Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Εκσυγχρονισμός F 16: "Είναι μονόδρομος πρέπει να προχωρήσουμε" - Τι λέει κορυφαία πηγή του ΓΕΑ

“Ο εκσυγχρονισμός των F 16 είναι μονόδρομος για την Πολεμική Αεροπορία”, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του ΓΕΑ , η οποία μίλησε στο Onalert για τις προοπτικές και τα σχέδια που υπάρχουν εν μέσω βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Τα συμπεράσματα που προκύπτπουν;

• Η πιθανότητα επιλογής και πολύ περισσότερο αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους είναι μηδενική όσο η οικονομική κατάσταση δεν βελτιώνεται

•Είναι “θείο δώρο” η μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη του F 35 στο οποίο έχουν εμπλακεί οι Τούρκοι “και ακόμη μεγαλύτερο η εκτόξευση της τιμής του στα ύψη που έχει αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά τους γειτονές μας”, όπως λέει η η πηγή του ΓΕΑ στο Onalert. Τα δύο F 35 που παρήγγειλαν οι Τούρκοι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η ελληνική πλευρά θα τους κοστίσουν -μαζί με το πακέτο υποστήριξής τους- 450 εκατομμύρια δολάρια!

•Με αυτά τα δεδομένα ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F 16 εμφανίζεται ως μονόδρομος, ο οποίος παρόλα αυτά δεν είναι φθηνός. Η τελευταία τιμή που έχουν στο ΓΕΑ για τον εκσυγχρονισμό 95 F 16 είναι 850 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό απαγορευτικό στη παρούσα οικονομική συγκυρία.

•Ωστόσο υπάρχει μια εξέλιξη στην οποία οι αεροπόροι ελπίζουν. Ο εκσυγχρονισμός των F 16 δεν αποτελεί πλέον μονοπώλιο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin . Η επίσης αμερικανική Boeing αλλά και η βρετανική BAE έχουν κάνει τέτοιους εκσυγχρονισμούς και στην Πολεμική Αεροπορία ελπίζουν ότι ο ανταγωνισμός θα μειώσει σημαντικά το κόστος .

Τι μένει; Να αρχίσει να “κινεί” το θέμα η ελληνική πλευρά. Και αυτό είναι μάλλον το δυσκολότερο σ΄ αυτή τη φάση. Να πειστεί δηλαδή η κυβέρνηση ότι πρέπει να αρχίσει να ασχολειται με τα σοβαρά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που αφορούν το άμεσο μέλλον αλλά και την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταραχθεί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου