιώσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να καταβάλλουν τόκους υπερημερίας.

• Ορίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία του ασφαλιστή με τον ασφαλισμένο προκειμένου να ενημερώνεται εκ των προτέρων για την ανανέωση του συμβολαίου του, ενώ η επικοινωνία μπορεί να γίνεται με επιστολή, ηλεκτρονική αλληλογραφία, fax, ηχητικό ή γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του ασφαλισμένου.

Όλες οι ενέργειες περιλαμβάνονται στο άρθρο 169 του οικονομικού νομοσχεδίου που έχει ως στόχο να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασφάλισης και αποζημιώσεων των οδηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου