Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Ριζικές αλλαγές στις δημοτικές εκλογές αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση, η οποία με νέα της ρύθμιση φιλοδοξεί να αλλάξει εξ ολοκλήρου τις αυτοδιοικητικές εκλογές με στόχο να να απεγκλωβιστούν από τις κομματικές παρεμβάσεις.
 
Στις αλλαγές που σκέφτεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η μείωση των ψηφοδελτίων, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον υπεράριθμα ψηφοδέλτια αλλά μόνο δύο για όλους τους συνδυασμούς, αναφέρει η Καθημερινή. Το πρώτο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ενώ το δεύτερο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με τα ονόματα να ταξινομούνται με αλφαβητική σειρά.
 
Η δεύτερη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση, είναι η διαδικασία εκλογής του δημάρχου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής πλάνα, θα πρέπει ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει από την πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων για να εκλεγεί απευθείας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρο οι πρώτοι οι υποψήφιοι, ενώ τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.
 
Οι αλλαγές αυτές συζητήθηκαν σε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Μιχελάκη, με κύριο στόχο να απεγκλωβιστούν οι δημοτικές εκλογές από τον εναγκαλισμό των κομμάτων και αναμένεται να ισχυσουν από τις εκλογές του Μαΐου, υποστηρίζει το Μαξίμου.
 
Μήπως οι αλλαγές αυτές γίνονται λόγω του φόβου της ανόδου του Λαϊκού Συνδέσμου;
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου