Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Στα όπλα οι απόστρατοι, που φοβούνται νέες περικοπές


Βράζουν οι ενώσεις για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και τις αόριστες απαντήσεις που λαμβάνουν για το μέλλον! Βλέπουν κύμα επιπλέον μειώσεων μετά το «ψαλίδι» των 240.000.000 € από τον συνολικό αμυντικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος

Οι επαφές εκπροσώπων των «θεσμικών» ενώσεων των απόστρατων αξιωματικών με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο και αναπληρωτή Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα δεν... υπήρξαν καθησυχαστικές. Διάχυτη αίσθηση, όχι μόνο στα προεδρεία των ενώσεων, που προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες και να αποτρέψουν τις βιαστικές αντιδράσεις, αλλά κυρίως στις τοπικές ενώσεις και στον μεγάλο όγκο των απόστρατων αξιωματικών είναι ότι γίνονται θύματα εμπαιγμού και φοβούνται και άλλες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις τους.

Η ανησυχία που ούτως ή άλλως επικρατεί στους κύκλους των εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών έγινε εντονότερη μετά τη γνωστοποίηση της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το 2014 θα περικοπούν ακόμη 240.000.000 ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη από πού ακριβώς θα κοπεί το ποσόν αυτό, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του προϋπολογισμού λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών (περίπου 1,95 δισ. ευρώ για μισθοδοσίες και 700.000.000 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες).

Μεγάλη δυσπιστία

Οι διαβεβαιώσεις τις οποίες είχαν λάβει κατά καιρούς οι στρατιωτικοί από τα πλέον επίσημα χείλη της πολιτικής ηγεσίας διαψεύστηκαν στη συνέχεια κατά τον χειρότερο τρόπο, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μια συνεχώς εντεινόμενη δυσπιστία.

Πρόεδρος μιας από τις «θεσμικές» ενώσεις δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «αγανάκτηση» για να προσδιορίσει το κλίμα που επικρατεί σήμερα ανάμεσα στα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόνιζε δε ότι περαιτέρω περικοπή ακόμη και μόνο ενός ευρώ από τους μισθούς και τις συντάξεις θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη και κινητοποιήσεις έξω από το Πεντάγωνο αλλά και από τα επιτελεία των μειζόνων στρατιωτικών σχηματισμών δεν θα πρέπει να αποκλείονται. Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με πολλούς μετριοπαθείς πρώην αξιωματικούς, είναι ότι η ψήφος των στρατιωτικών θα γίνει αποκλειστικά ψήφος διαμαρτυρίας και θα οδηγηθεί σε ακραίους κομματικούς σχηματισμούς και, πάντως, μακριά από τα θεσμικά κόμματα εξουσίας.

Μάλιστα, ανώτατος αξιωματικός εν αποστρατεία χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία «κόμμα προεκλογικό», τονίζοντας με τον επιγραμματικό αυτόν τρόπο το πόσο απέχουν οι προεκλογικές υποσχέσεις από την κυβερνητική πρακτική.

Στη μνήμη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχει χαραχτεί η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι οι στρατιωτικοί είναι οι πλέον αδικημένοι εργαζόμενοι του Δημοσίου. Ακόμη περισσότερο η δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά ότι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι αδικίες θα διορθωθούν.

Η συνάντηση

Τονίζουν τώρα ότι, αντί για μείωση των αδικιών, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο νέων περικοπών. Είναι προφανές ότι η τελευταία επίσκεψη των προέδρων των «θεσμικών» ενώσεων αποστράτων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν βελτίωσε την κατάσταση.

Ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν κατάφερε να γίνει πειστικός στις διαβεβαιώσεις του για τη μέριμνα της Πολιτείας. Έτσι, αντί η επικοινωνία αυτή να βελτιώσει την κατάσταση, τελικά έκανε τα πράγματα χειρότερα. Οι στρατιωτικοί πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν έναν νέο κύκλο εμπαιγμού, ανάλογο με αυτόν που πέρασαν όταν σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε ότι οι περικοπές και η φορολόγηση των ειδικών μισθολογίων δεν θα επηρεάσουν τις αποδοχές τους.

Σήμερα τις μεγαλύτερες μειώσεις έχουν υποστεί οι αξιωματικοί της ανώτερης και της ανώτατης βαθμίδας. Αυτοί δηλαδή που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης και από τους οποίους περιμένει κανείς να διατηρήσουν το ηθικό και τη συνοχή του Στρατεύματος στις δύσκολες ώρες που περνάνε όλοι.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι βλέπουν να τιμωρούνται παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας κατά 37% - το μεγαλύτερο ποσοστό περικοπών που έγινε στον Προϋπολογισμό οποιουδήποτε από τα υπουργεία.

«Ούτε ένα ευρώ» το σύνθημα τους

Τα λόγια της πολιτικής ηγεσίας, που διαβεβαιώνει ότι το φρόνημα των στελεχών παραμένει υψηλό και δεν έχει υποβαθμισθεί εξαιτίας της περικοπής των αποδοχών τους, ηχούν για τους περισσότερους σαν κοροϊδία. Δεν διστάζουν να πουν ότι «υπάρχουν και όρια». Και ότι ήδη όλοι βρίσκονται στα όριά τους.

Στο περιβάλλον αυτό εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος διάφορες εξωθεσμικές πρωτοβουλίες, που παίρνουν τη μορφή σωματείων, τα οποία επιδιώκουν να εμφανιστούν ως συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Η δραστηριότητα των ομάδων αυτών ανησυχεί πλέον τόσο τη στρατιωτική ηγεσία, που φοβάται επιπτώσεις στη συνοχή του Στρατεύματος, όσο και τους εκπροσώπους των «θεσμικών» ενώσεων, που επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να βρεθεί απέναντι στις ευθύνες γι' αυτόν τον εκτραχηλισμό.

Η φράση «ούτε ένα ευρώ» ακούγεται συνεχώς εντονότερα μέσα και έξω από τα στρατόπεδα. Τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη είναι ένα καζάνι που βράζει. Τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να τους θεωρούν «δεδομένους».

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23/06/2013 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ)

1 σχόλιο:

  1. Ελάτε τώρα παιδιά, με τη Φώφη στο ΥΠΕΘΑ δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.
    Πώς το λέγαμε, να δείτε,πώς το λέγαμε;
    Ηθικόν; Ακμαιότατον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή