Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Υπογράφηκε η σύμβαση επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά



Και με τη βούλα το μετρό πάει Καλαμαριά! Η Αττικό Μετρό και η ανάδοχος εταιρεία ΑΚΤΩΡ υπέγραψαν σήμερα τη βασική σύμβαση κατασκευής της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ, με συνολικό προϋπολογισμό 518 εκ. €.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής και η δημιουργία 5 νέων σταθμών (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα).
Προβλέπονται επίσης οι υποδομές για την μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στον σταθμό «Μίκρα», ενώ προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.
Με την λειτουργία της επέκτασης, το Μετρό θα αναβαθμίσει συγκοινωνιακά τον δήμο Καλαμαριάς, καθώς αναμένεται ότι η απόσταση από το Σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα καλύπτεται σε μόλις 15 λεπτά. Με το έργο αυτό αναμένεται ότι θα εξυπηρετούνται περισσότερο από 65.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση. Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί σε 5 έτη και θα παραδοθεί σε λειτουργία εντός του 2018.
«Μετά την αύξηση στους ρυθμούς κατασκευής της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, έρχεται και η υπογραφή της σύμβασης για τη γραμμή προς Καλαμαριά να επιβεβαιώσει ότι ένα έργο πνοής για την πόλη, μπαίνει σε μία νέα φάση, αφήνοντας πίσω πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος. Η υπομονή, η επιμονή, η συνέπεια και η πολλή δουλειά φέρνουν πάντα αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος.
Σύντομα αναμένεται να προκηρυχθούν και οι μελέτες για την επέκταση του έργου προς τη Σταυρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου