Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ :Παράταση για τις δηλώσεις Ε9

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 16:52

 

Παράταση στο «παρά πέντε» έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των δηλώσεων ακινήτων, του γνωστού Ε9. Συγκεριμένα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1 (στιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός & εκτός σχεδίου της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων  έτους 2013) παρατείνεται μέχρι και την 20η Σεπτεμβρίου 2013.
Επίσης η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013, παρατείνεται) μέχρι και τη 14η Οκτωβρίου 2013.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 μπορεί να τους κοστίσουν ακριβά, αφού τα στοιχεία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από το ΥΠΟΙΚ για την επιβολή -από το 2014- του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) που σήμερα εισπράτεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Οσον αφορά στον Πίνακα 1 που αφορά στα στοιχεία οικοπέδων και κτισμάτων οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν τα εξής:
-Στον συγκεκριμένο πίνακα υπάρχει ο κωδικός 28 (Πλήθος προσόψεων) και συμπληρώνοντας το εν λόγω πεδίο το πλήθος προσόψεων θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το πλήθος των προσόψεων με σήμανση στη στήλη 6 που έχει τσεκάρει ο χρήστης δίπλα από τα πεδία των οδών της φόρμας.

-Στη στήλη 29 (Μήκος πρόσοψης επαγγελματικής στέγης σε τ.μ.) συμπληρώνεται το μήκος πρόσοψης της επαγγελματικής στέγης ή το άθροισμα των προσόψεών της σε μέτρα, προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους. Παράλληλα στο «Μήκος πρόσοψης οικοπέδου» συμπληρώνεται το μήκος πρόσοψης του οικοπέδου ή το άθροισμα των προσόψεων σε μέτρα, προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους.

-Στη στήλη με κωδικό αριθμό 27 συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
-Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, καθώς γι' αυτά θα πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός παροχής ρεύματος (στήλη 30). Επιλέγεται από λίστα «Ναι» αν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή «Οχι» αν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή «Οχι» σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος. Το πεδίο με κωδικό αριθμό 31 (αριθμός παροχής) είναι υποχρεωτικό προς συμπλήρωση στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τα εννέα πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, και αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.
Για τον Πίνακα 2 που αφορά στα αγροτεμάχια ισχύουν τα εξής:

-Στο πεδίο «Η εδαφική έκταση βρίσκεται», εφόσον ο χρήστης συμπληρώσει τον νομό και το δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα, τότε αν υπάρχει μοναδική εδαφική έκταση συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει από μια λίστα την επιθυμητή. Αν στο αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα και έχει συμπληρωθεί η στήλη 17, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθεί κάποια/ες από τις στήλες 17(α), 17(β), 17(γ), ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου.
-Στον κωδικό 27 συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

-Στον κωδικό 23 «Αριθμός παροχής ρεύματος» επιλέγεται από λίστα «Ναι» αν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή «Οχι» αν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή «Οχι» σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος, ενώ ο αριθμός παροχής με κωδικό στήλης 24 είναι και αυτό υποχρεωτικό να συμπληρωθεί στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου