Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ Ε.Δ.

Μεγάλη έξοδος από το στρατό λόγω κρίσης


Κύμα παραιτήσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις προκαλεί προβληματισμό στα Γενικά Επιτελεία. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο φέτος δείχνουν ότι, εφόσον οι ένστολοι συνεχίσουν να κρεμάνε τις στολές τους με τους ίδιους ρυθμούς, θα υπάρξουν άμεσα κλυδωνισμοί στη στελέχωση μονάδων και σχηματισμών.


 
Οι φόβοι για επιπλέον περικοπές, αλλά κυρίως η ανασφάλεια για την καταβολή του εφάπαξ, είναι οι λόγοι που ωθούν όλο και περισσότερους στο δρόμο της εξόδου. Και αυτό παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι δεν τίθενται τέτοια ζητήματα.

Οι πολλές παραιτήσεις προκαλούν ήδη προβλήματα στο Στρατό Ξηράς, όπου επιτελικά στελέχη παραδέχονται ότι μετά δυσκολίας θα ολοκληρωθεί το φετινό πρόγραμμα μεταθέσεων.

Με τη γλώσσα των αριθμών, το πρώτο τρίμηνο φέτος παραιτήθηκαν από το στρατό 567 στελέχη, όταν ολόκληρο το χρόνο πέρυσι ήταν 808. Δηλαδή οι φετινές παραιτήσεις αντιστοιχούν στο 70% όλων όσων έγιναν κατά το 2012! Μια πιο λεπτομερής σύγκριση δείχνει ότι φέτος αποχώρησαν 400 αξιωματικοί, έναντι 571 όλη τη χρονιά πέρυσι, και 167 υπαξιωματικοί, έναντι 237 το 2012.

Κι αν αυτά συμβαίνουν στο στρατό, στους άλλους δύο κλάδους τα πράγματα μάλλον είναι καλύτερα.

Στην Αεροπορία η «πτήση» των παραιτήσεων είναι σχετικά χαμηλή. Παραιτήθηκαν 252 στελέχη, εκ των οποίων οι 6 ήταν ιπτάμενοι. Αντιστοιχούν στο 56% όσων έφυγαν όλο το 2012. Τότε ήταν 446, από τους οποίους 19 ήταν ιπτάμενοι.

Σε ήρεμα νερά φαίνεται να «αρμενίζει» το Ναυτικό. Συγκριτικά με τους άλλους κλάδους, οι απώλειες είναι αισθητά μειωμένες και αντίστοιχες της περσινής περιόδου. Κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος παραιτήθηκαν 81, ενώ όλη τη χρονιά πέρυσι έφτασαν τους 370.

Σε αντίθεση με εποχές προ κρίσης, όταν ως απόστρατοι στόχευαν σε μια δουλειά με ικανοποιητικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα ελάχιστοι έχουν τέτοιες ευκαιρίες. Οι εταιρείες που ασχολούνταν με αμυντικά προγράμματα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, απολύουν προσωπικό ή έχουν βάλει λουκέτο, αλλά και γενικώς στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Οι δημοσιοποιημένες επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό για την άμυνα κατά την επόμενη τριετία είναι αυτές που προκαλούν τη μεγάλη ανασφάλεια στα στελέχη. Παράλληλα, το υπό σύνταξη νέο μισθολόγιο, όπως προεξοφλούν στις συζητήσεις τους οι στρατιωτικοί, θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου