Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΓΕΙΑ :Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης υγείας



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Σε δυο μήνες ανοίγουν τις πόρτες τους τα δυο νέα κέντρα υγείας αστικού τύπου, Τούμπας και ανατολικής Θεσσαλονίκης. Θα μπορούν να απευθύνονται σ΄ αυτά, από τις 8 το πρωί ώς τις 10 το βράδυ, οι πολίτες με προβλήματα υγείας που δε χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.
Το πρώτο θα στεγαστεί στο Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών) και το δεύτερο στο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων. Και τα δυο εκκενώθηκαν μέσα στη βδομάδα, ενώ αύριο αδειάζει και το «Παναγία». Θα παραμείνει η μονάδα τεχνητού νεφρού και σε 40 μέρες θα μετακομίσει στον «Αγιο Παύλο», οπότε το κτίριο παραδίδεται στον ιδιοκτήτη.
Οι αλλαγές στο χάρτη υγείας της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης και φέρνουν τα πάνω κάτω στις εφημερίες. Ο «ΑτΚ» περιγράφει τις αλλαγές και προτείνει οδηγίες-πυξίδα για τους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν πού θα απευθύνονται.
Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, Θρασύβουλος Βεντούρης, διαβεβαιώνει μέσω του «ΑτΚ» ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα γίνει χωρίς προβλήματα για τους ασθενείς. Υποστηρίζει ότι η λειτουργία των δυο νέων κέντρων υγείας στη Θεσσαλονίκη, που προστίθενται σε αυτά του Ευόσμου και της Καλλικράτειας, θα βελτιώσει την εξυπηρέτησή τους σ' αυτά, αλλά και στα νοσοκομεία, που θα αποσυμφορηθούν.
Αναλυτικότερα, οι βασικές αλλαγές στο χάρτη υγείας έχουν ως εξής:
Κέντρο Υγείας Τούμπας το Ειδικών Παθήσεων
Το Ειδικών Παθήσεων δεν είναι πια νοσοκομείο αποκλειστικώς για λοιμώδη νοσήματα. Λόγω της αλλαγής χρήσης του, εκκενώθηκε η παθολογική κλινική και οι ασθενείς διακομίστηκαν στο «Γ. Παπανικολάου». Εκεί μετακόμισε ολόκληρη η κλινική. Παρελθόν αποτελεί και η παιδιατρική, που συγχωνεύτηκε με τις δύο του Ιπποκρατείου.
Στο κτίριο θα στεγαστεί το Κέντρο Υγείας Τούμπας, που θα προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα, με γιατρούς γενικούς και άλλων ειδικοτήτων. Ανάλογα με την κρίση τους, θα παραπέμπουν σε ειδικό γιατρό για περαιτέρω εξετάσεις ή νοσηλεία. «Θα χρειαστεί ένα διάστημα δυο μηνών για να καταγραφούν οι ανάγκες και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Ο,τι δε χρειάζεται θα μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία. Απομένει το μικροβιολογικό εργαστήριο και το ακτινολογικό, που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, όπως διευκρινίζει ο κ. Βεντούρης.
Κέντρο Υείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης το Αφροδισίων
Και το Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων έχασε τον ειδικό του χαρακτήρα, με τη μεταφορά των δυο κλινικών του στο Ιπποκράτειο. Η πανεπιστημιακή και η κρατική δερματολογική συγχωνεύτηκαν και μετακόμισαν, μαζί με τους ασθενείς. Η νοσηλεία των ασθενών με δερματολογικά προβλήματα θα γίνεται στο εξής στο Ιπποκράτειο.
Το νεοσύστατο Κέντρο Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης επιφορτίζεται με την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Βεντούρη, παραμένουν τα εξωτερικά δερματολογικά ιατρεία και το μικροβιολογικό εργαστήριο. Θα ενισχυθεί με προσωπικό άλλων νοσοκομείων, ενώ συνεχίζουν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού. Στις εγκαταστάσεις της Δελφών θα παραμείνει και το εξειδικευμένο μυκητολογικό εργαστήριο, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει και ακτινολογικό.
Κλείνει το «Παναγία»
Το «Παναγία» κλείνει τελικά οριστικά στα μέσα Οκτωβρίου. Αύριο διακομίζονται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στον «Αγιο Παύλο». Σε 40 μέρες προβλέπεται να μεταφερθεί εκεί και η μονάδα τεχνητού νεφρού, οπότε μπαίνει λουκέτο στο κτίριο του «Παναγία». Στον «Αγιο Παύλο» μεταφέρονται κλίνες της ουρολογικής, της ενδοκρινολογικής και της νευρολογικής κλινικής. Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η λίστα με τα ονόματα των ατόμων που βγαίνουν σε κινητικότητα, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου, δηλαδή εντός του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου